Ketliker Skar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ketliker Skar
Natuurgebied
Ketliker Skar (Nederland)
Ketliker Skar
Situering
Land Nederland
Locatie Heerenveen
Coördinaten 52° 55′ NB, 6° 4′ OL
Informatie
Oppervlakte 4,13 km²
Beheer It Fryske Gea

Het Ketliker Skar (of Katlijkerschar) is een afwisselend natuurgebied in Friesland, eigendom van de vereniging It Fryske Gea. Het ligt oostelijk van Heerenveen, deels in een zandlandschap, deels in het dal van de Tjonger.

Ketlikerschar was vanouds de naam voor een vrijwel verdwenen heidegebied tussen Nieuwehorne en Mildam. Een "Skar" was qua begroeiing een heide, maar er moeten verschillen zijn zijn geweest in het gebruik of exploitatie. Tegenwoordig liggen in het gevarieerde natuurgebied en naaste omgeving zo'n 30 ha aan heiderestanten, die bij de laatste resten horen van de ooit uitgestrekte heiden en scharren in de Friese wouden. Daarnaast liggen er ook gevarieerde bossen, zware houtwallen, venige weiden en gemoderniseerde landbouwgronden in een zwaar beboste parkachtige omgeving.

In het noorden sluit het gebied aan bij de Katlijkerheide. Naar het zuiden sluit het Skar aan bij de Tsjongerdellen, een nat natuurgebied in de vallei van de tegenwoordig gekanaliseerde, maar ooit hevig slingerende Tjonger. Het totale gebied is ruim 413 ha groot. Waar naar het zuiden toe het bos ophoudt staat een uitkijktoren met uitzicht over de Tsjongerdellen.

Het gebied bestaat uit een laag nat gedeelte direct aan de gekanaliseerde Tjonger. Dit gedeelte bestaat voornamelijk uit graslanden. Op hoger gelegen gedeelten bestaat het gebied uit bos.

Naam[bewerken | bron bewerken]

De Topografische Dienst van Kadaster Geo-Informatie vermeldt het natuurgebied als Het Katlijker Schar (Natuurreservaat).[1] De vereniging It Fryske Gea gebruikt de Friese naam Ketliker Skar.

Zie de categorie Het Katlijker Schar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.