Raard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Raard (Friesland)
Raard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ 34″ NB, 5° 56′ 45″ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
215[1]
Overig
Postcode 9155
Netnummer 0519
Woonplaatscode 3410
Foto's
Raard met de Johannes de Doperkerk
Raard met de Johannes de Doperkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Raard is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het is ten westen van Dokkum, tussen Lichtaard en Bornwird. De dorpskern ligt net ten noorden van de Dokkumer Ee en door en langs het dorp stroomt de Raardervaart. Het werkt veel samen met Bornwird en Foudgum. In 2021 telde het dorp Raard 215 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp die al enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling werd bewoond. De terp werd aan de westelijke kant later afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Hier werd in 1870 de Van Kleffensweg naar Lichtaard aangelegd. Naast de weg ligt er in het afgegraven deel de ijsbaan.

Het dorp werd in 12e eeuw vermeld als Ruonwerde, in een kopie van een document van waarschijnlijk tweede helft van de 9e eeuw. Maar of werkelijk Raard daarmee werd bedoeld is wat onduidelijk.

In 1369 werd het in ieder geval vermeld als Rawerth, in 1474 als Raerd en in 1786 als Raard of Rauwerd. De plaats zou oorspronkelijk duiden op het feit dat het een bewoonde hoogte (werd) was van de persoon Runo.

Tot 1984 behoorde Raard tot gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2019 lag het in gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

Van Kleffens[bewerken | brontekst bewerken]

De Van Kleffens vormen een belangrijke familie in het dorp. Deze familie is lang heer en meester in Raard geweest en nam een belangrijke plaats in in de grietenij. Later heeft de familie ook invloed in Dokkum gehad. De familie Van Kleffens heeft een aantal burgemeesters en wethouders voor Dokkum geleverd.

Een van de bekendste telgen uit de familie is Eelco van Kleffens, die minister van Buitenlandse Zaken was in het kabinet Gerbrandy. De weg naar Lichtaard, de Van Kleffensweg, is vernoemd naar de familie. Aan deze weg naar staan twee monumentale boerderijen, de Noord en de Zuid Kleffens.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Johannes de Doperkerk, een hervormde kerk staat op het overgebleven deel van de terp. Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. De kerk heeft een romaanse bouwstijl met dikke muren en kleine boogvensters.

De kerk is deels een museum, het OerKa Irene Verbeek Museum. In dit museum zijn onder andere olieverfschilderijen, sculpturen, betonreliëfs en grafieken te zien. De predikant en dichter François Haverschmidt, beter bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens, was in Raard predikant in de periode dat hij diezelfde functie ook uitoefende in Foudgum.

Op het kerkhof ligt er een erehof voor een tweetal gesneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De andere kerk is de Marthakerk. De zaalkerk met geveltoren en ingesnoerde spits, een portaal en rondboogvensters met glas in lood is een gereformeerde kerk uit 1918.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Raard kent het dorpshuis De Nije Pôle, dat ook voor de dorpen Bornwird en Foudgum is. Bornwird en Raard werken ook samen met Rinsumageest met de voetbalvereniging vv VCR.

Het muziekfestival Dokk'em Open Air vond enkele jaren plaats in Raard.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is voor het basisonderwijs aangewezen op het naastgelegen dorp Bornwird, die de basisschool Bernewird kent.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Raard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.