Moerkerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Moerkerke
Deelgemeente in België Vlag van België
Moerkerke
Moerkerke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Damme
Coördinaten 51° 15′ NB, 3° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,89 km²
Inwoners (01/01/2004) 2959
Overig
Postcode 8340
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Moerkerke is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Damme. In de middeleeuwen was dit een levendig dorpje bestaande uit vooral handelaars. Daar kwam verandering in na de verzanding van het Zwin.

Sint-Dionysiuskerk

Geschiedenis[bewerken]

Moerkerke werd het eerst vermeld in het jaar 1110. De naam Moerkerke komt van kerk in een 'moer', dit is een veenontginning. Het rechtlijnig stratenpatroon zou ontstaan zijn door de systematische ontginning. In de vroege middeleeuwen viel Moerkerke onder het bestuur van Oostkerke, maar in 1350 gaf de burgemeester van Oostkerke de parochie van Moerkerke haar onafhankelijkheid.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De kerk was oorspronkelijk geen kerk maar een kapel. De oorspronkelijke kerk werd verwoest in het jaar 1600 maar werd 50 jaar later heropgebouwd. De kerk die er nu nog altijd staat is gebouwd in het jaar 1870 en is opgedragen aan Sint-Dionysius. Deze kerk werd stevig onder vuur genomen op 12 september 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toren van de kerk werd door 9 Duitse granaten afgeschoten. Deze granaten kwamen van artilleriegeschut dat zich aan de andere kant van de vaarten bevond. Na de oorlog werd de toren heropgebouwd. Sindsdien is hij een zevental meter lager en iets anders van vorm dan de oorspronkelijke toren.

Het kasteel van Moerkerke werd recent gerestaureerd. Het is niet het enige kasteel in de streek rond Moerkerke: ook in Sijsele en in Vivenkapelle staan kastelen.

Algemeen[bewerken]

Moerkerke is bekend van de documentaire 'De Vlaamse Po(t)polders' die er is opgenomen in het jaar 1995. Het speelt zich af in de vroege middeleeuwen en gaat over de strijd tussen de adel en de gewone man. Enkele edelmannen proberen de macht te grijpen over Moerkerke en omstreken, maar ze worden belemmerd door een massale opstand van het plebs. Een hoofdrol was in deze reeks weggelegd voor wijlen Paul De Wispelaere.

Sport[bewerken]

Clubs[bewerken]

In het Moerkerkse voetbal heb je 2 clubs:

Evenementen[bewerken]

Elk jaar gaat in Moerkerke de wielerwedstrijd 'De Guido Reybrouck Classic' door. De Guido Reybrouck Classic is een interclubwedstrijd die georganiseerd wordt door wielerclub 'de Vredespurters'. In het verleden deden ook wielrenners als Eddy Merckx en Johan Museeuw mee aan de wedstrijd.

Bekende (ex-)inwoners[bewerken]