Nieuwmunster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwmunster
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Nieuwmunster
Nieuwmunster (België)
Nieuwmunster
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Zuienkerke
Coördinaten 51° 16′ NB, 3° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,29 km²
Inwoners (31/12/2005) 491
Overig
Postcode 8377
Detailkaart
Kaart van Nieuwmunster
Locatie in de gemeente Zuienkerke
Portaal  Portaalicoon   België

Nieuwmunster is een klein dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zuienkerke. Het is een klein polderdorpje, op ruim drie kilometer van de Belgische Kust, en telt bijna 500 inwoners. Voor de gemeentefusie van 1977 had Nieuwmunster een stuk strand van 400m. Om de fusie tussen Wenduine ,Vlissegem en Klemskerke tot De Haan mogelijk te maken, is dit stuk afgestaan. De wijk aan de voormalige 'Lekkerbek' ligt op slechts 300m van zee.

Uitzicht op Nieuwmunster

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege middeleeuwen waren hier schorren, waarop schapen werden gehouden. De herders en hun vee konden zich op terpen terugtrekken. Nieumunster komt voor het eerst schriftelijk voor als Novum Templum en in 1214 als Niemonstra, wat Nieuw klooster betekent. Men neemt aan dat het om een vestiging van de Tempeliers van Slijpe zou kunnen gaan, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken.

Er werd in de 13e eeuw een vroeggotische Sint-Bartholomeüskerk gebouwd, terwijl stenen in de voet van de toren duiden op het bestaan van een nog oudere stenen kerk. De kerk werd omstreeks 1572 als protestantse kerk gebruikt en werd tijdens de godsdienstoorlogen in die tijd vernield. In 1627 werd de kerk hersteld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de bezetter een militair vliegveld aan tussen Nieuwmunster en Houtave. Deze werd gebruikt als secundair vliegveld voor Gotha G.IV bommenwerpers van het Englandgeschwader op weg naar Engeland. Einde 20e eeuw werd een woonwijk gebouwd met de naam Hoeksam, wat de naam van een hypothetische voorloper van Nieuwmunster zou zijn.

Nieuwmunster is een klein landbouwdorp gebleven behalve in het noorden, zoals in de wijk de Witte Wijk, waar de invloed van het kusttoerisme merkbaar is.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwmunster ligt in het West-Vlaams poldergebied op een hoogte van ongeveer 2 meter. In het noorden vindt men de Kleiputten van Wenduine. en in het oosten de Blankenbergse Vaart.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Wenduine, Houtave, Zuienkerke