Oostwoud (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostwoud
Eastwâld
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oostwoud (Friesland)
Oostwoud
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 4′ OL
Woonplaats (BAG) Driesum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oostwoud (officieel, Fries: Eastwâld) is een buurtschap in de gemeente Dantumadeel, in de Nederlandse provincie Friesland.

Oostwoud ligt ten zuidoosten van Dokkum en aan de oostkant van Driesum, dit verklaart de naam van de buurtschap. Door oostelijke deel van Oostwoud loopt de Stroobossertrekvaart. In vroeger tijden stond ter hoogte van Oostwoud een tolhuis aan deze trekvaart. Aan de andere kant van de vaart ligt de buurtschap Kettingwier, maar de bewoning direct aan de vaart behoren feitelijk nog bij Oostwoud.

Oostwoud werd in 1543 voor het eerst vermeld, als Oestwoldt en in 1580 als Oestwoud. In de 18e en 19e eeuw werd het Oostwoude genoemd. Deze laatste schrijfwijze komt soms nog voor als benaming voor de buurtschap.

Rinsma State en natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Oostwoud en Driesum ligt Rinsma State, vanouds een adellijke state die van de baronnen van Sytzama was. Een van hen, Douwe Jan Vincent, werd in 1851 de eerste burgemeester van Dantumadeel. Tussen 1971 en 1999 was de state het gemeentehuis van Dantumadeel. Om Rinsma State ligt een park, beter bekend als het Driezumer Bos.

Achter Rinsma State is in 1972 het baggerdepot Petsleat/Swemmer aangelegd. Dit baggerdepot is in 1985 omgevormd tot recreatie- en natuurterrein Rinsma pôlle.