Dunegeaster- en Follegeasterpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doniagaaster- en Follegaasterpolder
Natuurgebied
Dunegeaster- en Follegeasterpolder (Friesland)
Dunegeaster- en Follegeasterpolder
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Coördinaten 52° 54′ NB, 5° 45′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Tjeukemeer
Informatie
Oppervlakte 0,74 km²
Beheer It Fryske Gea

De Doniagaaster- en Follegaasterpolder (Fries: Dunegeaster- en Follegeasterpolder) is een natuurgebied op de westelijke oever van het Tjeukemeer in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het natuurgebied is ontstaan in de polders van Doniaga, de Doniagaasterpolder en Follega, de Follergaasterpolder. Het oorspronkelijke gebied was 8 hectare groot maar in het begin van de 21ste eeuw is het verder uitgebreid naar 74 hectare. Het gebied werd vergroot dankzij ruilverkaveling. Het gebied wordt beheerd door het It Fryske Gea.

Van het schrale landen dat in de bloeitijd wordt gekleurd door dotterbloem, zuring en echte koekoeksbloem is in Friesland nog maar weinig over. Ontwatering, te weinig schoon water en kwelwater dat rijk is aan mineralen, de bemesting en verzuring zijn funest geweest. Het beheer was daarop bij het begin gericht om het gebied te ontwikkelen tot een boterbloemenhooiland, rietland en moerasoever. Het gebied is daarom natter gemaakt en minder bemest.