Take It Easy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige spel, zie Take It Easy (spel).
Take It Easy
Single van:
Vlag van Verenigde Staten The Eagles
Van het album:
Eagles
B-kant(en) Get You in the Mood
Uitgebracht 1 mei 1972
Soort drager Grammofoonplaat
Genre Rock
Duur 3:30
Label Asylum Records
Schrijver(s) Jackson Browne, Glenn Frey
Producent(en) Glyn Johns
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Professionele recensie(s)

All Music Guide3/5 sterren link

Vlag van Verenigde Staten The Eagles
  Take It Easy
(1972)
  Witchy Woman
(1972)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Take It Easy is de titel van de eerste single van The Eagles en is geschreven door Jackson Browne en Glenn Frey. De single werd uitgegeven op 1 mei 1972 en was het openingsnummer van het debuutalbum Eagles. Het is een van de meest bekende songs van The Eagles geworden en heeft een vaste plaats op bijna alle compilatiealbums van de band verworven.

Jackson Browne begon met het schrijven van Take It Easy in 1971, oorspronkelijk voor zijn eigen debuutalbum. Zijn vriend en buurman, Glenn Frey, hoorde een vroeger versie van Brownes werk en vond het goed. Browne gaf hem het lied voor Freys nieuwe band. Frey werkte het tweede vers af en het resultaat scoorde goed. Take It Easy bereikte de twaalfe plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Andere versies[bewerken]

Jackson Browne nam het lied in 1973 op als belangrijkste track op zijn tweede album, For Everyman.

Take It Easy werd nog door vele andere artiesten gecoverd, onder meer Billy Mize, Johnny Rivers en Travis Tritt. Tritts versie, die opgenomen werd op het album Common Thread: The Songs of the Eagles ter ere van The Eagles, werd uitgegeven in 1993 en bereikte de 21ste plaats op de Billboard Country-hitlijst.

De versies van The Eagles en Jackson Browne verschillen op meerdere vlakken. Zo is de versie van The Eagles iets sneller en zijn er meer invloeden van countrymuziek aanwezig. Ook de bewoording verschilt hier en daar en een bekend voorbeeld is de regel die op "I'm looking for a lover, who won't blow my cover" volgt. In Brownes versie wordt die zin gevolgd door "She's just a little hard to find", terwijl The Eagles er daar voor kozen om die "just a little" te vervangen door een langgerekte "so". Tenslotte eindigt de versie van The Eagles met het alombekende "Wooooo! Wooooo!" en een herhaling van de "take it easy" uit het refrein. Brownes versie stopt met een gitaarstukje.

Omdat de versie van The Eagles internationaal veel bekender is, speelt ook Jackson Browne die vaak op zijn concerten, alhoewel veel van zijn die-hard fans de Browne-versie verkiezen.

Standin' on the corner[bewerken]

Het standbeeld en de muurschildering ter ere van Take It Easy in Winslow, Arizona.

Het tweede vers van Take It Easy speelt zich af in Winslow (Arizona), waar ter ere van het lied een levensgroot bronzen standbeeld en een muurschildering werd aangebracht, aan het zogenaamde Standin' On The Corner Park. Het standbeeld, dat volgens sommigen Jackson Browne voorstelt, leunt tegen een verlichtingspaal en houdt een akoestische gitaar geklemd tussen zijn rechterhand en rechtervoet. Boven zijn hoofd hangt een metalen bord, in de stijl van de U.S. Route-borden, waarop de woorden Standin' on the corner staan. De muurschildering op de muur achter het beeld beeldt een winkelfaçade uit, met de weerspiegeling van een Ford F-Series in de winkelruit. Op de tweede verdieping van het gebouw wordt een arend op de vensterbank afgebeeld.

De straathoek waar deze werken zich bevinden is die van de North Kinsley Avenue en West 2nd Street in het centrum van Winslow.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Take it easy 847 - 640 658 662 780 635 646 522 619 557 549 639 531 457 491

Externe links[bewerken]