Oostkerke (Damme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostkerke
Deelgemeente in België Vlag van België
Oostkerke (Damme)
Oostkerke (Damme)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Coördinaten 51° 17′ NB, 3° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,52 km²
Inwoners (01/01/2004) 663
Overig
Postcode 8340
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
0 Oostkerke - Sint-Kwintenskerk (1).JPG
Portaal  Portaalicoon   België

Oostkerke is een Belgisch polderdorpje en een deelgemeente van het West-Vlaamse stadje Damme. Oostkerke is 1.752 ha groot, telt een 600-tal inwoners. In 1974 werd Oostkerke verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen.

Gezicht op Oostkerke

Geschiedenis[bewerken]

Oostkerke ontwikkelde zich op een -natuurlijke of kunstmatige- verhoging in een schorrengebied. Hoewel voor het eerst schriftelijk vermeld in 1028 als Ostkerka, gaat de ontstaansgeschiedenis mogelijk terug tot de 8e eeuw. In 1089 is er voor het eerst sprake van een zelfstandige parochie.

Een legende beweert dat de eerste kerk werd gebouwd op het graf van ene Guthago, die een Schotse prins zou zijn geweest welke in de 9e eeuw de bewoners van de Vlaamse kust tot het Christendom zou hebben bekeerd. Deze Guthago werd in 1159 heilig verklaard en daarmee de patroonheilige van de omstreeks 1100 gestichte kerk. Het patronaatsrecht daarvan was in handen van de Abdij van Saint-Quentin-en-l'Isle, en als gevolg werd de kerk uiteindelijk aan Sint-Quintinus gewijd.

De parochie had een aanzienlijke oppervlakte en omvatte in 1110 naast Oostkerke ook hulpkerken in Wulpen, Lapscheure, Moerkerke en Westkapelle. Toen in 1132 het Zwin ontstond, werd de parochie geografisch in tweeën gedeeld. In de 11e eeuw werd een ringdijk aangelegd, waarvan de Krinkeldijk deel uitmaakte. In de 12e en 13e eeuw ontstonden nog hulpkerken te Damme, gewijd aan Sint-Catharina respectievelijk Onze-Lieve-Vrouw. Daarnaast kwamen er hulpkerken in Sint Anna ter Muiden en Hoeke. Al deze acht hulpkerken werden uiteindelijk zelfstandige parochies welke alle onderhorig bleven aan de Abdij van Saint-Quentin.

Terwijl de handels- en scheepvaartactiviteit zich concentreerde in Monnikerede, een voorstadje van Oostkerke en gelegen aan het Zwin, vond in de omgeving van Oostkerke ook turfwinning plaats. Daarnaast heeft Oostkerke een drietal windmolens gekend, en bovendien een aantal rosmolens. Tegenwoordig (2018) is nog een maalvaardige windmolen, een molenromp en een rosmolen aanwezig. De aanwezigheid van 'De Stove' wijst er vermoedelijk op dat hier ook dames van lichte zeden werkzaam waren (Stovegeld was in de middeleeuwen een penning die door bordelen betaald werd om buiten schot te blijven. Hoelang De Stove als bordeel heeft gediend, weten we niet. Maar er wordt gefluisterd dat dat tot diep in de 20e eeuw was. Louis Paul Boon zou voor zijn beruchte 'Mieke Maaike's Obscene Jeugd' inspiratie gevonden hebben in het levensverhaal van één van de prostituees.

Vanaf einde 14e eeuw trad verzanding van het Zwin op. Door het graven van de Zoute Vaart en later de Zoete Vaart trachtte men de scheepvaart te behouden, maar dit lukte niet en de havens raakten in verval. Toen in de tweede helft van de 16e eeuw de Tachtigjarige Oorlog uitbrak leidde deze tot plundering van kerk en kasteel van Oostkerke. Uiteindelijk kwam de frontlinie langs het Zwin te liggen. Van 1628-1640 kwam het Fort van Eienbroek tot stand om de bevoorrading van de Spaanse linies (Linie van Fontaine, Cantelmolinie) te beschermen.

Vanaf midden 17e eeuw werden herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Verder werden baksteenfabrieken opgericht, welke hun activiteiten tot ver in de 20e eeuw uitoefenden.

Tijdens de Spaanse Successieoorlog (begin 18e eeuw) werden nieuwe versterkingen gebouwd op Oostkerks grondgebied, en wel het Verbrand Fort en het Fort van Damme, beide om de vesting Damme te beschermen. In de loop van de 18e eeuw werden enkele ontginningsboerderijen en een nieuwe pastorie gebouwd.

Van belang is de aanleg van de Damse Vaart in 1813, waarbij de restanten van Monnikerede, met name de Markt, voorgoed verdwenen. De 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw brachten aanzienlijke verbeteringen in de infrastructuur. De Eerste Wereldoorlog leidde tot de verwoesting van het Kasteel van Oostkerke door de bezetter. Het enige wat recht bleef staan, was een uitkijktoren aan de rand van het domein. De toren raakte in onbruik en wordt nu verkeerdelijk als watertoren gezien. Veel erger verwoestingen werden aangericht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, toen tussen september en november 1944, bij het onschadelijk maken van de laatste Duitse tegenstand, de streek onder water werd gezet. Opnieuw werd het kasteel verwoest, en de kerktoren werd opgeblazen, waarbij ook het kerkschip zwaar beschadigd werd en ook de omringende huizen werden verwoest. Na de bevrijding werden de bouwwerken weer in historiserende stijl opgetrokken.

Sinds de heropbouw kent Oostkerke een rustig bestaan, met als jaarlijks hoogtepunt Oostkerke Kermis. Het boerenbal kan als cultureel erfgoed beschouwd worden. Terwijl er overdag van folklore kan genoten worden - met als hoogtepunt de legendarische eierkoers - is er 's avonds dansvertier voor jong en oud. Passeerden de laatste jaren onder andere de revue: Danny Fabry, Sam Gooris, Sergio en zelfs The Voice of Europe, Eddy Wally (amai zeg).

Het leven in het dorpje kabbelt ondertussen rustig voort (al zijn er achter de schermen intriges bij de vleet). Nietsvermoedend ondergaan de dorpelingen iedere 24 uur het inruilen van de ene dag voor de andere. Weten zij veel dat er ernstige plannen worden gesmeed om van dit pittoreske polderdorp het centrum van een nieuwe wereldmacht te maken. Aanhangers van dit plan werden al gesignaleerd in Gent, waar al een poging tot inname van het stadhuis werd ondernomen. En terwijl de annexatie van Gent vooral via de onderbuik van de samenleving zal gebeuren (desnoods via WWF-ronselaars), kijkt men ook al 'over the channel': via Zeebrugge moet de poort naar het Britse eiland opengebeukt worden. Dat ze daar enkel Inglish spreken en geen Flemish is een handicap, maar dat is geen belet. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat we achteraf kunnen zeggen: 'I diddit euh myyyyyyyy way jaahahaha'.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Kwintenskerk
Sint-Kwintensstraat
Kasteel van Oostkerke

Natuur en landschap[bewerken]

Oostkerke ligt in het West-Vlaamse poldergebied op een hoogte van ongeveer 2 meter. Het dorp ligt in een schilderachtig landschap, waarin oude zeedijken (zoals de Krinkeldijk) en de kanalen een belangrijke rol spelen. De Damse Vaart, oorspronkelijk een scheepvaartkanaal, werd enige decennia later gekruist door twee parallelle afwateringskanalen zonder scheepvaartfunctie: Het Leopoldkanaal en de Schipdonkkanaal. Bij de buurtschap De Siphon kruisten deze kanalen elkaar en was, tot de Eerste Wereldoorlog, een inrichting om de scheepvaart mogelijk te blijven maken (sifon of onderduiker). Toen de sifons werden verwoest bleef de buurtschap van die naam en een bijzonder landschap. Andere waterlopen zijn de Eienbroekvaart en de Moerader.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Hoeke, Westkapelle, Damme, Koolkerke

Externe links[bewerken]