Raard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Raard Wapen van Raard
Details Details
Raard (Friesland (hoofdbetekenis))
Raard
Map NL Dongeradiel Raard.png
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 215
Overig
Netnummer 0519
Foto's
Raard met de Johannes de Doperkerk
Raard met de Johannes de Doperkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Raard is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis[bewerken]

De terp waarop het oude dorp staat is deels afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Hier werd in 1870 de Van Kleffensweg naar Lichtaard aangelegd. Naast de weg ligt er in het afgegraven deel de ijsbaan. Het aantal inwoners is circa 215.

De Van Kleffens vormen een belangrijke familie in het dorp. Deze familie is lang heer en meester in Raard geweest en nam een belangrijke plaats in in de grietenij. Later heeft ze ook invloed in Dokkum gehad. De familie Van Kleffens heeft een aantal burgemeesters en wethouders voor Dokkum geleverd. Eén van de bekendste telgen uit de familie is Eelco Nicolaas van Kleffens, die minister van Buitenlandse Zaken was in het kabinet Gerbrandy. De weg naar Lichtaard, de Van Kleffensweg, is vernoemd naar de familie. Aan deze weg naar staan twee monumentale boerderijen, de Noord en de Zuid Kleffens.

Kerken[bewerken]

  • De Johannes de Doperkerk, hervormde kerk, staat op het overgebleven deel van de terp. Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. De kerk heeft een romaanse bouwstijl met dikke muren en kleine boogvensters. De kerk is nu deels een museum, het OerKa Irene Verbeek Museum. In dit museum zijn onder andere olieverfschilderijen, sculpturen, betonreliëfs en grafieken te zien. De predikant en dichter François Haverschmidt, beter bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens, was in Raard predikant in de periode dat hij diezelfde functie ook uitoefende in Foudgum.
  • De Marthakerk, gereformeerde kerk uit 1918.

Zie ook[bewerken]