FC Zürich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FC Zürich
Kampioensster
FC Zürich
Naam Fussballclub Zürich
Bijnaam FCZ
Züri
Opgericht 1 augustus 1896
Plaats Zürich
Stadion Letzigrund
Capaciteit 26.104
Voorzitter Vlag van Zwitserland Ancillo Canepa
Trainer Vlag van Denemarken Bo Henriksen
Competitie Super League
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Zürich is een voetbalclub uit Zwitserland. De club komt uit de stad Zürich en is opgericht in 1896. De club is twaalf keer kampioen van Zwitserland geworden en won negen keer de Zwitserse beker. Grasshopper Club Zürich is de grootste club van de stad. In het verleden was er ook nog concurrentie van de Young Fellows en de Blue Stars, maar deze clubs vertoeven inmiddels in lagere klassen.

Sinds de zomer van 2008, na integratie van FFC Seebach Zürich, spelen de vrouwenteams onder de naam FC Zürich Frauen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1896-1924[bewerken | brontekst bewerken]

De club ontstond op 1 augustus 1896 na een fusie tussen FC Turicum (Turicum is de Latijnse naam voor Zürich) en FC Excelsior. Kort daarna sloten ook de leden van de club FC Viktoria zich bij de club aan.

In 1897/98 nam de club deel aan het allereerste kampioenschap in Zwitserland. Er waren drie regionale groepen en FC en stadsrivaal Grasshopper-Club werden in groep A ingedeeld. De Grasshoppers wonnen met 7-2 en plaatsten zich voor de finale, die ze uiteindelijk wonnen. Het volgende seizoen schreef ook Anglo-American Club Zürich zich in voor de competitie en FC werd met 5-0 afgedroogd door de latere kampioen. In 1899/00 kwamen er ook nog FC St. Gallen en Old Boys Basel bij in de groep. Dit jaar werd FC tweede in de groep. Twee jaar later werd de club groepswinnaar en plaatste zich zo voor het eerst voor de eindronde, samen met de Young Boys en FC Bern. Deze laatste werd met 7-1 vernederd en FC Zürich kroonde zich voor het eerst tot landskampioen. Het volgende seizoen speelde de club opnieuw de eindronde samen met de Young Boys en FC Neuchâtel. Nadat de Young Boys beide wedstrijden wonnen werd de wedstrijd tussen Zürich en Neuchâtel afgeblazen.

Na een paar rustige seizoenen werd FC weer groepswinnaar in 1905/06, maar moest eerst nog een testwedstrijd spelen tegen FC Winterthur om door te stoten naar de eindronde en de club verloor met 5-0. Na een paar mindere seizoenen eindigde FC in 1910/11 weer bovenaan, samen met Winterthur en kon dit keer wel winnen in de testwedstrijd. In de eindronde versloeg de club Servette Genève, maar verloor dan van de Young Boys en moest de titel aan hen laten. Na enkele seizoenen middenmoot eindigde de club na de Eerste Wereldoorlog steevast op de tweede of derde plaats tot ze in 1923/24 gelijk met de Young Fellows op de eerste plaats eindigden. Na de testwedstrijd gewonnen te hebben versloeg FC in de eindronde Servette en Nordstern Basel en werd voor de tweede keer landskampioen.

1925-1958[bewerken | brontekst bewerken]

Hierna ging het langzaam bergaf met de club. De drie andere topteams uit Zürich eindigden meestal voor FC. In 1931/32 groepswinnaar met 7 punten voorsprong op Urania Genève. In de eindronde met vier clubs nam ook Lausanne Sports, de kampioen van de tweede klasse deel. Lausanne en Zürich behaalden vier punten en moesten een testwedstrijd spelen om de landstitel. Lausanne won met 5-2 en kroonde zich in eenzelfde jaar tot kampioen van de eerste en tweede klasse.

Twee jaar later werd de Nationalliga A opgericht. Voor het eerst kwam er één reeks in de eerste klasse. De concurrentie werd grote en Zürich werd laatste met 1 punt achterstand op de Blue Stars en zo moest de club voor het eerst naar de tweede klasse. Daar liep het bijna faliekant af na een voorlaatste plaats. Twee seizoenen later won de club wel zijn groep, maar verloor in de finale om promotie met zware cijfers van FC Grenchen. Na enkele seizoenen middenmoot slaagde de club erin om terug te promoveren in 1941. Bij de terugkeer werd de vijfde plaats behaald. Twee jaar later werd een nieuwe degradatie maar net vermeden omdat er slechts één club degradeerde dat jaar. In 1945/46 werd de club laatste en degradeerde, maar kon de afwezigheid dit keer tot één seizoen beperken en vestigde zich de volgende jaren in de subtop van de Nationalliga A. In 1951/52 streed de club samen met de Grasshoppers om de titel, maar moest die uiteindelijk laten aan de rivaal met één punt achterstand. Op een vier plaats in 1955 na ging het de volgende seizoenen werd minder tot een degradatie volgde in 1957. Ook dit keer kon de club meteen te titel pakken in de Nationalliga B.

1959-1981[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van voorzitter Edwin Nägeli en topspelers als Klaus Stürmer, Köbi Kuhn, Fritz Künzli, Ilija Katic, René Botteron ging FCZ zijn glorieperiode in. Bij de terugkeer in de Nationalliga werd de club derde. Na een vierde en een derde plaats ging het weer even bergaf in 1962, maar het volgende seizoen werd de club voor de derde keer landskampioen. Hierdoor kon de club deelnemen aan de Europacup I en gooide meteen hoge ogen door de halve finale te halen. De club werd gestopt door Real Madrid. Het volgende seizoen werd de club vicekampioen en in 1965/66 werd opnieuw de titel behaald en voor het eerst werd ook de beker gewonnen. Na een tweede plaats mocht de club deelnemen aan de Jaarbeursstedenbeker en versloeg daar Barcelona, Nottingham Forest en Sporting Lissabon alvorens door het Schotse Dundee FC uitgeschakeld te worden. Datzelfde seizoen eindigde de club samen met Grasshopper-Club en FC Lugano bovenaan de tabel en speelde een eindronde, waarin de club beide wedstrijden won en opnieuw de landstitel haalde. Na enkele seizoenen subtop werd de club met twaalf punten voorsprong op de Grasshoppers kampioen in 1973/74. Voor het eerst kon FCZ de titel ook verlengen en slaagde er zelfs in om drie jaar op rij kampioen te worden en in 1976 werd ook opnieuw de dubbel binnen gehaald. Na enkele minder geslaagde Europese campagnes schoof Zürich na zijn derde titel grote clubs als de Glasgow Rangers en Dynamo Dresden aan de kant. In de halve finale was dit keer Liverpool FC te sterk.

De competitie veranderde vanaf het volgende seizoen; de top 6 speelde na de heen- en terugronde nog een play-off om de kampioen te bepalen. In 1978/79 sloot FCZ als leider de terugronde af met twee punten voorsprong op Servette, maar in de play-off om de titel liet de club het afweten en moest de titel aan Servette laten. Twee seizoenen later was de competitie weer overgeschakeld op het oude systeem en de club behaalde zijn negende landstitel.

1982-2005[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende seizoenen belandde de club in de middenmoot en degradeerde zelfs in 1988. Na twee seizoenen keerde de club terug. FCZ kon geen rol van betekenis meer spelen en in 1995/96 werd de voorlaatste plaats behaald. De competitie verliep alweer enkele jaren met een eindronde na de reguliere competitie en zo kon de club de degradatie net vermijden. Dan ging het weer beter en in 1998 werd de vierde plaats bereikt zodat er nog eens Europees gevoetbald kon worden; Zürich bereikte de achtste finale van de UEFA Cup en verloor daar van AS Roma. In 2000 kon de club nog eens de beker winnen. In de competitie bleef de club in de middenmoot spelen en slaagde er in 2005 in om nog eens de beker te winnen.

Sinds 2006[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2005/06 streed de club voor het eerst weer mee om de titel. Op de voorlaatste speeldag had de club drie punten achterstand op FC Basel, dat voor de derde keer op rij kampioen kon worden. Toevallig moest Zürich op de laatste speeldag tegen zijn rechtstreekse concurrent spelen en de club won in de 93ste minuut met 1-2 toen Iulian Filipescu scoorde in blessuretijd. Hierdoor won de club – 25 jaar na zijn laatste titel – de tiende landstitel en won zo zijn eerste Gouden Kampioensster.

Het volgende seizoen streed de club opnieuw tot op de laatste speeldag met Bazel om de titel en kon dit keer met één punt voorsprong bovenaan eindigen. De laatste wedstrijd werd met 2-0 gewonnen van aartsrivaal Grasshoppers. In de Champions League werd FCZ twee jaar op rij voortijdig uitgeschakeld, maar belandde in het tweede seizoen wel nog in het vangnet van de UEFA Cup en versloeg daar clubs uit Italië, Frankrijk en Tsjechië.

In 2007/08 startte FC Zürich goed, maar de titelverdediger kon het niveau na de winterstop niet volhouden en eindigde uiteindelijk als derde, met 18 punten achterstand op FC Basel. Op woensdag 25 mei 2016 won FC Zürich met 3-1 van FC Vaduz in de Zwitserse Super League, maar die zege kon niet voorkomen dat de club degradeerde omdat concurrent FC Lugano ook won tijdens de laatste speelronde. Supporters van Zürich waren furieus na het laatste fluitsignaal en bestormden de catacomben van het eigen stadion. Vijf dagen later won FC Zürich wel de Zwitserse beker en wel voor de negende keer in de clubgeschiedenis. De club won in de finale in het Letzigrund Stadion met 1-0 van Lugano en plaatste zich zo voor de groepsfase van de UEFA Europa League 2016/17. Het was de Senegalese middenvelder Sangoné Sarr die kort voor rust voor de enige treffer uit de wedstrijd zorgde. Het was de derde keer dat de Zwitserse bekerwinnaar ook degradeert, na FC Wil in 2004 en FC Luzern in 1992.

Het werd wel gelijk kampioen in de Challenge League 2016/17, waardoor het na een seizoen weer in de Super League uitkwam.

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1902, 1924, 1963, 1966, 1968, 1974, 1975, 1976, 1981, 2006, 2007, 2009, 2022
1966, 1970, 1972, 1973, 1976, 2000, 2005, 2014, 2016, 2018

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1946 14e
  Nationalliga A
 • 1947 1e
  Nationalliga B
 • 1948 9e
  Nationalliga A
 • 1949 5e
  Nationalliga A
 • 1950 6e
  Nationalliga A
 • 1951 5e
  Nationalliga A
 • 1952 2e
  Nationalliga A
 • 1953 10e
  Nationalliga A
 • 1954 11e
  Nationalliga A
 • 1955 4e
  Nationalliga A
 • 1956 12e
  Nationalliga A
 • 1957 13e
  Nationalliga A
 • 1958 1e
  Nationalliga B
 • 1959 3e
  Nationalliga A
 • 1960 4e
  Nationalliga A
 • 1961 3e
  Nationalliga A
 • 1962 9e
  Nationalliga A
 • 1963 1e
  Nationalliga A
 • 1964 2e
  Nationalliga A
 • 1965 10e
  Nationalliga A
 • 1966 1e
  Nationalliga A
 • 1967 2e
  Nationalliga A
 • 1968 1e
  Nationalliga A
 • 1969 3e
  Nationalliga A
 • 1970 3e
  Nationalliga A
 • 1971 5e
  Nationalliga A
 • 1972 2e
  Nationalliga A
 • 1973 7e
  Nationalliga A
 • 1974 1e
  Nationalliga A
 • 1975 1e
  Nationalliga A
 • 1976 1e
  Nationalliga A
 • 1977 3e
  Nationalliga A
 • 1978 5e
  Nationalliga A
 • 1979 2e
  Nationalliga A
 • 1980 4e
  Nationalliga A
 • 1981 1e
  Nationalliga A
 • 1982 3e
  Nationalliga A
 • 1983 4e
  Nationalliga A
 • 1984 12e
  Nationalliga A
 • 1985 7e
  Nationalliga A
 • 1986 4e
  Nationalliga A
 • 1987 6e
  Nationalliga A
 • 1988 12e
  Nationalliga A
 • 1989 3e
  Nationalliga B
 • 1990 2e
  Nationalliga B
 • 1991 11e
  Nationalliga A
 • 1992 7e
  Nationalliga A
 • 1993 5e
  Nationalliga A
 • 1994 9e
  Nationalliga A
 • 1995 9e
  Nationalliga A
 • 1996 11e
  Nationalliga A
 • 1997 7e
  Nationalliga A
 • 1998 4e
  Nationalliga A
 • 1999 4e
  Nationalliga A
 • 2000 9e
  Nationalliga A
 • 2001 8e
  Nationalliga A
 • 2002 5e
  Nationalliga A
 • 2003 5e
  Nationalliga A
 • 2004 4e
  Super League
 • 2005 5e
  Super League
 • 2006 1e
  Super League
 • 2007 1e
  Super League
 • 2008 3e
  Super League
 • 2009 1e
  Super League
 • 2010 7e
  Super League
 • 2011 2e
  Super League
 • 2012 6e
  Super League
 • 2013 4e
  Super League
 • 2014 5e
  Super League
 • 2015 3e
  Super League
 • 2016 10e
  Super League
 • 2017 1e
  Challenge League
 • 2018 4e
  Super League
 • 2019 7e
  Super League
 • 2020 7e
  Super League
 • 2021 8e
  Super League
 • 2022 1e
  Super League
 • 2023 8e
  Super League
 • Niveau 1
 • Niveau 2

Resultaten per seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Clubs Divisie Duels Winst Gelijk Verlies Doelsaldo Punten Tsch
2003–2004 4 10 Super League 36 14 8 14 58–52 50 7.889
2004–2005 5 10 Super League 34 13 9 12 55–57 48 8.794
2005–2006 10 Super League 36 23 9 4 86–36 78 10.008
2006–2007 10 Super League 36 23 6 7 67–32 75 10.871
2007–2008 3 10 Super League 36 15 11 10 58–43 56 12.186
2008–2009 10 Super League 36 24 7 5 80–36 79 9.830
2009–2010 7 10 Super League 36 12 9 15 55–58 45 10.700
2010–2011 2 10 Super League 36 21 9 6 74–44 72 11.750
2011–2012 6 10 Super League 34 11 8 15 43–44 41 10.512
2012–2013 4 10 Super League 36 16 7 13 62–48 55 10.740
2013–2014 5 10 Super League 36 14 8 14 51–52 50 9.564
2014–2015 3 10 Super League 36 15 8 13 55–48 53 9.389
2015–2016 10 10 Super League 36 7 13 16 48–71 34 8.701
2016–2017 1 10 Challenge League 36 26 7 3 91–30 85 9.702
2017–2018 4 10 Super League 36 12 13 11 50–44 49 10.726
2018–2019 7 10 Super League 36 11 11 14 43–52 44 10.660
2019–2020 7 10 Super League 36 12 7 17 45–72 43 6.450
2020–2021 8 10 Super League 36 11 10 15 53–57 43
2021–2022 10 Super League 36 23 7 6 78–46 76 13.396
2022–2023 8 10 Super League 36 10 14 12 41–55 44 15.387

In Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Europese wedstrijden van FC Zürich voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

FC Zürich speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

2006/07, 2007/08, 2009/10, 2011/12, 2022/23
1963/64, 1966/67, 1968/69, 1974/75, 1975/76, 1976/77, 1981/82
2011/12, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2018/19, 2022/23
1970/71, 1972/73, 1973/74
1977/78, 1979/80, 1982/83, 1983/84, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2005/06, 2007/08, 2008/09
1967/68, 1969/70
2002

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de lijst van spelers van FC Zürich voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.

De navolgende Europese voetballers kwamen als speler van FC Zürich uit voor een vertegenwoordigend A-elftal. Tot op heden is Jakob Kuhn degene met de meeste interlands achter zijn naam. Hij kwam als speler van FC Zürich in totaal 64 keer uit voor het Zwitserse nationale elftal.

Naam Van Tot Totaal Nationaal elftal
Gottfried Kohler 22.03.1953 22.03.1953 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Eric Moll 29.10.1911 29.10.1911 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Harry Koch 20.09.1952 20.09.1952 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hannu Tihinen 05.09.2009 10.10.2009 3 Vlag van Finland Finland
Max Heinrich 15.04.1928 17.03.1929 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
René Weiler 10.02.1997 10.02.1997 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jonas Thern 31.03.1988 27.04.1988 3 Vlag van Zweden Zweden
Max Heer 09.05.1973 10.05.1975 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Karl Weilenmann 29.10.1911 29.10.1911 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Ernst Meyer 23.12.1962 11.11.1963 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hans-Peter Zwicker 16.12.1980 13.04.1983 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Ernst Rutschmann 09.06.1974 21.05.1975 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Yvan Quentin 28.02.2001 12.02.2002 10 Vlag van Zwitserland Zwitserland
René Quentin 22.09.1968 05.05.1971 11 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Stephan Keller 21.08.2002 30.04.2003 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Micheil Kavelasjvili 04.09.1999 17.04.2002 18 Vlag van Georgië Georgië
Mihai Tararache 17.11.2004 17.08.2005 2 Vlag van Roemenië Roemenië
Francesco Di Jorio 14.10.1998 09.06.1999 6 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Giuseppe Mazzarelli 06.09.1994 06.09.1994 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Johnny Leoni 10.08.2011 10.08.2011 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Johan Vonlanthen 12.08.2009 10.10.2009 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jacques Bürgin 03.04.1910 09.04.1910 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hermann Busenhardt 01.01.1942 01.01.1942 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Xavier Margairaz 04.06.2005 07.09.2010 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Patrick Bühlmann 16.08.2000 25.04.2001 5 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Anton Haberstock 04.05.1913 04.05.1913 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Admir Mehmedi 04.06.2011 15.11.2011 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Ricardo Rodríguez 07.10.2011 15.11.2011 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Steve von Bergen 06.09.2006 06.09.2006 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Mario Gavranović 15.08.2012 03.06.2014 9 Vlag van Zwitserland Zwitserland
René Brodmann 23.12.1962 19.07.1966 5 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Albert Schnorf 17.06.1923 25.04.1926 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jacques Romberg 23.03.1930 04.05.1930 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Bruno Brizzi 23.12.1962 29.04.1964 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Walter Schneiter 02.10.1949 11.06.1950 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werner Schley 26.04.1959 26.04.1959 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Gianpietro Zappa 22.05.1979 07.09.1983 23 Vlag van Zwitserland Zwitserland
René Botteron 09.06.1974 30.04.1980 41 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Daniel Gygax 31.03.2004 04.06.2005 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Peter Risi 24.09.1975 21.09.1977 11 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Erni Maissen 07.09.1982 09.03.1983 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Mario Frick 18.08.1999 07.10.2000 8 Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
Fredy Scheiwiler 12.10.1975 19.05.1982 6 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Arthur Petrosyan 06.09.2003 13.10.2004 7 Vlag van Armenië Armenië
Ludovic Magnin 05.06.2010 05.06.2010 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Rolf Mägerli 26.04.1959 18.05.1960 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Paolo Sturzenegger 26.03.1922 02.06.1924 10 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jürg Studer 22.01.1994 02.07.1994 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hans Nyffeler 13.04.1930 19.06.1930 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Pic Günthardt 03.04.1910 09.04.1910 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Fritz Baur 09.03.1982 09.03.1982 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jure Jerković 29.11.1981 29.11.1981 1 Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Heinz Lüdi 05.05.1979 13.11.1985 43 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Martin Stocklasa 18.08.1999 17.04.2002 11 Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
Xavier Stierli 13.01.1963 05.01.1967 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Daniel Jeandupeux 26.09.1971 21.05.1975 21 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Pirmin Stierli 22.09.1968 09.10.1974 15 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Veli Lampi 17.10.2007 14.10.2009 13 Vlag van Finland Finland
Roger Ljung 22.08.1990 15.06.1991 7 Vlag van Zweden Zweden
Max Litscher 02.11.1947 02.11.1947 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Harry Bild 30.06.1965 26.09.1965 3 Vlag van Zweden Zweden
Heinz Barmettler 14.11.2009 14.11.2009 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Almen Abdi 20.08.2008 01.04.2009 6 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Rolf Wüthrich 20.11.1960 28.05.1961 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Adolf Stelzer 09.02.1930 15.06.1930 5 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hans Reutlinger 27.03.1960 27.03.1960 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Adolf Stelzer 03.04.1910 03.04.1910 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Gökhan Inler 02.09.2006 02.06.2007 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Thomas Bickel 19.08.1986 28.05.1988 15 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Pierre-Albert Chapuisat 22.09.1976 15.11.1978 15 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Gotsja Jamaraoeli 27.03.1999 06.10.2001 17 Vlag van Georgië Georgië
Pius Fischbach 03.09.1975 06.09.1978 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Eugen Leuner 09.03.1913 04.05.1913 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jan Berger 25.03.1987 25.03.1987 1 Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije
Adolfo Spiller 09.02.1930 15.06.1930 5 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Ferdinand Feller 26.04.1959 26.04.1959 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werner Leimgruber 31.03.1963 15.07.1966 10 Vlag van Zwitserland Zwitserland
August Lehmann 23.03.1930 19.06.1930 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werner Huber 29.02.1920 28.03.1920 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Andreas Gretschnig 27.08.1986 27.08.1986 1 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Karl Grob 23.12.1967 09.10.1976 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Albert Ewadinger 28.03.1926 28.03.1926 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Adrian Ilie 09.02.2005 26.03.2005 2 Vlag van Roemenië Roemenië
Marco Pascolo 18.11.1998 01.09.2001 12 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Willy Baumeister 23.03.1930 15.06.1930 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Marco Grassi 17.04.1993 13.10.1993 5 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Heinz Bäni 17.10.1965 02.11.1966 9 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Christian Winiger 22.09.1968 22.09.1968 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Roger Kundert 05.02.1985 05.02.1985 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Rudolf Elsener 29.10.1980 17.06.1983 26 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Friedrich Künzli 17.10.1965 09.05.1973 40 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Jakob Kuhn 11.11.1962 08.09.1976 64 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Erich Andres (voetballer) 01.11.1942 01.11.1942 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Karl Eggler 25.03.1925 25.03.1925 1 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Martin Büchel 16.08.2006 29.02.2012 28 Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
Marc Hodel 18.11.1998 09.06.1999 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Blerim Džemaili 01.03.2006 22.03.2007 7 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Conny Torstensson 17.08.1977 10.06.1979 8 Vlag van Zweden Zweden
Emile Glaser 04.04.1909 09.04.1910 3 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Dusan Djuric 13.01.2008 02.06.2010 3 Vlag van Zweden Zweden
Muhamed Konjić 01.09.1996 08.06.1997 5 Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Miroslav König 12.10.2002 11.06.2003 7 Vlag van Slowakije Slowakije
Frédéric Chassot 10.10.1998 10.02.1999 4 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Armando Sadiku 05.03.2014 05.03.2014 1 Vlag van Albanië Albanië
Burim Kukeli 07.09.2012 18.11.2014 8 Vlag van Albanië Albanië
Josip Drmić 11.09.2012 08.06.2013 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland
Adis Jahović 14.11.2012 11.06.2013 4 Vlag van Macedonië Macedonië
Avi Rikan 01.06.2014 01.06.2014 1 Vlag van Israël Israël
Marco Schönbächler 15.11.2014 18.11.2014 2 Vlag van Zwitserland Zwitserland

Trainer-coaches[bewerken | brontekst bewerken]

Van Tot Naam D W G V
01.07.2022 heden Vlag van Duitsland Franco Foda
01.07.2021 30.06.2022 Vlag van Duitsland André Breitenreiter
05.10.2020 30.06.2021 Vlag van Zwitserland Massimo Rizzo
20.02.2018 05.10.2020 Vlag van Zwitserland Ludovic Magnin
13.05.2016 20.02.2018 Vlag van Zwitserland Vlag van Italië Uli Forte
31.08.2015 12.05.2016 Vlag van Finland Sami Hyypiä
03.08.2015 30.08.2015 Vlag van Zwitserland Massimo Rizzo (interim)
27.11.2012 02.08.2015 Vlag van Zwitserland Urs Meier
01.07.2012 26.11.2012 Vlag van Oostenrijk Rolf Fringer
09.04.2012 30.06.2012 Vlag van Zwitserland Urs Meier
13.03.2012 08.04.2012 Vlag van Zwitserland Harry Gämperle
20.04.2010 12.03.2012 Vlag van Zwitserland Urs Fischer
01.07.2007 19.04.2010 Vlag van Zwitserland Bernard Challandes
01.07.2003 30.06.2007 Vlag van Zwitserland Lucien Favre
01.03.2003 30.06.2003 Vlag van Zwitserland Walter Grüter
01.07.2001 27.03.2003 Vlag van Zwitserland Georges Bregy
15.04.2000 30.06.2001 Vlag van Frankrijk Gilbert Gress
01.07.1995 30.06.2000 Vlag van Zwitserland Raimondo Ponte
16.04.1994 15.03.1995 Vlag van Engeland Bob Houghton
16.10.1991 15.04.1994 Vlag van Oostenrijk Kurt Jara
16.10.1989 15.10.1991 Vlag van Duitsland Herbert Neumann
01.07.1989 15.10.1989 Vlag van Zwitserland Walter Iselin
01.07.1988 30.06.1989 Vlag van Duitsland Hannes Bongartz
01.09.1987 31.05.1988 Vlag van Duitsland Timo Konietzka
01.07.1986 20.09.1987 Vlag van Oostenrijk Hermann Stessl
01.07.1984 30.06.1986 Vlag van Tsjechië Václav Ježek
01.11.1983 30.06.1984 Vlag van Zwitserland Köbi Kuhn
01.07.1983 31.10.1983 Vlag van Joegoslavië Hans Kodric
02.05.1983 30.06.1983 Vlag van Zwitserland Köbi Kuhn
01.04.1983 01.05.1983 Vlag van Oostenrijk Max Merkel
01.07.1980 01.03.1983 Vlag van Zwitserland Daniel Jeandupeux
02.03.1980 30.06.1980 Vlag van Italië Rosario Martinelli
02.03.1980 30.06.1980 Vlag van Duitsland Albert Sing
01.07.1978 01.03.1980 Vlag van Joegoslavië Tschik Čajkovski
01.07.1971 30.06.1978 Vlag van Duitsland Timo Konietzka
01.01.1971 30.06.1971 Vlag van Chili Juan Schwanner
01.07.1969 31.12.1970 Vlag van Duitsland Georg Gawliczek
01.07.1967 30.06.1969 Vlag van Joegoslavië Lev Mantula
01.04.1967 30.06.1967 Vlag van Zwitserland René Brodmann
01.07.1966 31.03.1967 Vlag van Hongarije Ladislav Kubala
01.07.1962 30.06.1966 Vlag van Zwitserland Louis Maurer
01.07.1960 30.06.1962 Vlag van Duitsland Georg Wurzer
01.07.1959 30.06.1960 Vlag van Zwitserland Max Barras
01.07.1958 30.06.1959 Vlag van Oostenrijk Karl Rappan
01.07.1957 30.06.1958 Vlag van Zwitserland Max Barras
01.07.1957 30.06.1958 Vlag van Zwitserland Fernando Molina
01.07.1953 30.06.1955 Vlag van Oostenrijk Siegfried Joksch
01.07.1948 30.06.1953 Vlag van Duitsland Theodor Lohrmann
01.07.1943 30.06.1946 Vlag van Zwitserland Severino Minelli
01.07.1935 30.06.1937 Vlag van Argentinië Franz Eckl
01.07.1934 30.06.1935 Vlag van Oostenrijk Karl Jiszda
01.07.1930 30.06.1931 Vlag van Hongarije Kálmán Konrád
01.07.1922 30.06.1925 Vlag van Oostenrijk Johann Studnicka
01.07.1920 30.06.1922 Vlag van Oostenrijk József Winkler

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vrouwenelftal van FC Zürich, FC Zürich Frauen, ontstond in de zomer van 2008 toen de vrouwenvoetbalvereniging FFC Seebach Zürich opging in de gelederen van FC Zürich. FFC Seebach op haar beurt ontstond in 2005, toen de vrouwenafdeling zich afsplitste van de SV Seebach Zürich.

Als SV Seebach is het eerste vrouwenteam recordkampioen met twaalf landstitels. Daarnaast veroverde de club acht keer de beker van Zwitserland. FFC Seebach Zürich won in 2007 de beker en werd in 2008 landskampioen. Hiermee dwong men plaatsing af voor de UEFA Women's Cup.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

 • Landskampioen
1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1987, 1988, 1990, 1991, 1993, 1994, 1998 (SV Seebach), 2008 (FFC Seebach)
 • Bekerwinnaar
1981, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1993 (SV Seebach), 2007 (FFC Seebach)

In Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Uitslagen
2008/09 UEFA Women's Cup 1e Vlag van Wit-Rusland WFC Universitet Vitebsk 1-1
toernooi in Sarajevo Vlag van Bosnië en Herzegovina ŽNK SFK 2000 Sarajevo 3-2
Vlag van Ierland Galway Ladies FC 2-0
toernooi in Lyon 2e Vlag van Engeland Arsenal LFC 2-7
Vlag van Frankrijk Olympique Lyon 1-7
Vlag van Oostenrijk SV Neulengbach 3-5

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie FC Zürich van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.