Sijbrandahuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sijbrandahuis
Sibrandahûs
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Sijbrandahuis
Sijbrandahuis
Sijbrandahuis
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 19′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2014) 45
Overig
Postcode 9106
Netnummer 0519
Website sibrandahus.nl
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Sibrandahûs
Sibrandahûs
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Sijbrandahuis (officieel, Fries: Sibrandahûs) is een buurtschap in de gemeente Dantumadeel in de Nederlandse provincie Friesland. Er wonen 45 inwoners (1 januari 2014). Het is daarmee de kleinste kern van de gemeente Dantumadeel.

Sijbrandahuis is een van de drie buurtschappen die in het Fries Sibrandahûs worden genoemd: In de gemeente Dongeradeel ligt de buurtschap Sibrandahuis en in de gemeente Littenseradeel ligt het buurtje Sibrandahûs (ten zuidoosten van Hennaard).

Beschrijving[bewerken]

In het dorp staat het 13e-eeuwse kerkje met een grafkelder van de familie Tjaerda van Starkenborgh, waarvan het nageslacht zich vanaf de 16e eeuw zich vestigde te Leens (Gr). Dit kerkje is, naar men vermoed, ontstaan als uithof van het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest. Bij Sijbrandahuis staat ook een gedenksteen voor het klooster Klaarkamp.

Het verenigingsleven van Sijbrandahuis is nauw verbonden met Rinsumageest. Ten noorden van Sijbrandahuis stroomt de Dokkumer Ee. Deze behoort tot de route van de Elfstedentocht. Ook de Fietselfstedentocht gaat door Sijbrandahuis. Ten westen van Sijbrandahuis staat een Amerikaanse windmotor.

Zie ook[bewerken]