Slachtedijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slachtedyk
Natuurgebied
Slachtedijk (Friesland (hoofdbetekenis))
Slachtedijk
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 33′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,57 km²
Beheer It Fryske Gea
Foto's
Slachtedijk
Slachtedijk

De Slachtedijk of Slachte (Fries: Slachtedyk) is een bijna 42 kilometer lange slaperdijk door de Friese streek Westergo. De dijk loopt tussen de dorpen Oosterbierum en Rauwerd.

Geschiedenis[bewerken]

De dijk is niet als geheel aangelegd, maar is ontstaan uit koppeling en uitbreiding van polderdijken. Het ontstaan wordt ongeveer in de tiende tot dertiende eeuw geplaatst (maar hierover is onenigheid). De eerste officiële melding van de dijk is gemaakt in 1506. Bij de watersnood van 1825 heeft de dijk voor het laatst als zeewering gefunctioneerd. Sinds 1995 heeft de dijk geen functie meer als tweede waterkering, omdat de dijk niet werd meegenomen met het op deltahoogte brengen van de Friese dijken. It Fryske Gea heeft de Slachtedijk als cultuurhistorisch monument en natuurgebied in beheer.

In de dijk bevonden zich een tiental zogenaamde keersluizen (zijlen of silen genoemd). De noordelijkst gelegen sluis was Getswerderzijl, de enige sluis die met deuren kon worden afgesloten.[1]

Slachtemarathon[bewerken]

Tijdens Simmer 2000 is voor het eerst de Slachtemarathon gehouden, een marathon over de gehele lengte van de dijk, voor hardlopers en wandelaars. Sindsdien wordt de marathon iedere vier jaar gehouden.