Hoeke (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hoeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Hoeke (België)
Hoeke (België)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Coördinaten 51° 18′ NB, 3° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,32 km²
Inwoners (01/01/2011) 146
Overig
Postcode 8340
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Hoeke is een klein dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van het stadje Damme. Het is met z'n oppervlakte van zo'n 432 ha en met z'n inwoneraantal van ongeveer 150 mensen de kleinste deelgemeente op het grondgebied van Damme. Hoeke ligt in het noorden van de gemeente, nabij de Damse Vaart en dicht bij de Nederlandse grens.

Hoeke werd rond 1250 gesticht door kooplieden uit Hamburg, Lübeck en Bremen. Tijdens de Middeleeuwen was Hoeke als voorhaven van Brugge een belangrijk havenstadje, dat toen aan een inham van het Zwin lag. Vanaf de 15de eeuw trad echter het verval in, en met de verzanding van het Zwin werd Hoeke een rustig landbouwdorpje. In 1795 werd het onder Frans bewind een zelfstandige gemeente. Tot 1970 bleef het zelfstandig, daarna werd het samengevoegd met Lapscheure en Moerkerke. Bij de fusies van 1977 werd het een deelgemeente van Damme.

Het kerkje en de parochie zijn genoemd naar Sint-Jacob de Meerdere. De eerste vermelding van het kerkje dateren van rond 1260, toen het nog een kapel was. In de loop der eeuwen werd het meerdere malen beschadigd en heropgebouwd. Het is een beschermd monument sinds 1938 [1]

Sacristie van de Sint-Jacobkerk.
Gezicht op Hoeke
Kerk van Sint-Jacob de Meerdere

Referenties[bewerken]

  1. Sint-Jacobskerk[dode link] - Beschermingsfiche Onroerend Erfgoed

Externe links[bewerken]