Zwarte Beien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwarte Beien
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Zwarte Beien (Friesland (hoofdbetekenis))
Zwarte Beien
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 33′ OL
Overig
Postcode 8732
Woonplaats (BAG) Kubaard
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Zwarte Beien (Fries: Swarte Beien) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Waaxens, ten zuidoosten van Lollum en ten westen van Kubaard, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Slachtedijk en ook het huis aan de Tzummervaart wordt bij de buurtschap gerekend. Langs de zuidelijke kant van Zwarte Beien stroomt de Kubaardervaart.

Geschiedenis[bewerken]

De buurtschap is ontstaan op het einde van de 19e eeuw toen er in 1875 twee huizen werden neergezet aan de Slachtedijk op het einde van de Kubaarderlaan, later De Leane gaan heten.

In 1930 werd het voor het eerst als een buurtschap geduid wanneer het met enkele huizen werd uitgebreid. De plaatsnaam komt van een van de huizen, die Swarte Beijen was geheten. Deze benaming duidt in het Nederlands zwarte bessen. Waarom het huis zogenoemd was is zover bekend niet bekend.

Terp[bewerken]

Het huis, een boerderij langs de Tzummervaart ligt op de terp Lopens, dat een huisterp was. In de 10e eeuw werd het vermeld als Lobheim. In 1511 werd het vermeld als Lopens. De boerderij is mogelijk in de 16e eeuw gesplitst omdat er meerdere families in woonde.

Het wordt dan ook Groot en Klein Lopens genoemd. De huidige boerderij dateert uit 1750. Sinds het begin van twintigste eeuw wordt het alleen nog geduid als Groot Lopens. Het wordt dan ook niet meer als een eigen buurtschap geduid.