Asylum Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asylum Records
Opgericht 1971
Oprichter David Geffen/Elliot Roberts
Genre Hiphop
Situering
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Asylum Records is een Amerikaans platenlabel, in het bezit van de Warner Music Group. Asylums hoofdactiviteit betreft hiphopartiesten.

Geschiedenis[bewerken]

Asylum werd in 1971 opgericht door David Geffen en diens partner Elliot Roberts. De eerste groepen en artiesten bij Asylum waren John David Souther, Judee Sill, Linda Ronstadt, Joni Mitchell en Glenn Frey. Later zou David Geffen Glenn Frey aanmoedigen om de Eagles te vormen, samen met Don Henley, Bernie Leadon en Randy Meisner. De grootste overwinning van Asylum was het binnenhalen van Bob Dylan.

In 1972 fuseerde Asylum met Elektra Records om zo samen Elektra/Asylum Records te vormen. David Geffen bleef aan de leiding tot in 1975, toen Geffen zijn ontslag nam en op pensioen ging.

In het begin van de jaren tachtig begonnen Asylum en Elektra steeds meer op zich te werken. Elektra kreeg de overhand en in 1989 werd het label officieel Elektra Entertainment genoemd. Asylum was een label onder Elektra geworden en werd daardoor veel minder actief. Asylum werd omgezet in een countrylabel in 1992, nog steeds als een onderdeel van Elektra. Als countrylabel deed Asylum enkele succesvolle zaken met artiesten als Emmylou Harris, Kevin Sharp, Bryan White en Lila McCann. Als een gevolg van slecht bestuur ging Asylum, net als vele platenlabels onder Warner Communications in overwintering.

Mike Curb, aan de leiding van Curb Records, vormde een nieuw label als een onderdeel van Asylum, Asylum-Curb genaamd.

In 2004 leefde Asylum Records terug op, als een urbanlabel, onafhankelijk bestuurd door Warner Music Group. Enkele van hun uitgaves werden gedistribueerd in samenwerking met Warner Bros. Records en andere met Atlantic Records.

Op 6 december 2006 kondigde Asylum de metalband Sevendust aan, de eerste niet-hiphopartiest onder het vernieuwde label. Sevendusts zesde album en eerste album bij Asylum, Alpha genaamd, verkocht 42 000 exemplaren in de eerste week.

Huidige artiesten[bewerken]

Externe links[bewerken]