Naar inhoud springen

Estádio do Dragão

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Estádio do Dragão
Estádio do Dragão
UEFA SterSterSterSter
Plaats Porto, Portugal
Capaciteit 50.476
Geopend 16 november 2003
Architect(en) Manuel Salgado
Eigenaar FC Porto
Bespelers FC Porto
Afbeeldingen
Estádio do Dragão
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Estádio do Dragão (Drakenstadion) is een stadion in Porto, dat fungeert als thuishaven voor FC Porto. Het stadion heeft een capaciteit van 50.948 zitplaatsen en werd ontworpen door Manuel Salgado.

De naam verwijst naar de draak in het wapen van FC Porto. De officiële opening vond plaats op 16 november 2003. Het voetbalelftal van Porto versloeg toen FC Barcelona met 2-0.

Ontwerp en bouw

[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadion is onderdeel van een groter sportcomplex dat 3000 vierkante meters beslaat. Het stadion zelf omvat onder meer een conferentieruimte, winkels, restaurants, een parkeerplaats en zwembaden.

Op halve hoogte, ter hoogte van de bovenzijde van de eerste ring, bevindt zich een volledige, ruime omloop voor voetgangers. Alle ingangen bevinden zich aan deze omloop. Het stadion kent twee grote videoschermen, die buiten na de wedstrijd een halve slag gedraaid worden en daarna zichtbaar zijn vanaf de omgeving, meestal als reclameborden. Het doorzichtige dak is gebouwd uit 280 ton staal.

Voorgeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

FC Porto speelde tot 1952 in het stadion Campo da Constituição', en daarna, tot 2003, in het beroemd geworden Estádio das Antas (officieel "Estádio do Futebol Clube do Porto").

Internationaal toernooi

[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2019 werden er wedstrijden gespeeld voor het finaletoernooi van de UEFA Nations League 2018/19. De halve finale tussen Portugal en Zwitserland (3-1̠)[1] en de finale tussen Portugal en Nederland (1-0). In mei 2021 vond de finale van de UEFA Champions League 2020/21 tussen Chelsea FC en Manchester City FC (1-0) er plaats.

Lionel Messi maakte in de openingswedstrijd van dit stadion zijn debuut in het eerste elftal van FC Barcelona.

Zie de categorie Estádio do Dragão van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.