Eagles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eagles
Van links naar rechts: Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh en Timothy B. Schmit tijdens een optreden in 2008.
Van links naar rechts: Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh en Timothy B. Schmit tijdens een optreden in 2008.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1971-1980, 1994-heden
Oorsprong Los Angeles
Genre(s) rock, countryrock
Label(s) Asylum Records
Geffen Records
Leden
Gitarist Glenn Frey
Zanger/Drummer Don Henley
Gitarist Joe Walsh
Basgitarist Timothy Schmit
Ex-leden
Gitarist Bernie Leadon
1971-1976
Basgitarist Randy Meisner
1971-1977
Gitarist Don Felder
1974-2001
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eagles is een Amerikaanse rockband, een van de succesvolste bands aller tijden. De band werd in 1971 opgericht en is anno 2015 nog steeds actief, hoewel met enkele jaren onderbreking. De naam verwijst naar de Amerikaanse adelaar, tevens het beeldmerk van de Verenigde Staten. Het album Eagles - Their Greatest Hits 1971-1975 is het best verkochte album aller tijden in de Verenigde Staten.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

De groep ontstond in het begin van de jaren zeventig in Los Angeles, eerst als begeleidingsband van Linda Ronstadt, maar al snel sloegen ze hun eigen vleugels uit. Hun vroegste muziek was een mengeling van country en bluegrass, vermengd met de harmonieën van de Californische surfmuziek. Hierdoor ontstonden gevoelige nummers over relaties, auto's en een zwervend leven. De pioniers van dit nieuwe genre waren begenadigde singer-songwriters als Jackson Browne, J.D. Souther en Warren Zevon en bands als Buffalo Springfield en Poco. Uit de subcultuur in en om Sunset Boulevard en The Valley in Los Angeles die rond deze componisten ontstond, distilleerden de Eagles een eigen geluid dat synoniem werd met de term Californische countryrock. Op latere albums van de groep werd de bluegrassmuziek meer en meer afgezworen en ging men over naar een meer recht-toe-recht-aan rock-geluid.

Leden van het eerste uur[bewerken]

Geen van de vier oprichters was geboren in Californië. Gitarist/toetsenist Glenn Frey ontvluchtte de koude winters en de beklemmende muziekscene van zijn geboortestad Detroit en introduceerde een Rhythm-and-blues-geluid. Drummer Don Henley was bijna afgestudeerd in Engelse literatuur. Gitarist/mandolinist/banjospeler Bernie Leadon had een passie voor country en bluegrass die een sterke invloed had op het vroege geluid van de band. Bassist Randy Meisner was een liefhebber van auto's en fietsen en verkeerde eigenlijk liever bij zijn familie dan dat hij zijn tijd besteedde aan het bespelen van een basgitaar in een rockband.

De band werd geformeerd in 1971 toen John Boylan - toen manager van Linda Ronstadt - Frey, Leadon, and Meisner losweekte van hun bezigheden. Ze misten nog een drummer totdat Frey Henley belde die hij had ontmoet in The Troubadour in Los Angeles. Twee maanden lang vormde Eagles de band achter Ronstadt, maar na afloop van deze tournee besloten de mannen een eigen groep te vormen.

Albums[bewerken]

Het eerste album (Eagles) was gevuld met pure, soms onschuldig aandoende, countryrock; het tweede (Desperado) met het lied Desperado had als thema "bandieten van het Wilde Westen" en vormde het eerste bewijs van de voorliefde voor het maken van thema-albums. De eerste twee albums werden opgenomen in Londen en geproduceerd door Glyn Johns.

Voor het maken van het derde album (On the Border) werkte de groep wederom samen met producer Glyn Johns, die daarvoor had gewerkt met Led Zeppelin, The Rolling Stones, en The Who. De band wilde meer de rock-kant op maar Johns neigde meer naar de 'wollige' kant van de muziek van de Eagles. Na tweederde van het album samen met Johns te hebben afgemaakt richtte de band zich op Bill Szymczyk die de rest van het album afmaakte. Bernie Leadon introduceerde Don Felder, een goede vriend die hij al jaren kende en tijdens een jamsessie na afloop van een concert indruk maakte op Henley en Frey. Felder werd gebeld om als sessiemuzikant slidegitaar te spelen in het lied Good Day in Hell waarover de andere bandleden enthousiast waren. Twee dagen later werd Felder de vijfde Eagle. Het album On the Border bracht de groep een Billboard nummer-één-hitsingle met het lied Best of My Love op 1 maart 1975.

Het volgende album, One of These Nights, had een agressieve rock-achtige basis. Tussen het maken van dit album en de daaropvolgende tournee verliet Bernie Leadon de groep omdat hij zichzelf wilde beschermen tegen het oneindige alcohol en drugsgebruik en zoals hij later zelf zegt "the endless partying". Hij werd vervangen door Joe Walsh (geboren 20 november 1947), een veteraan die had gespeeld in groepen als The James Gang en Barnstorm en een eigen solocarrière had. Hiermee werd duidelijk welke richting de groep op wilde: ze wilden 'rocken'. De titelsong van One of These Nights haalde de nummer-één-positie op de Billboard-lijst op 2 augustus 1975. Rond deze tijd kregen de verschillende bandleden meningsverschillen en ontstonden verschillende interne ruzies.

Het volgende album, Hotel California (1976), heeft als onderwerp het nastreven van de 'Amerikaanse Droom'. Met Californië als metafoor voor de Verenigde Staten van Amerika schreven de Eagles liederen over onschuld (New Kid in Town, nummer één op de Billboard-lijst op 6 februari 1977), over verleiding (Life In The Fast Lane en het titelnummer Hotel California dat op 7 mei 1977 de nummer-één-positie behaalde). Gedurende het laatste deel van de erop volgende tournee besloot Randy Meisner dat hij genoeg had van het leven in hotelkamers en hij verliet de band om in de betrekkelijke rust van Nebraska te werken aan herstel en een solocarrière.

Meisner werd vervangen door de man die hem ook al had opgevolgd in de band Poco : Timothy B. Schmit (geboren 30 oktober 1947). In februari 1978 gingen de Eagles de studio weer in om hun laatste studioalbum van de vorige eeuw op te nemen: The Long Run. Het maken hiervan kostte twee jaar, maar dit album leverde de groep wel hun vijfde en laatste nummer één hitsingle op met Heartache Tonight (10 november 1979). Tijdens de promotie-tour verhevigden de persoonlijke meningsverschillen zich, met een toppunt toen Henley in de nacht van 21 november 1980 werd gearresteerd toen in zijn hotelkamer cocaïne, Quaaludes en marihuana was gevonden nadat een 16-jarige prostituee in zijn hotelkamer door drugs was bevangen. Hiervoor werd Henley later veroordeeld.

Uit elkaar[bewerken]

Nadat de The Long Run-tour in 1980 was afgesloten werd een tijdlang niets van de band gehoord en hadden alle leden solocarrières met wisselend succes. Don Henley had redelijk succes met Boys of Summer (1984), en New York Minute (1989) die na 9/11 in 2001 een andere lading meekreeg. Glenn Frey bracht het nummer The heat is on uit, dat op de soundtrack van de film Beverly Hills Cop stond. In het begin van de jaren negentig werd het album Common Thread ter ere van de Eagles uitgebracht. Een van de makers, Travis Tritt, stond erop dat alle leden van de Eagles zouden optreden voor de video Take It Easy. Toen de video af was besloten de leden (in 1994) de band weer bijeen te brengen.

Reünie[bewerken]

Hieruit ontstond een live-album getiteld Hell Freezes Over (naar aanleiding van een uitspraak van Henley die zei dat de groep weer bijeen zou komen 'als de hel bevriest' - een populaire Amerikaanse uitdrukking) en een single Get Over It die over hetzelfde onderwerp gaat.

Een nieuwe controverse ontstond nadat de band op 12 september 1996 tijdens een optreden voor de Democratische Partij in Los Angeles het nummer Peaceful Easy Feeling opdroeg aan Saddam Hoessein.

In 1998 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en gedurende de ceremonie traden alle zeven leden gezamenlijk op.

Hierop volgden een aantal reunion-tours die vooral opvielen door de hoge toegangsprijzen die alle records braken.

Don Felder werd in 2001 uit de band gezet vanwege aanhoudende vragen over gelijke geldverdeling onder de bandleden. September 2005 kwam dit voor het gerecht.

Een nieuw Eagles-album (het eerste studioalbum sinds 1979) kreeg de naam Long Road Out of Eden. Het album kwam uit in oktober 2007. Inmiddels is ook de eerste single uitgebracht. Het heeft de naam "How Long" gekregen. De single gaat een beetje terug naar de begintijd van Eagles en is dan ook in een clip met de originele bezetting te vinden.

Er zijn twee 'bijzondere' dingen te melden over het album. Het eerste is dat het album voor het merendeel nieuwe nummers bevat. Het tweede stond in een van de verstuurde nieuwsbrieven. Volgens deze nieuwsbrief zou het album in de VS enkel te verkrijgen zijn via walmart.com, Sam's Club, Wal-Mart, en eaglesband.com.

Ter promotie van het album trad de band op 1 april en 3 april 2008 op in Ahoy Rotterdam als onderdeel van hun 'Long Road Out of Eden World Tour'. Tijdens deze wereldtournee speelde de Nederlandse saxofonist Chris Mostert mee.

18 juli 2009 gaf de band opnieuw een concert in Nederland, dit keer in de Arnhemse Gelredome. Het volgende concert van Eagles staat gepland voor 22 en 23 mei 2014, het optreden zal plaatsvinden in de Ziggo Dome in Amsterdam en in Antwerpen op 25 mei 2014 in het Sportpaleis.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album Jaar Hoogste
positie
in VS/VK
verkocht hitsingles
Eagles 1972 VS: #22 1.000.000 Take It Easy" (1972) VS:#12
Witchy Woman (1972) VS:#9
Peaceful Easy Feeling (1973) VS:#22
Desperado 1973 VS: #41
VK: #39
2.000.000 Tequila Sunrise (1973) VS: #64
Outlaw Man (1973) VS: #59
On the Border 1974 VS: #17
VK: #28
2.000.000 Already Gone (1974) VS: #32
James Dean (1974) VS: #77
Best of My Love (1975) VS: #1
One of These Nights 1975 VS: #1
VK: #8
4.000.000 One of These Nights (1975) VS: #1, VK: #23
Lyin' Eyes (1975) VK: #23
Take It to the Limit (1976) VS: #4, VK: #12
Their Greatest Hits (1971-1975) 1976 VS: #1
VK: #2
28.000.000
Hotel California 1976 VS: #1
VK: #2
16.000.000 New Kid in Town (1977) VS: #1, VK: #20
Hotel California (1977) VS: #1, VK: #8
Life in the Fast Lane (1977) VS: #11
The Long Run 1979 VS: #1
VK: #4
7.000.000 Heartache Tonight (1979) VS: #1, VK: #40
I Can't Tell You Why (1980) VS: #8
The Long Run (1980) VS: #8
Eagles Live 1980 VS: #6
VK: #24
7.000.000 Seven Bridges Road (1981) VS: #21
Eagles Greatest Hits, Vol. 2 1982 VS: #52 11.000.000
The Best of Eagles (Europese compilatie) 1984 VK: #8
The Very Best of Eagles (1994) (Europese compilatie) 1994 VK: #4
Hell Freezes Over 1994 VS: #1
VK: #18
7.000.000 Get Over It (1994) VS: #31
Love Will Keep Us Alive (1995) VS AC: #1
Selected Works: 1972-1999 (CD box set) 2000 VS: #109 1.000.000
The Very Best of Eagles (2001) 2001 VK: #3
The Very Best of Eagles (2003)
in Europa The Complete Greatest Hits genoemd
2003 VS: #3
VK: #27
2.000.000
Long Road Out of Eden 2007 VS: #1
VK: #1
5.700.000 How Long (2007) VS: #10

NB.: van het album Long Road zijn in de eerste week 711.000 exemplaren verkocht.[2]

Overige hitsingles[bewerken]

(niet aan een album gebonden)

  • Please Come Home for Christmas (1978) VK: #30, VS: #18

Hitlijsten[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Desperado 1973 26-05-1973 7 21
On the border 1974 13-04-1974 4 16
One of These Nights 1975 28-06-1975 1(2wk) 23
Their greatest hits (1971-1975) 1976 28-02-1976 4 18
Hotel California 1976 18-12-1976 1(7wk) 77
The long run 1979 06-10-1979 1(2wk) 19
Eagles live 1980 22-11-1980 7 16
The legend of the Eagles 1988 04-06-1988 6 32
The very best of the Eagles 1994 09-06-1994 7 62
Hell freezes over 1994 19-11-1994 12 38
The complete greatest hits 2003 08-11-2003 29 8
Long road out of eden 2007 03-11-2007 1(1wk) 40
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The very best of the Eagles 14-07-2001 12 10
Long road out of eden 2007 10-11-2007 8 15

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Take it easy 1972 01-05-1972 tip6 -
Witchy woman 1972 21-10-1972 tip6 -
Chug all night 1973 17-03-1973 tip13 -
One of these nights 1975 19-07-1975 5 8 Alarmschijf
Lyin' eyes 1975 22-11-1975 19 5
New kid in town 1976 05-02-1977 9 8
Hotel California 1977 30-04-1977 8 9
Please come home for christmas / Funky New Year 1978 16-12-1978 7 5
Heartache tonight 1979 20-10-1979 16 6 Alarmschijf
The long run 1979 15-12-1979 tip5 -
The Greeks don't want no freaks / I can't tell you why 1980 29-03-1980 tip4 -
Hotel California 1977 02-07-1988 26 5

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Busy being fabulous - - - - - - - - - - 1589 - - - - -
Desperado 193 209 163 86 106 137 115 108 93 106 75 96 100 127 119 114
Hotel California 2 4 3 3 2 2 3 3 3 2 2 1 2 2 2 1
How long - - - - - - - - - - 1164 1471 1918 1460 - -
Lyin' eyes 684 615 358 527 523 723 606 512 408 507 494 513 660 691 572 588
New kid in town 791 595 456 472 456 577 515 480 434 474 508 523 549 544 521 508
One of these nights 556 284 378 364 335 453 395 400 397 385 393 410 427 402 352 348
Peaceful easy feeling 1375 - - 934 1355 1337 1133 1060 1093 1173 1149 1139 1214 1405 1378 1308
Take it easy 847 - 640 658 662 780 635 646 522 619 557 549 639 531 457 491
Tequila sunrise 942 - 682 533 562 537 468 521 484 514 438 490 559 858 686 680
The last resort 176 101 59 48 29 48 30 35 26 30 38 39 64 66 60 55
Witchy woman - - - - 1683 1686 1585 1714 1804 1750 1200 1297 1425 1477 1329 1501

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Dvd Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Hell freezes over 2002 02-03-2002 1(18wk) 191
Farewell 1 tour - Live from Melbourne 2005 09-07-2005 1(8wk) 194* langst genoteerde dvd ooit
New Zealand concert 2009 31-01-2009 14 5
History of the Eagles 2013 04-05-2013 1(10wk) 53
One of these nights - Live in New Zealand 1995 2013 21-09-2013 27 1
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Muziek-DVD Ultratop 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Farewell 1 tour - Live from Melbourne 2005 23-07-2005 1(5wk) 21
History of the Eagles 2013 04-05-2013 1(1wk) 11

Externe links[bewerken]