Grikelân en Turkije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grikelân en Turkije
Natuurgebied
Grikelân en Turkije (Friesland)
Grikelân en Turkije
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 54′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Oenkerk
Informatie
Oppervlakte 0,2 km²
Beheer It Fryske Gea
Foto's
Grikelân en Turkije

Grikelân en Turkije (taal: Fries) is een klein natuurgebied in de Nederlandse gemeente Tietjerksteradeel, gelegen ten noorden van het dorp Oenkerk achter-en naast buitenplaats Stania State. Het bestaat voornamelijk uit eikenbos, oorspronkelijk bestemd voor hakhout ten behoeve van bewoners van de omliggende buitenplaatsen. Samen met het nabijgelegen bosje Kaetsjemuoisbosk, ten oosten van Oenkerk gelegen, is het natuurgebied 17 hectare groot en in beheer bij het It Fryske Gea. Naast diverse wandelpaden bevat het terrein ruiter- en menpaden. Er zijn toegangen bij de dorpen Oenkerk, Oudkerk, Roodkerk en Molenend. Tussen de bosstroken bevinden zich weilanden met daartussen boomsingels die het coulissenlandschap van de Trynwâlden typeren.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Volgens overlevering zou de eigenaar met de opbrengst van Griekse en Turkse staatsobligaties de bossen hebben aangelegd.
  • De wandelpaden in het gebied worden onderhouden door vrijwilligers van een lokale mountainbikevereniging.[1]
  • In 2014 en 2015 werden op veel plaatsen in het gebied de bomen aan de bosrand gekapt waarna er dicht struikgewas voor in de plaats kwam om een voor kleine (zoog)dieren en vogels aantrekkelijke overgang te creëren.[2]
  1. Mountainbikers vegen bos schoon, Leeuwarder Courant, 18 januari 2014. Gearchiveerd op 22 januari 2021.
  2. NIEUWE BOSRANDEN ZORGEN VOOR NIEUW LEVEN IN GRIKELÂN EN TURKIJE, It Fryske gea, Geraadpleegd op 16 juni 2022. Gearchiveerd op 20 mei 2022.