Dokkumer Ee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dokkumer Ee (officieel, Fries: Dokkumer Ie) is een trekvaart in Friesland, tussen de steden Leeuwarden en Dokkum. Ze doorkruist (en vormt gemeentegrenzen met) de gemeenten Leeuwarden, Tietjerksteradeel, Dantumadeel en Noardeast-Fryslân.

Dit was vroeger een belangrijke scheepvaartverbinding voor transport van grondstoffen en materialen in het noorden van Friesland, maar heeft nu vooral een functie voor de pleziervaart als verbinding tussen Leeuwarden en de Waddenzee (aansluitend via het Dokkumergrootdiep, Dokkumer Nieuwe Zijlen en het Lauwersmeer).

De Dokkumer Ee doet naar het noorden de volgende plaatsen en buurtschappen aan (inclusief vermelding oversteek): Leeuwarden (Noorderbrug, Eebrug), Snakkerburen, Lekkum, Miedum, Wijns (fiets- en voetveer in de zomer), Tichelwerk, Bartlehiem, Tergracht, Birdaard (Steenhuizerbrug, Kolkhuizerbrug), Sijbrandahuis/Raard(Klaarkampsterbrug) en Dokkum (Eebrug, Altenabrug).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het gedeelte tussen Bartlehiem en Dokkum (vice versa) is onderdeel van de bekende Elfstedentocht op de schaats. Dit stuk moeten de schaatsers twee keer afleggen. Ze gaan hier van Bartlehiem naar Dokkum en weer terug.
  • Het voormalig jaagpad langs de westelijke oever is een populaire recreatieve fietsroute, onderdeel van de Rietlandroute.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dokkumer Ee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.