N.E.C.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf N.E.C. Nijmegen)
N.E.C. Nijmegen
N.E.C.
Naam Nijmegen Eendracht Combinatie
Opgericht 15 november 1900
Plaats Nijmegen
Stadion Goffertstadion
Capaciteit 12.500
Complex De Eendracht
Voorzitter Vlag van Nederland Ron van Oijen
Algemeen directeur Vlag van Nederland Wilco van Schaik
Technisch directeur Vlag van Nederland Carlos Aalbers
Trainer Vlag van Nederland Rogier Meijer
Assistent Vlag van Nederland Ron de Groot
Vlag van Nederland Stefan Maletic
Vlag van Nederland Patrick Greveraars
Vlag van Nederland Mark Otten
Topscorer(s) Vlag van Nederland Frans Janssen (133)
Meeste wedstrijden Vlag van Nederland Sije Visser (490)
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland KlokGroep
Kledingmerk Vlag van Nederland Robey
Begroting € 12,5 miljoen[1]
Competitie Eredivisie (2023/24)
Prijzen Eerste divisie: 2×

Kampioen Tweede divisie B: 1×

Website nec-nijmegen.nl
Tenue
Icoontje huidige resultaten N.E.C. in het seizoen 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Nijmegen Eendracht Combinatie kortweg N.E.C. is een Nederlandse profvoetbalclub uit Nijmegen. De club is opgericht op 11 april 1910, na een fusie tussen Eendracht en NVV Nijmegen. De thuisbasis is het Goffertstadion dat 12.500 plaatsen biedt.[2] De clubkleuren zijn rood, groen en zwart. Het logo verwijst met de tweekoppige adelaar naar het wapen van Nijmegen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club ontstond uit een fusie van Eendracht (15 november 1900) en NVV Nijmegen (1 augustus 1908). De clubkleuren zijn rood-groen-zwart (op volgorde).

De fusieclub speelde tot eind jaren dertig aan de Hazenkampseweg in Nijmegen. Tegenwoordig speelt N.E.C. in het Goffertstadion. Dit stadion werd in januari 2000 in gebruik genomen. De oude Goffert moest daarvoor gesloopt worden. Het oude stadion dat in 1939 door prins Bernhard werd geopend, was niet meer berekend op zijn taak, zo vonden de beleidsmakers van de Nijmeegse club.

In 1939 werd N.E.C. voor het eerst kampioen van de Oostelijke Eerste Klasse en werd de club bij haar debuut in de kampioenscompetitie derde van Nederland achter de Amsterdamse clubs Ajax en DWS.

Ook in 1946 en 1947 werd N.E.C. kampioen van de Oostelijke Eerste Klasse. In 1947 werd N.E.C. wederom derde van Nederland in de kampioenscompetitie.

N.E.C. trad in 1954 toe tot het betaalde voetbal en speelde vanaf 1956 in de Tweede Divisie. In 1963 haalde het als Tweede Divisieclub de halve finale van de KNVB Beker. In 1964 promoveerde N.E.C. naar de Eerste divisie en in 1967 promoveerde het naar de Eredivisie. N.E.C. werd hiermee de eerste club uit Gelderland op dit niveau.

In het seizoen 1967/68 debuteerde N.E.C. in de Eredivisie met een 10e plaats. De Nijmegenaren speelden zeven seizoenen op rij in de Eredivisie, voordat de eerste degradatie volgde. Er werd daarna direct weer gepromoveerd, door kampioen te worden in de Eerste divisie.

De Nijmegenaren wonnen nog nooit een grote prijs. N.E.C. haalde vier keer de finale om de Nederlandse beker. In 1973 was NAC Breda te sterk, in 1983 Ajax, in 1994 Feyenoord en in 2000 Roda JC.

De club speelde driemaal Europees voetbal. De laatste keer was dit in het seizoen 2008-2009. N.E.C. speelde toen in de groepsfase van de UEFA Cup, waarin het als derde eindigde en daarmee doorging naar de knock out fase, waarin het bij de laatste 32 werd uitgeschakeld door Hamburger SV.

In het seizoen 2002-2003 behaalde de ploeg in de laatste minuut van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk door een doelpunt van de Tsjech Jarda Šimr de vijfde plaats in de eredivisie: de plek die recht gaf op Europees voetbal. N.E.C. werd in dat seizoen in de eerste ronde uitgeschakeld door Wisła Kraków.

In 1983 was FC Barcelona in de tweede ronde van de Europacup II te sterk. In de thuiswedstrijd verraste de toenmalige eerstedivisionist door met 2-0 de leiding te nemen. Barcelona, zonder de geblesseerde Diego Maradona, wist echter toch nog met 2-3 te winnen. Thuis boekten de Catalanen een 2-0-overwinning. In de eerste ronde had N.E.C. SK Brann uitgeschakeld.

Sinds het seizoen 1994/95 speelde N.E.C. tot 2014/15 onafgebroken op het hoogste niveau. De laatste jaren stond N.E.C. meestal bij de onderste regionen van de competitie. N.E.C. had in die periode meerdere (ex-)internationals onder contract: de Hongaren Gábor Babos en Krisztián Vadócz, de Denen Niki Zimling en Lasse Schöne, en de Nederlander Romano Denneboom kwamen uit voor hun nationale elftallen, terwijl Bram Nuytinck, Mark Otten, Lorenzo Davids en Rens van Eijden speelden voor Oranje onder 21. De Nederlands ondernemer Marcel Boekhoorn is al sinds zijn jeugd supporter van de club. Ook is hij al vele jaren betrokken als sponsor en beschikt hij over een eigen logebox in het Goffertstadion. In het seizoen 2003/04 was hij de belangrijkste geldschieter in het aantrekken van Andrzej Niedzielan en Édgar Barreto. Ook voor het behoud van andere spelers heeft Boekhoorn geïnvesteerd in de voetbalclub. In het seizoen 2005/06 trok hij zich om veiligheidsredenen terug. Op de achtergrond bleef hij echter steeds actief en hij is bij bijna alle thuiswedstrijden van de club te vinden in zijn loge. In de zomer van 2013 was Boekhoorn betrokken bij het aantrekken van Marnick Vermijl, Jakob Jantscher en Samuel Štefánik.[3]

Het seizoen 2007/08 was voor N.E.C. een seizoen van uitersten. Voor de winterstop draaide het elftal erg slecht en in januari stond N.E.C. op een 17de plaats op de ranglijst. Ook werd N.E.C. door FC Zwolle uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB beker. Hierna viel ineens alles op z'n plaats en werd de weg omhoog ingezet die resulteerde in een achtste plaats in de eindrangschikking en deelname om de playoffs voor UEFA Cupvoetbal. In de playoffs schakelde N.E.C. achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en NAC Breda uit waardoor een UEFA Cupplaats behaald werd. Dit werd gevierd met een huldiging in het Goffertpark.

De goede tweede seizoenshelft van het seizoen 2007/08 en het daarmee behaalde UEFA Cup-ticket zorgde voor een andere aanloop naar het seizoen dan gebruikelijk. N.E.C. raakte verschillende basisspelers kwijt en daarvoor kwamen minder ervaren spelers terug. Met een redelijk krappe selectie moest N.E.C. in drie competities deelnemen. Na een goede voorbereiding werd in de competitie snel duidelijk dat het een evenwichtig seizoen werd waarin niet aan degradatie gedacht hoefde te worden en er misschien weer meegedaan zou worden voor een plaats in de play-offs. Pas in de laatste wedstrijd bleek dit niet meer haalbaar en N.E.C. eindigde op de elfde plaats in de competitie. In de beker werd de kwartfinale gehaald waarin sc Heerenveen te sterk bleek. De deelname aan de UEFA Cup werd een groot succes. De club versloeg in de eerste ronde - zij het moeizaam - Dinamo Boekarest en deed ook in de groepsfase goed mee. Hoogtepunten waren de overwinningen in Moskou op Spartak Moskou en thuis tegen Udinese Calcio waarmee voor het eerst in de clubhistorie N.E.C ook na de winterstop actief bleef in Europa. In de derde ronde bleek Hamburger SV te sterk. Na het seizoen nam trainer Mario Been afscheid van de club en vertrok naar Feyenoord.

De voetbalclub zakte in de daaropvolgende jaren af richting degradatiezone, zoals in het begin van het seizoen 2013/14. Na de 3e competitiewedstrijd, waarin thuis met 1-5 werd verloren van PEC Zwolle, werd trainer Alex Pastoor ontslagen als gevolg van langdurig tegenvallende resultaten. Twee wedstrijden later tegen NAC Breda zat de nieuwe trainer Anton Janssen voor het eerst op de bank. Hierna begon de club de punten langzamerhand binnen te halen. Ze kwamen echter nog te kort om uit de onderste regionen van de Eredivisie te komen. Op de laatste speeldag werd directe degradatie afgewend door een 2-2 gelijkspel tegen Ajax. De club verloor op 11 mei 2014 niettemin in de nacompetitie thuis van Sparta Rotterdam met 1-3, nadat die club eerder in Rotterdam al met 1-0 won. Hierdoor degradeerde N.E.C. alsnog naar de Jupiler League.

Huldiging van de selectie N.E.C. na het behalen van het kampioenschap in 2015

In het daaropvolgende seizoen stond N.E.C. vanaf speelronde 6 bovenaan in de Jupiler League. De club kon na 32 speelronden, met een voorsprong van 21 punten op de nummer twee FC Eindhoven, niet meer achterhaald worden, wat op 3 april 2015 resulteerde in het kampioenschap. N.E.C. won thuis van Sparta Rotterdam met 1-0, wat voldoende was voor de titel en daarmee promotie.[4] N.E.C. verbrak op vrijdag 24 april van datzelfde jaar het puntenrecord in de Jupiler League. De club kwam die dag op 98 punten door middel van een 1-3-zege uit bij FC Den Bosch. Daarmee verbrak N.E.C. het record uit het seizoen 1987/88 van RKC Waalwijk, terwijl het nog twee speelronden voor de boeg had. Uiteindelijk eindigde N.E.C. het seizoen met 101 punten en 100 doelpunten. Nooit eerder haalde een ploeg uit de Jupiler League deze twee mijlpalen in één seizoen.

Het seizoen 2016/17 in de Eredivisie resulteerde in een zestiende plaats. Hierdoor was N.E.C. gedwongen tot het spelen van play-offs. Na een 1-3 en 1-0 winst tegen FC Emmen kwam N.E.C. in de finale van de play-offs. In de uitwedstrijd van de finale werd met 1-0 van NAC Breda verloren. In de thuiswedstrijd verloor N.E.C. met 1-4 van NAC, waardoor N.E.C. naar de Eerste Divisie degradeerde.[5] N.E.C. zou weer zo snel mogelijk moeten promoveren naar de Eredivisie. De club had de beste papieren, maar eindigde uiteindelijk als derde in de Eerste Divisie op 5 punten van kampioen Jong Ajax en 4 van Fortuna Sittard, dat zo een ticket voor de Eredivisie veroverde. Hierdoor moesten de Nijmegenaren opnieuw deelnemen aan de play-offs. N.E.C. werd in de halve finale uitgeschakeld door FC Emmen, de nummer zeven van de ranglijst, dat uiteindelijk promoveerde. Het seizoen 2018/19 verliep slecht voor N.E.C.. De ploeg kwalificeerde zich wel voor de play-offs, maar verloor daarin over twee wedstrijden van RKC Waalwijk. De Nijmegenaren spelen hierdoor opnieuw een jaar in de Eerste Divisie.

Voor het seizoen 2019/20 kiest N.E.C. voor een combinatie van trainers uit de eigen gelederen. Het driemanschap Adrie Bogers, Rogier Meijer en Francois Gesthuizen nemen op basis van gelijkwaardigheid de leiding over de Nijmeegse selectie. Het trio presteerde niet naar behoren en uiteindelijk werd besloten met ingang van het seizoen 2020/2021 Rogier Meijer als hoofdtrainer aan te stellen.

Het seizoen 2020/21 in de Keuken Kampioen Divisie resulteerde in een zevende plaats. Op 23 mei 2021 won N.E.C. met 1-2 de finale van de play-offs tegen NAC Breda en promoveert hiermee na 4 jaar afwezigheid naar de Eredivisie. In het seizoen 2021/22 behaalde N.E.C. de elfde plaats in de Eredivisie. In het seizoen 2022/23 wist N.E.C. een positie in de middenmoot van de Eredivisie te behouden. Na een wisselvallige start van seizoen 2023/24 presteert de club sinds december 2023 steeds beter. N.E.C haalde in dit seizoen seizoen zelfs de finale van de KNVB Beker, waarbij de club het op zondag 21 april 2024 opneemt tegen Feyenoord. N.E.C. is daarbij de uitspelende ploeg in de finale.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Goffertstadion tijdens de open dag van 2017
1975, 2015
1964
  • Kampioen Eerste Klasse Oost
1939, 1946, 1947
  • Kampioen Oost 2B
1928, 1929, 1931, 1934
  • Promotie naar Eredivisie (* via nacompetitie)
1967, 1975, 1985*, 1989*, 1994*, 2015, 2021*
1973, 1983, 1994, 2000, 2024
1941

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het officiële clublied van N.E.C. is sinds november 1966 "Weer trekken wij ten strijde".

Supportersvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

De Supportersvereniging N.E.C. bestaat sinds 1962. De vereniging is een van de grootste verenigingen in Nijmegen en omstreken.

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Gelderse Derby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

N.E.C.'s aartsrivaal is Vitesse uit Arnhem. Een wedstrijd tussen deze clubs wordt de Derby van Gelderland genoemd. Het is een botsing van de twee grootste steden van Gelderland: de zelfbewuste uitstraling van de hoofdstad tegen de Nijmeegse volksmentaliteit. Oorspronkelijk was louter sprake van animositeit. In mei 1993 werd De Goffert door de aartsrivaal van N.E.C. gebruikt om twee "thuiswedstrijden" te spelen. Op 16 mei tegen Feyenoord (1-1) en op 23 mei tegen PSV (0-1). Op laatstgenoemde wedstrijd kwamen ruim 20.000 toeschouwers af. Pas na de opkomst van Vitesse onder leiding van Karel Aalbers, die niet naliet te melden dat in de regio slechts plaats was voor één club, sloeg die animositeit om in agressie. In de jaren 90 uitte die agressie zich in rellen. Na de door de provinciale energieleverancier PGEM (het latere Nuon) en de provincie Gelderland medegefinancierde opmars van Vitesse ontwikkelde de agressie zich voor een deel van de wederzijdse aanhang tot haat. De Nijmeegse aanhang hekelde dat de rivaal uit Arnhem met overheidsmiljoenen gesteund werd. Toenmalig voorzitter Henk van de Water liet uit protest tegen de sponsoring door PGEM de lampen van het stadion voor een wedstrijd tijdelijk doven. Na de financiële instorting van Vitesse door de terugtrekking van Nuon en provincie begin 2000 werden de supportersverhoudingen enigszins genormaliseerd. Nadat Vitesse in 2007-2008 opnieuw een schuldbedrag afkocht middels een crediteurenakkoord met hulp van zijn sponsoren zijn de verhoudingen echter weer verscherpt. Op 16 augustus 2010 maakte Vitesse bekend dat de Georgische ondernemer Merab Zjordania eigenaar van de club werd. De doelstelling van Vitesse was om weer opnieuw mee te spelen in de top van de Eredivisie. Door de komst van Zjordania kregen de verhoudingen die alweer enigszins waren verscherpt opnieuw agressieve trekjes. Aanhangers van N.E.C., euforisch vanwege het kampioenschap van hun club in de Jupiler League, besluiten hun blijdschap te delen met Vitesse. We're back, See you soon, wappert achter een vliegtuigje boven Arnhem en GelreDome. Een ludieke manier om te reageren op de actie van Vitesse in mei 2014, toen de Arnhemse fans op de Nijmeegse Waalbrug een bordje plaatsten met: Eredivisievoetbal, nog vijftien kilometer.

Voor de supporters kan een overwinning op de aartsrivaal een slecht seizoen deels nog goedmaken, de beste ploeg van het seizoen verdient dan ook de zogenaamde titel De Nummer 1 van Gelderland. De eerste competitiewedstrijd tussen Vitesse en N.E.C. werd gespeeld op 18 maart 1923 in Nijmegen. Vitesse won die wedstrijd met 1-2 door twee doelpunten van Gerrit Langeler.

De lijst met spelers die voor zowel Vitesse als N.E.C. hebben gespeeld, is niet heel lang, maar er staan wel bekende namen tussen als Chris van der Weerden, Peter Wisgerhof, Willem Korsten, Navarone Foor, Patrick Pothuizen en Jhon van Beukering. Die laatste doorliep de jeugdopleiding van Vitesse en stond tussen 2000 en 2003 onder contract bij de Arnhemmers. Tussen 2007 en 2010 kwam Van Beukering uit voor N.E.C. Patrick Pothuizen begon zijn profcarrière bij Vitesse om vervolgens de overstap (via FC Dordrecht) naar Nijmegen te maken. Daar speelde de verdediger zes jaar, om vervolgens weer terug te keren naar Arnhem. Foor brak door bij N.E.C. en maakte deel uit van het team dat kampioen werd in de Eerste divisie in 2014.

Derby's afgelopen seizoenen:

  • 2003/2004
    • Vitesse - NEC 2-2
    • NEC - Vitesse 2-0
  • 2004/2005
    • Vitesse - NEC 1-0
    • NEC - Vitesse 1-1
  • 2005/2006
    • Vitesse - NEC 1-1
    • NEC - Vitesse 1-0
    • NEC - Vitesse 1-2 (Play-offs)
    • Vitesse - NEC 0-0 (Play-offs)
  • 2006/2007
    • Vitesse - NEC 1-1
    • NEC - Vitesse 1-0
    • NEC - Vitesse 0-2 (Play-offs)
    • Vitesse - NEC 1-0 (Play-offs)
  • 2007/2008
    • Vitesse - NEC 1-0
    • NEC - Vitesse 1-0
  • 2008/2009
    • NEC - Vitesse 3-1
    • Vitesse - NEC 0-0
  • 2009/2010
    • Vitesse - NEC 2-2
    • NEC - Vitesse 2-1
  • 2010/2011
    • NEC - Vitesse 0-0
    • Vitesse - NEC 2-1
  • 2011/2012
    • NEC - Vitesse 0-1
    • Vitesse - NEC 0-1
    • NEC - Vitesse 3-2 (Play-offs)
    • Vitesse - NEC 2-0 (Play-offs)
  • 2012/2013
    • Vitesse - NEC 4-1
    • NEC - Vitesse 2-1
  • 2013/2014
    • NEC - Vitesse 2-3
    • Vitesse - NEC 1-1
  • 2015/2016
    • Vitesse - NEC 1-0
    • NEC - Vitesse 2-1
  • 2016/2017
    • NEC - Vitesse 1-1
    • Vitesse - NEC 2-1
  • 2021/2022
    • NEC - Vitesse 0-1
    • Vitesse - NEC 4-1
  • 2022/2023
    • Vitesse - NEC 0-0
    • NEC - Vitesse 1-4

Uitslagen en statistieken (vanaf 1915)[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijden
Competitie W VIT G NEC DVIT DNEC
VIT Eredivisie 59 23 17 19 73 63
NEC Eerste divisie 14 2 6 6 18 27
NEC Tweede divisie 4 0 1 3 3 9
NEC Eerste klasse 8 1 1 6 9 23
VIT Tweede klasse 4 2 1 1 7 5
NEC KNVB beker 5 0 2 3 3 9
VIT Play-offs / nacompetitie 6 4 1 1 9 4
NEC TOTAAL 100 32 29 39 122 140
W - wedstrijden; VIT - overwinningen Vitesse; G - gelijkspel; NEC - overwinningen NEC; DVIT - doelpunten Vitesse; DNEC - doelpunten NEC
Bijgewerkt op 8 februari 2023

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Bikkel is de clubmascotte van de N.E.C. Als mascotte en boegbeeld van de kidsclub, de N.E.C. Juniors, wordt hij ingezet bij activiteiten van de kidsclub in de regio Nijmegen en is hij bij thuiswedstrijden van N.E.C. De naam Bikkel is bedacht bij een prijsvraag van N.E.C. Op de Open Dag 2007 werd de naam gekozen na een inzending van een Nijmeegs gezin. De gedachtegang achter de naam was: "Bikkel is groot, sterk, stoer en gaat altijd voorop in de strijd, maar is ook o zo aaibaar en lief voor alle jeugdige N.E.C.-fans die de club rijk is". De mascotte is een legionair, met schild en zwaard, die ook verwijst naar het Romeinse verleden van de stad Nijmegen. Ook assistent-trainer en clubman Ron de Groot had in zijn actieve loopbaan de bijnaam Bikkel.

Wetenswaardigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een N.E.C.-supporter is het uitspreken van de clubnaam als woord in plaats van de individuele letters (dus 'Nek' in plaats van 'N.E.C.') een grove belediging. Vaak wordt op deze uitspraak gereageerd met de woorden Je nek zit hier (wijzend naar de nek), maar N.E.C. zit hier (wijzend naar het hart)!

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke Goffertstadion ligt in het Goffertpark werd op 8 juli 1939 geopend door prins Bernhard. De ontwerper was D. Monshouwer en het stadion werd in de jaren 30 tijdens de verplichte werkverschaffing door duizenden werkloze Nijmegenaren uitgegraven waarbij 80.000 kubieke meter grond verplaatst werd. Dit gaf het stadion de bijnaam 'De Bloedkuul', vanwege de moeite in bloed, zweet en tranen die het handmatig uitgraven en bouwen kostte. Ter herinnering hieraan is aan de achterzijde van het stadion een enorme spade met inscriptie te vinden. Op het moment van oplevering was het stadion qua capaciteit het derde stadion van Nederland na het Olympisch Stadion en Stadion Feijenoord.

Op 25 januari 2000 werd het geheel vernieuwde stadion De Goffert feestelijk geopend met een spectaculaire lasershow en een vriendschappelijk wedstrijd tussen RSC Anderlecht en N.E.C., die door de thuisclub met 3-1 werd gewonnen. Het nieuwe stadion heeft een toeschouwerscapaciteit van 12.500. Van medio 2005 tot en met juni 2011 droeg het stadion de naam McDOS Goffertstadion, met de ICT-sponsor McDOS als toevoeging in de naam. Bij aanvang van het seizoen 2011/12 werd vak K omgedoopt tot het sfeervak '080'. Dit getal is het oude netnummer van Nijmegen. Het vak bevat weliswaar tribunestoelen zonder rugleuning, maar wordt gebruikt als staantribune. Ook verdwenen er 100 plaatsen van het uitvak om de capaciteit van vak A met 100 plaatsen te verhogen. Op 2 januari 2012 brandde het businessdeel van het stadion uit. De tribunes bleven ongeschonden. De brand werd even na 7.30 uur ontdekt door een schoonmaakster. Iets na 9.00 uur werd het sein "brand meester" gegeven.

Op 17 oktober 2021 zakte het voorste deel van het uitvak in, door hossende mensen, na afloop van de wedstrijd NEC - Vitesse (0-1).[6]

Interlands[bewerken | brontekst bewerken]

# Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
1. 3 september 1975 Vlag van Nederland NederlandFinland Vlag van Finland 4 – 1 EK-kwalificatie
2. 31 augustus 1977 Vlag van Nederland NederlandIJsland Vlag van IJsland 4 – 1 WK-kwalificatie
3. 20 september 1978 Vlag van Nederland NederlandIJsland Vlag van IJsland 3 – 0 EK-kwalificatie
4. 6 september 2006 Vlag van Israël IsraëlAndorra Vlag van Andorra 4 – 1 EK-kwalificatie
5. 13 november 2017 Vlag van Venezuela Venezuela - Iran Vlag van Iran 0 - 1 Vriendschappelijk
6. 28 november 2017 Vlag van Nederland Nederland - Ierland Vlag van Ierland 0 - 0 WK-kwalificatie vrouwen

Sponsoren[bewerken | brontekst bewerken]

Spelersbus N.E.C.
Periode Kledingsponsor Shirtsponsor
1997 Puma BNN
1998-2000 Puma Plus Integration
Yakumo Computer
2000-2002 Fila CSS
2002-2003 Avaya
2003-2005 Lotto Setpoint en AG Neovo
2005-2006 Telfort
2006-2008 Jiba Vakanties
2008-2011 Nike
2009-2011 ´Curaçao´
Nijol Oliemaatschappij (rug)
2011/2012 Jako Energy 4 All
Voorschotje.nl
Nijol Oliemaatschappij (rug)
2012/2013 Flynth
Scholten Awater
Nijol Oliemaatschappij (rug)
2013/2014 Scholten Awater
Nijol Oliemaatschappij (thuisshirt)(rug)
Route Mobiel (uitshirt)(rug)
Personato (mouw)
2014/2015 Patrick Scholten Awater
Route Mobiel (uitshirt)(rug)
Personato (mouw)
Elbuco (mouw)
In Person (broek)
2015/2016 Patrick Scholten Awater
Route Mobiel (uitshirt)(rug)
Personato (mouw)
Elbuco (mouw)
In Person (broek)
2016/2017 Patrick EnergieFlex
Scholten Awater (mouw)
Elbuco (mouw)
In Person (broek)
2017/2018 Legea Ouwehands Dierenpark
EnergieFlex (rug)
GX Software (rug en broek)
Personato (mouw)
Hofmans at Home (mouw)
2018/2019 Legea De Klok Logistics
NasWerkt! (rug)
GX Software (rug en broek)
Personato (mouw)
Hofmans at Home (mouw)

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Ron van Oijen Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2017
Sjang Emons Vlag van Nederland Nederland Commerciële zaken 2014
Ton Hendriks Vlag van Nederland Nederland Juridische zaken 2014
Jeroen Keijzers Vlag van Nederland Nederland Financiële zaken 2017
Directie
Wilco van Schaik Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur 2017
Carlos Aalbers Vlag van Nederland Nederland Technisch Directeur 2022[7]
Technische & medische staf
Nick Kersten Vlag van Nederland Nederland Hoofd Voetbalzaken 2022
Senol Kök Vlag van Turkije Turkije Hoofdscout
Dennis te Braak Vlag van Nederland Nederland Hoofd Jeugdopleidingen
Koen Renswoude Vlag van Nederland Nederland Coördinator algemene zaken
Bas van Baar Vlag van Nederland Nederland Coördinator vooropleiding
Wilfried Brookhuis Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer
Wessel de Wit Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer
Dani Centen Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer
Kane Jacobs Vlag van Nederland Nederland Coördinator Video- en Data analyse

Laatste update: 1 december 2022

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Jasper Cillessen Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Spanje Valencia
22 Robin Roefs Vlag van Nederland Nederland 2028 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
31 Rijk Janse Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Verdedigers
2 Brayann Pereira Vlag van Frankrijk Frankrijk huur Vlag van Frankrijk AJ Auxerre
3 Philippe Sandler Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Feyenoord
4 Mathias Ross Vlag van Denemarken Denemarken huur Vlag van Turkije Galatasaray
5 Youri Baas Vlag van Nederland Nederland huur Vlag van Nederland Ajax
17 Bram Nuytinck Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Italië UC Sampdoria
24 Calvin Verdonk Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Portugal Famalicão
28 Bart van Rooij Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Middenvelders
6 Mees Hoedemakers Vlag van Nederland Nederland 2027 Vlag van Nederland SC Cambuur
9 Tjaronn Chery Vlag van Suriname Suriname huur Vlag van Israël Maccabi Haifa
11 Rober González Vlag van Spanje Spanje huur Vlag van Spanje Real Betis
20 Lasse Schöne Aanvoerder Vlag van Denemarken Denemarken 2024 Vlag van Nederland SC Heerenveen
23 Kodai Sano Vlag van Japan Japan 2028 Vlag van Japan Fagiano Okayama
29 Kas de Wit Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
32 Nils Rossen Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
71 Dirk Proper Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Aanvallers
10 Sontje Hansen Vlag van Nederland Nederland 2027 Vlag van Nederland Ajax
12 Bas Dost Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland FC Utrecht
14 Lars Olden Larsen Vlag van Noorwegen Noorwegen 2027 Vlag van Rusland FK Nizjni Novgorod
18 Koki Ogawa Vlag van Japan Japan huur Vlag van Japan Yokohama FC
19 Sylla Sow Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
27 Yvandro Borges Sanches Vlag van Luxemburg Luxemburg huur Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach

Laatste update: 5 maart 2024

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Rogier Meijer Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2020 2023
Ron de Groot Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2020
Stefan Maletić Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2020
Patrick Greveraars Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2022
Mark Otten Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023
Marco van Duin Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2020
Medische Staf
Han Tijshen Vlag van Nederland Nederland Hoofd medische zaken
Reinier Looij Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Wouter van Ewijk Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Jeroen Mooren Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2022
Tjeerd Miltenburg Vlag van Nederland Nederland Sportmasseur
Analyse Staf
Robin Huntjens Vlag van Nederland Nederland Manager Data & Innovatie 2018
Overige Staf
Muslu Nalbantoğlu Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Dave Kelders Vlag van Nederland Nederland Materiaalman
Nick Segers Vlag van Nederland Nederland Performance manager 2023

Laatste update: 21 augustus 2023

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbal Academie[bewerken | brontekst bewerken]

De voetbal academie N.E.C. is de jeugdopleiding van de club. Van 1 juli 2009 tot 1 juli 2019 was het een gezamenlijke voetbalacademie van N.E.C. en TOP Oss en heette deze Voetbal Academie N.E.C./FC Oss (in het laatste seizoen N.E.C./TOP Oss). Per 1 juli 2019 is de voetbal academie weer volledig onder de verantwoordelijkheid van N.E.C. en is TOP Oss weer uit de naam verdwenen. De clubs blijven wel samenwerken.

Jong N.E.C.[bewerken | brontekst bewerken]

Het beloftenteam is vanaf het seizoen 2015/16 een zelfstandige trainingsgroep en speelt ook zonder TOP Oss waarmee nog wel in de jeugdopleiding wordt samengewerkt. Vanaf het 2010/11 was het beloftenteam geen aparte trainingsgroep en vanaf het seizoen 2011/12 werd gezamenlijk gespeeld als Jong N.E.C./TOP Oss. Ron de Groot is de hoofdtrainer van het beloftenteam. Hij wordt geassisteerd door Patrick Pothuizen. Het team speelt niet in de zogenoemde 'voetbalpiramide' waarbij teams uit de Beloften Eredivisie na het seizoen 2015/16 kunnen instromen in een landelijke divisie tussen de Topklasse en Eerste divisie in. Jong N.E.C. speelt in de Reservecompetitie voor overige beloftenteams waarbij geen promotie en degradatie mogelijk is. Het team begint in poule B (7 teams) en na een volledige competitie volgt in februari 2016 een herindeling.

Bekende exponenten zijn onder andere Carlos Aalbers, Arno Arts, Jasper Cillessen, Frank Demouge, Navarone Foor, Dennis Gentenaar, Ron de Groot, Jay-Roy Grot, Vincent Janssen, Ferdi Kadioglu, Jeffrey Leiwakabessy, Muslu Nalbantoğlu, Bram Nuytinck, Jan Peters, Dirk Proper, Bart van Rooij en Frans Thijssen. De academie loopt van de E- tot de A-jeugd.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1911 4e
    Tweede klasse B
  • 1912 3e
    Tweede klasse B
  • 1913 6e
    Tweede klasse A
  • 1914
  • 1915 2e
    Tweede klasse
  • 1916 2e
    Tweede klasse C
  • 1917 2e
    Tweede klasse
  • 1918 5e
    Tweede klasse A
  • 1919 5e
    Tweede klasse A
  • 1920 7e
    Tweede klasse A
  • 1921 5e
    Tweede klasse B
  • 1922 3e
    Tweede klasse B
  • 1923 9e
    Tweede klasse B
  • 1924 5e
    Tweede klasse B
  • 1925 8e
    Tweede klasse B
  • 1926 6e
    Tweede klasse B
  • 1927 3e
    Tweede klasse B
  • 1928 1e
    Tweede klasse B
  • 1929 1e
    Tweede klasse B
  • 1930 3e
    Tweede klasse B
  • 1931 1e
    Tweede klasse B
  • 1932 3e
    Tweede klasse B
  • 1933 3e
    Tweede klasse B
  • 1934 1e
    Tweede klasse B
  • 1935 2e
    Tweede klasse B
  • 1936 1e
    Tweede klasse B
  • 1937 9e
    Eerste klasse
  • 1938 8e
    Eerste klasse
  • 1939 1e
    Eerste klasse
  • 1940 2e
    Eerste klasse
  • 1941 2e
    Eerste klasse
  • 1942 8e
    Eerste klasse
  • 1943 4e
    Eerste klasse
  • 1944 3e
    Eerste klasse
  • 1945
  • 1946 1e
    Eerste klasse
  • 1947 1e
    Eerste klasse
  • 1948 6e
    Eerste klasse
  • 1949 11e
    Eerste klasse
  • 1950 8e
    Eerste klasse
  • 1951 6e
    Eerste klasse B
  • 1952 9e
    Eerste klasse D
  • 1953 10e
    Eerste klasse A
  • 1954 4e
    Eerste klasse A
  • 1955 12e
    Eerste klasse (prof) C
  • 1956 6e
    Eerste klasse (prof) A
  • 1957 10e
    Tweede divisie B
  • 1958 5e
    Tweede divisie B
  • 1959 6e
    Tweede divisie B
  • 1960 8e
    Tweede divisie A
  • 1961 4e
    Tweede divisie
  • 1962 9e
    Tweede divisie
  • 1963 3e
    Tweede divisie A
  • 1964 1e
    Tweede divisie B
  • 1965 10e
    Eerste divisie
  • 1966 6e
    Eerste divisie
  • 1967 2e
    Eerste divisie
  • 1968 10e
    Eredivisie
  • 1969 12e
    Eredivisie
  • 1970 11e
    Eredivisie
  • 1971 8e
    Eredivisie
  • 1972 7e
    Eredivisie
  • 1973 9e
    Eredivisie
  • 1974 17e
    Eredivisie
  • 1975 1e
    Eerste divisie
  • 1976 7e
    Eredivisie
  • 1977 16e
    Eredivisie
  • 1978 15e
    Eredivisie
  • 1979 15e
    Eredivisie
  • 1980 15e
    Eredivisie
  • 1981 16e
    Eredivisie
  • 1982 13e
    Eredivisie
  • 1983 18e
    Eredivisie
  • 1984 9e
    Eerste divisie
  • 1985 7e
    Eerste divisie
  • 1986 17e
    Eredivisie
  • 1987 6e
    Eerste divisie
  • 1988 5e
    Eerste divisie
  • 1989 4e
    Eerste divisie
  • 1990 16e
    Eredivisie
  • 1991 18e
    Eredivisie
  • 1992 8e
    Eerste divisie
  • 1993 4e
    Eerste divisie
  • 1994 2e
    Eerste divisie
  • 1995 15e
    Eredivisie
  • 1996 17e
    Eredivisie
  • 1997 17e
    Eredivisie
  • 1998 8e
    Eredivisie
  • 1999 11e
    Eredivisie
  • 2000 15e
    Eredivisie
  • 2001 12e
    Eredivisie
  • 2002 9e
    Eredivisie
  • 2003 5e
    Eredivisie
  • 2004 14e
    Eredivisie
  • 2005 13e
    Eredivisie
  • 2006 10e (11e)
    Eredivisie
  • 2007 10e (11e)
    Eredivisie
  • 2008 8e (5e)
    Eredivisie
  • 2009 11e
    Eredivisie
  • 2010 13e
    Eredivisie
  • 2011 11e
    Eredivisie
  • 2012 8e (9e)
    Eredivisie
  • 2013 15e
    Eredivisie
  • 2014 17e
    Eredivisie
  • 2015 1e
    Eerste divisie
  • 2016 10e
    Eredivisie
  • 2017 16e
    Eredivisie
  • 2018 3e
    Eerste divisie
  • 2019 9e
    Eerste divisie
  • 2020 8e
    Eerste divisie
  • 2021 7e
    Eerste divisie
  • 2022 11e
    Eredivisie
  • 2023 12e
    Eredivisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
    • Competitieniveau en/of afdelingsletter
    Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
    Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
    Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
    • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
    Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
    Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
  • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
  • 1910 – 1981: sc NEC
  • 1981 – heden: NEC

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van N.E.C. sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1954
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1954/55 Eerste klasse B 7 3 1 3 12 9 7 9e Geen bekertoernooi
De competitie werd na de fusie van de KNVB en de NBVB niet afgemaakt. Alle teams werden opnieuw ingedeeld.
Eerste klasse C 26 4 9 13 33 49 17 12e Eerste klasse
1955/56 Eerste klasse A 26 12 5 9 50 46 29 6e Tweede divisie Geen bekertoernooi N.E.C. treedt toe tot het betaald voetbal
1956/57 Tweede divisie B 28 10 4 14 60 58 24 10e Geen deelname
1957/58 Tweede divisie B 28 11 6 11 48 50 28 5e 1e ronde
1958/59 Tweede divisie B 26 10 8 8 41 31 28 6e 4e ronde
1959/60 Tweede divisie A 22 9 2 11 33 35 20 8e Geen bekertoernooi
1960/61 Tweede divisie 34 19 5 10 81 55 43 4e Nacompetitie Groepsfase Promotiewedstrijd tegen Wilhelmina (2–4)
1961/62 Tweede divisie 28 10 6 12 57 58 26 9e 1e ronde Beslissingwedstrijden om plaats 9/10/11 tegen Oldenzaal (1–0) en De Graafschap (0–2)
1962/63 Tweede divisie A 32 17 7 8 71 48 41 3e Nacompetitie Halve finale Promotiewedstrijden tegen HVC (1–2)
1963/64 Tweede divisie B 30 17 10 3 82 34 44 1e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijd tegen Alkmaar '54 (3–1)
1964/65 Eerste divisie 30 10 8 12 55 59 28 10e 1e ronde
1965/66 Eerste divisie 28 13 7 8 54 39 33 6e Groepsfase
1966/67 Eerste divisie 38 12 10 8 63 36 50 2e Rechtstreekse promotie 1e ronde
1967/68 Eredivisie 34 9 13 12 41 51 31 10e 2e ronde
1968/69 Eredivisie 34 9 9 16 29 38 27 12e Intertoto Cup Kwartfinale
1969/70 Eredivisie 34 8 15 11 31 39 31 11e 1e ronde
1970/71 Eredivisie 34 12 10 12 43 36 34 8e Halve finale
1971/72 Eredivisie 34 15 8 11 43 43 38 7e Kwartfinale
1972/73 Eredivisie 34 10 11 13 40 46 31 9e Finalist
1973/74 Eredivisie 34 6 9 19 33 51 21 17e Rechtstreekse degradatie 3e ronde
1974/75 Eerste divisie 36 15 18 3 50 23 48 1e 1e ronde
1975/76 Eredivisie 34 11 15 8 43 38 37 7e 1e ronde
1976/77 Eredivisie 34 6 12 16 41 54 24 16e 2e ronde
1977/78 Eredivisie 34 10 8 16 39 59 28 15e Zomer Cup 2e ronde
1978/79 Eredivisie 34 7 14 13 35 49 28 15e 2e ronde
1979/80 Eredivisie 34 11 8 15 33 50 27 15e 3e ronde
1980/81 Eredivisie 34 6 13 15 33 63 25 16e 2e ronde
1981/82 Eredivisie 34 11 8 15 41 62 30 13e Kwartfinale
1982/83 Eredivisie 34 4 14 16 34 61 22 18e Rechtstreekse degradatie
Europacup II
Finalist
1983/84 Eerste divisie 32 14 5 13 47 44 33 9e Nacompetitie Kwartfinale Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (2–0 & 4–4), NAC (0–1 & 1–3) en FC VVV (0–4 & 1–4)
1984/85 Eerste divisie 34 15 8 11 54 39 38 7e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (0–0 & 0–0), FC Den Haag (3–2 & 3–1) en RKC (3–0 & 1–1)
1985/86 Eredivisie 34 9 5 20 33 59 23 17e Rechtstreekse degradatie
Intertoto Cup
Halve finale
1986/87 Eerste divisie 36 14 12 10 65 56 40 6e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen SC Cambuur (6–4 & 0–7), DS '79 (1–2 & 1–4) en RKC (1–1 & 1–4)
1987/88 Eerste divisie 36 17 8 11 68 51 42 5e 3e ronde
1988/89 Eerste divisie 36 21 6 9 72 47 48 4e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen Excelsior (2–1 & 1–0), Go Ahead Eagles (3–0 & 0–0) en sc Heerenveen (2–1 & 1–1)
1989/90 Eredivisie 34 5 16 13 32 55 26 16e Nacompetitie 3e ronde Degradatiewedstrijden tegen Emmen (2–1 & 0–0)
1990/91 Eredivisie 34 6 11 17 27 62 23 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1991/92 Eerste divisie 38 16 9 13 66 54 41 8e 3e ronde
1992/93 Eerste divisie 34 17 10 7 62 39 44 4e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Fortuna Sittard (2–1 & 0–5) en sc Heerenveen (1–2 & 1–3)
1993/94 Eerste divisie 34 19 7 8 69 44 45 2e Nacompetitie Finalist Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (4–0 & 4–3), SC Heracles '74 (1–0 & 1–0) en VVV (2–1 & 2–1)
1994/95 Eredivisie 34 9 7 18 48 60 25 15e Achtste finale
1995/96 Eredivisie 34 6 7 21 33 73 25 17e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen Cambuur Leeuwarden (2–0 & 1–0), Emmen (3–1 & 3–2) en BV Veendam (3–0 & 0–1)
1996/97 Eredivisie 34 7 11 16 35 61 32 17e Nacompetitie Achtste finale Degradatiewedstrijden tegen Cambuur Leeuwarden (2–1 & 4–0), Go Ahead Eagles (3–0 & 1–2) en VVV (6–0 & 3–2)
1997/98 Eredivisie 34 14 2 18 40 57 44 8e Achtste finale
1998/99 Eredivisie 34 10 9 15 42 56 39 11e 2e ronde
1999/00 Eredivisie 34 7 6 21 35 62 27 15e Finalist
2000/01 Eredivisie 34 9 13 12 42 53 40 12e Achtste finale
2001/02 Eredivisie 34 13 6 15 38 59 45 9e Groepsfase
2002/03 Eredivisie 34 14 9 11 41 40 51 5e UEFA Cup 3e ronde
2003/04 Eredivisie 34 10 4 20 44 62 34 14e UEFA Intertoto Cup Kwartfinale
2004/05 Eredivisie 34 9 10 15 41 47 37 13e 3e ronde
2005/06 Eredivisie 34 13 8 13 43 43 47 10e Play-offs om Intertoto Cup Achtste finale Wedstrijden tegen Heracles Almelo (2–0 & 2–3) en Vitesse (0–0 & 1–2)
2006/07 Eredivisie 34 12 8 14 36 44 44 10e Play-offs om Intertoto Cup 3e ronde Wedstrijden tegen Sparta Rotterdam (1–1 & 2–1) en Vitesse (0–1 & 0–2)
2007/08 Eredivisie 34 14 7 13 49 50 49 8e Play-offs om Intertoto Cup
UEFA Cup
Achtste finale Wedstrijden tegen Roda JC (1–0 & 2–0), FC Groningen (1–0 & 3–1) en NAC Breda (6–0 & 1–0)
2008/09 Eredivisie 34 9 15 10 41 40 42 11e Kwartfinale
2009/10 Eredivisie 34 8 9 17 35 59 33 13e Kwartfinale
2010/11 Eredivisie 34 10 13 11 57 56 43 11e 3e ronde
2011/12 Eredivisie 34 13 6 15 42 45 45 8e Play-offs om UEFA Europa League Kwartfinale Wedstrijden tegen Vitesse (3–2 & 0–2)
2012/13 Eredivisie 34 10 7 17 44 66 37 15e 2e ronde
2013/14 Eredivisie 34 5 15 14 54 82 30 17e Nacompetitie Halve finale Degradatiewedstrijden tegen Sparta Rotterdam (0–1 & 1–3)
2014/15 Eerste divisie 38 33 2 3 100 32 101 1e Rechtstreekse promotie Achtste finale
2015/16 Eredivisie 34 13 7 14 37 42 46 10e Achtste finale
2016/17 Eredivisie 34 9 7 18 32 59 34 16e Nacompetitie 1e ronde Degradatiewedstrijden tegen FC Emmen (3–1 & 1–0) en NAC Breda (0–1 & 1–4)
2017/18 Eerste divisie 38 22 8 8 82 46 74 3e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen FC Emmen (0–4 & 4–1)
2018/19 Eerste divisie 38 16 10 12 73 60 58 9e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen RKC Waalwijk (2–0 & 3–0)
2019/20 Eerste divisie 29 12 9 8 51 37 45 8e 1e ronde Seizoen afgelast na 25 wedstrijden door het coronavirus
2020/21 Eerste divisie 38 20 6 12 70 46 66 7e Nacompetitie Kwartfinale Promotiewedstrijden tegen Almere City FC (4–0), Roda JC Kerkrade (3–0) en NAC Breda (2–1).
2021/22 Eredivisie 34 10 8 16 38 52 38 11e Kwartfinale 2

N.E.C. in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

De club speelt sinds 1969 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en de seizoenen dat de club deelnam:

1983/84
2003/04, 2008/09
1969, 1978, 1986, 2004


#R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA coëfficiënten .

Uitslagen vanuit gezichtspunt N.E.C.

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
1969 Intertoto Cup Groep 4 Vlag van Tsjecho-Slowakije TJ ZVL Žilina 2–3 1–1 (T) 1–2 (U) 0.0
Groep 4 Vlag van Zweden Örebro SK 1–1 0–0 (T) 1–1 (U)
Groep 4 Vlag van Zwitserland AC Bellinzona 5–3 2–0 (T) 3–3 (U)
1978-I Intertoto Cup Groep Vlag van België Royal Antwerp FC 3–4 0–2 (U) 3-2 (T) 0.0
Groep Vlag van Duitsland MSV Duisburg 4–8 4–2 (T) 0–6 (U)
Groep Vlag van Frankrijk Girondins de Bordeaux 3–6 1–2 (T) 2–4 (U)
1983/84 Europacup II 1R Vlag van Noorwegen SK Brann 2–1 1–1 (T) 1–0 (U) 3.0
1/8 Vlag van Spanje FC Barcelona 2–5 2–3 (T) 0–2 (U)
1986 Intertoto Cup Groep 1 Vlag van Duitsland Fortuna Düsseldorf 4–6 4–3 (T) 0–3 (U) 0.0
Groep 1 Vlag van Hongarije MTK Hungária FC 2–5 0–3 (T) 2–2 (U)
Groep 1 Vlag van België RFC Liége 1–2 0–1 (T) 1–1 (U)
2003/04 UEFA Cup 1R Vlag van Polen Wisła Kraków 2–4 1–2 (U) 1–2 (T) 0.0
2004 Intertoto Cup 2R Vlag van Ierland Cork City FC 0–1 0–0 (T) 0–1 (U) 0.0
2008/09 UEFA Cup 1R Vlag van Roemenië Dinamo Boekarest 1–0 1–0 (T) 0–0 (U) 7.0
Groep D Vlag van Kroatië GNK Dinamo Zagreb 2–3 2–3 (U)
Groep D Vlag van Engeland Tottenham Hotspur FC 0–1 0-1 (T)
Groep D Vlag van Rusland Spartak Moskou 2–1 2-1 (U)
Groep D (3e) Vlag van Italië Udinese 2–0 2-0 (T)
3R Vlag van Duitsland Hamburger SV 0–4 0–3 (T) 0–1 (U)

Totaal aantal punten voor UEFA-coëfficiënten: 10,0

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Records en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van records en statistieken van N.E.C. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Speler van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen N.E.C. SV NEC
Land Speler Leeft. Positie Duels Goals Land Speler Leeft. Positie Duels Goals
2000/01 Vlag van Nederland Danny Hesp 30 Verdediger 32 4 Geen verkiezing
2001/02 Vlag van Nederland Rob Wielaert 23 Verdediger 25 1 Geen verkiezing
2002/03 Vlag van Nederland Rob Wielaert 24 Verdediger 32 3 Geen verkiezing
2003/04 Vlag van Nederland Dennis Gentenaar 28 Keeper 34 0 Geen verkiezing
2004/05 Vlag van Nederland Peter Wisgerhof 25 Verdediger 27 1 Geen verkiezing
2005/06 Vlag van Nederland Romano Denneboom 25 Aanvaller 29 8 Geen verkiezing
2006/07 Vlag van Zweden Jonas Olsson 24 Verdediger 32 2 Geen verkiezing
2007/08 Vlag van Nederland Youssef El Akchaoui 27 Verdediger 34 5 Vlag van Hongarije Krisztián Vadócz 23 Middenvelder 26 3
2008/09 Vlag van Denemarken Lasse Schöne 22 Middenvelder 34 6 Vlag van Denemarken Lasse Schöne 22 Middenvelder 34 6
2009/10 Vlag van Nederland Lorenzo Davids 23 Middenvelder 31 1 Vlag van Nederland Patrick Pothuizen 38 Verdediger 29 2
2010/11 Vlag van Nederland Ramon Zomer 28 Verdediger 34 3 Vlag van België Björn Vleminckx 25 Aanvaller 31 23
2011/12 Vlag van Nederland Rens van Eijden 24 Verdediger 27 1 Vlag van Hongarije Gábor Babos 37 Keeper 31 0
2012/13 Vlag van Hongarije Gábor Babos 38 Keeper 28 0 Vlag van Nederland Rens van Eijden 25 Verdediger 34 1
2013/14 Vlag van Nederland Rens van Eijden 26 Verdediger 29 3 Geen verkiezing
2014/15 Vlag van Nederland Navarone Foor 22 Middenvelder 37 7 Vlag van Iran Alireza Jahanbakhsh 21 Aanvaller 28 12
2015/16 Vlag van Nederland Navarone Foor 23 Middenvelder 33 4 Vlag van Nederland Gregor Breinburg 24 Middenvelder 30 0
2016/17 Vlag van Bosnië en Herzegovina Dario Đumić 25 Verdediger 34 4 Geen verkiezing
2017/18 Vlag van Nederland Arnaut Groeneveld 21 Aanvaller 28 11 Geen verkiezing
2018/19 Vlag van Nederland Tom Overtoom 28 Middenvelder 27 1 Geen verkiezing
2019/20 Vlag van Frankrijk Jonathan Okita 22 Aanvaller 27 6 Geen verkiezing
2020/21 Geen verkiezing Geen verkiezing
2021/22 Vlag van Nederland Mattijs Branderhorst 28 Keeper 34 0 Geen verkiezing
2022/23 Geen verkiezing Vlag van Nederland Dirk Proper 21 Middenvelder 32 1

SV NEC Talent van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Land Speler Leeft. Positie Duels Goals
2019/20 Vlag van Nederland Bart van Rooij 18 Verdediger 24 0
2020/21 Vlag van Nederland Elayis Tavşan 19 Aanvaller 39 11
2021/22 Vlag van Brazilië Rodrigo Guth 21 Verdediger 24 1

Meeste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Speler Land Geb.datum Positie Wed. Goals Periode
1. Sije Visser Vlag van Nederland 27 augustus 1950 Verdediger 490 21 1971/86
2. Frans Janssen Vlag van Nederland 3 januari 1955 Aanvaller 468 133 1977/92
3. Carlos Aalbers Vlag van Nederland 1 mei 1964 Middenvelder 466 16 1982/96
4. Wilfried Brookhuis Vlag van Nederland 16 oktober 1961 Keeper 429 0 1985/00
5. Cees Kornelis Vlag van Nederland 4 september 1946 Verdediger 389 8 1966/77
6. Patrick Pothuizen Vlag van Nederland 15 mei 1972 Verdediger 340 28 1994/00, 2004/10
7. Tini van Reeken Vlag van Nederland 21 september 1939 Aanvaller 339 107 1957/69
8. Anton Janssen Vlag van Nederland 10 augustus 1963 Middenvelder 333 39 1982/86, 1994/01
9. Harry Schellekens Vlag van Nederland 5 november 1952 Keeper 317 0 1970/83
10. Peter Wisgerhof Vlag van Nederland 19 november 1979 Verdediger 311 17 2000/09
11. Rens van Eijden Vlag van Nederland 3 maart 1988 Verdediger 281 15 2009/16, 2018/22
12. Ad Mellaard Vlag van Nederland 19 november 1942 Verdediger 278 11 1967/76
13. Gábor Babos Vlag van Hongarije 24 oktober 1974 Keeper 270 0 2005/13
14. Cees Lok Vlag van Nederland 18 augustus 1966 Verdediger 268 69 1982/86, 1994/01
15. Ben Werts Vlag van Nederland 16 november 1940 Middenvelder 268 46 1962/70
16. Frans Paymans Vlag van Nederland 30 juli 1960 Verdediger 266 10 1983/94
17. Toon Willemse Vlag van Nederland 26 september 1951 Verdediger 248 2 1977/85
18. John Vievermans Vlag van Nederland 25 augustus 1959 Middenvelder 245 19 1981/88
19. Henk Grim Vlag van Nederland 1 april 1962 Aanvaller 241 88 1982/87, 1990/92
20. Jeffrey Leiwakabessy Vlag van Nederland 23 februari 1981 Verdediger 238 0 1998/06, 2013/17

Bijgewerkt tot 18 mei 2021

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van N.E.C. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

N.E.C. en het Nederlands elftal[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal hebben vijf spelers namens N.E.C. gespeeld in het Nederlands elftal. Recordinternational is Jan Peters met elf interlands. Tijdens deze interlands wist hij ook twee keer te scoren. Op 9 februari 1977 wist hij tweemaal het doel te vinden tijdens een vriendschappelijke interland in het Wembley Stadium tegen Engeland. Nederland zou deze wedstrijd winnen met 0–2 voor 90.000 toeschouwers.

De overige internationals, Theo de Jong, Wim Lakenberg, Pauke Meijers en Romano Denneboom zouden ieder 1 interland afwerken. Denneboom is de laatste international die namens de Nijmegenaren in het Nederlands elftal heeft gespeeld.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Panoramafoto Goffertstadion
Panoramafoto Goffertstadion

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie NEC Nijmegen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.