Oostkerke (Damme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oostkerke
Deelgemeente in België Vlag van België
Oostkerke (Damme)
Oostkerke (Damme)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Coördinaten 51° 17′ NB, 3° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,52 km²
Inwoners (01/01/2004) 663
Overig
Postcode 8340
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
0 Oostkerke - Sint-Kwintenskerk (1).JPG
Portaal  Portaalicoon   België

Oostkerke is een Belgisch polderdorpje en een deelgemeente van het West-Vlaamse stadje Damme. Oostkerke is 1.752 ha groot, telt een 600-tal inwoners. In 1974 werd Oostkerke verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen.

Gezicht op Oostkerke

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis ervan is sinds de 12e eeuw verweven met die van Lapscheure, Moerkerke en Hoeke. Deze grensgebieden en voorposten van Damme en Brugge werden regelmatig geteisterd door overstromingen. Dit waren echter niet de enige rampen die de regio in de ban hielden. De streek viel ook regelmatig ten prooi aan legerbendes die vaak een spoor van brandstichtingen en plunderingen achterlieten. Door deze tegenslagen gingen vele delen van het kunstpatrimonium verloren. Het is pas in het begin van de 19e eeuw dat er een zekere rust over deze dorpen neerdaalt.

Tijdens de twee wereldoorlogen kreeg de streek het echter opnieuw hard te verduren. W.O. I bracht een langdurige bezetting maar gelukkig weinig of geen verwoestingen. W.O. II en in het bijzonder de periode tussen de bevrijding en de opruiming van de laatste Duitse weerstand was echter rampzalig. De ganse streek werd opnieuw onder water gezet, vele gebouwen werden weer beschadigd of vernield, mensenlevens werden opgeofferd. Na 1945 startte men met de heropbouw van de kerken, de kastelen en de woningen.

De naam Monnikerede is ontegensprekelijk verbonden met Oostkerke. Het was de haven die leidde naar Oostkerke. Tegenwoordig is van dit gehucht niets meer terug te vinden in het polderlandschap. Het werd immers tenietgedaan door de aanleg van de Damse Vaart, het kanaal naar Sluis.

Sint-Kwintenskerk
Sint-Kwintensstraat
Kasteel van Oostkerke

Externe links[bewerken]