Greidhoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Greidhoek (Fries: De Greidhoeke) is een gebied in Friesland tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Het staat bekend om haar uitgestrekte weidelandschap met rijke terpdorpen.

De streek bestaat voornamelijk uit grasland (greide is grasland op klei.[1]). De grutto is als nationale vogel, naast de kievit, veel te vinden in de Greidhoek. Ook het dorp Jorwerd, dat bekend werd door het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' van Geert Mak, ligt in de Greidhoek.

De Slachte[bewerken | brontekst bewerken]

De Slachtedijk of Slachte (Fries: Slachtedyk) van bijna 42 kilometer loopt door de Greidhoek. De oude slaperdijk steekt ongeveer 1,5 meter boven het landschap uit. Een keer in de vier jaar is er de Slachtemarathon van Oosterbierum naar Raard, of andersom. Natuurorganisatie It Fryske Gea beheert de bermen van de Slachtedijk, met name om de biodiversiteit van bloemen en planten te stimuleren,

Friese sporten[bewerken | brontekst bewerken]

Friese sporten, zoals kaatsen, fierljeppen, Fries dammen en tippen, worden actief beoefend in de Greidhoek. Voor mannelijke kaatsers van 14-16 jaar is de Freule kaatspartij in Wommels de belangrijkste wedstrijd voor hun categorie. Het Fries kampioenschap fierljeppen is ieder jaar in Winsum.

Bouwhoek[bewerken | brontekst bewerken]

In de Greidhoek ligt onder andere de gemeente Súdwest-Fryslân. Tegenhanger van de Greidhoek is de Bouwhoek, een akkerbouwgebied langs de Waddenkust van Friesland.