Wouterswoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wouterswoude
Wâlterswâld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wouterswoude Wapen van Wouterswoude
Details Details
Wouterswoude
Wouterswoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2014) 993
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wouterswoude (officieel, Fries: Wâlterswâld) is een dorp in de gemeente Dantumadeel in de Nederlandse provincie Friesland. Er wonen 993 mensen (1 januari 2014). Sinds 2009 is de Friese naam de officiële. Waar voorheen op de plaats- en straatnaamborden zowel de Friese als de Nederlandse namen werden vermeld, worden tegenwoordig alleen nog de officiële Friese namen vermeld.

Beschrijving[bewerken]

Het "tweeling-dorp" van Wouterswoude is Driesum. Wouterswoude deelt verenigingen en kerken met Driesum. Het gezamenlijke dorpshuis, De Nije Warf staat in Wouterswoude. Samen met Driesum staat Wouterswoude bekend als reformatorische enclave in Friesland. De Hervormde kerk van Wouterswoude kent een Gereformeerde Bond signatuur en is meegegaan met de kerkfusie van 2003 en maakt thans deel uit van Protestantse Kerk Nederland. Een deel van de Hervormde Kerk te Wouterswoude is niet meegegaan in de fusie en maakt thans deel uit van de Hersteld Hervormde Kerk. Daarnaast is er een gereformeerd vrijgemaakte gemeente en een gereformeerde kerk.

Geboren in Wouterswoude[bewerken]

  • Hette Abma (Wouterswoude 23 januari 1917 – Putten 2 januari 1992), predikant en politicus, fractievoorzitter SGP in de Tweede Kamer
  • Tineke Huizinga (* 16-02-1960), politica (Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister namens de ChristenUnie)

Zie ook[bewerken]