Ternaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ternaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Ternaard Wapen van Ternaard
Details Details
Ternaard (Friesland)
Ternaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 22′ 50″ NB, 5° 57′ 50″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 1.295[1]
Overig
Postcode 9145
Woonplaatscode 3411
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ternaard is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Dokkum, ten noorden van Hantum, ten noordoosten van Holwerd en ten zuiden van de Waddenzee. De dorpskern is gelegen aan de kruising van de N358 met de Aldbuorren en Opslach. Bij de Hantumerweg begint de Ternaardervaart.

In 2021 telde het dorp 1.295 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen 't Schoor (grotendeels), Teijeburen, Visbuurt en Vijfhuizen. Vroeger zou ook Drieboerehuizen (toen nog Uilsmahorn geheten) tot Ternaard hebben behoord.

Ternaard was tot 1984 de hoofdplaats van de toenmalige Westdongeradeel, met het gemeentehuis van de gemeente die uit 1865/66 dateert. Het dorp zelf is bekend als een belangrijk start/eindpunt bij het wadlopen, vooral omdat men een hele tocht er vanaf kan maken van en naar Ameland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is mogelijk op een terp ontstaan. Het werd in de middeleeuwen bewoond. Het dorp ontwikkelde zich uiteindelijk als een komdorp en was al snel een relatief groot dorp. Het kende ook meerdere states, van adellijke families zoals het geslacht Reginingen. Zo kende het onder meer de Aylva State.

De oudste vermeldingen van de plaats dateren uit de 9e eeuw. In de 12e eeuw werd in een document uit circa 819 de plaats vermeld als in uilla Tunuwerde. In een kopie document 944 werd het in diezelfde eeuw vermeld als in Tununfurt, opgeschreven door een monnik van het Duitse klooster Fulda, toen het gebied waarin het ligt verkregen was door het klooster.

In 1390 werd de plaats vermeld als to Tunawert, in 1441 als tho Tonawerth, in 1473 als tho Naewerth, in 1505 als Tennaerdt, in 1511 als Tonnaert en in 1718 als Tonnaard. De oorspronkelijke plaatsnaam zou mogelijk kunnen verwijzen naar het feit dat het een (dun en) langgerekte (þunnu) terp was waarop of eventueel bij het dan zou zijn ontstaan. Er wordt ook wel gedacht aan de persoonsnaam Tunno.

Dat de plaatsnaam zou verwijzen naar de goden Thor of Odin wordt minder waarschijnlijk gedacht. De spelling van Tennaard is door een re-interpretatie opgekomen.

Ternaard lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2019 lag het in gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

De Grote Kerk anno 2010
Oorlogsmonument

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent meerdere kerken. De oudste kerk is de laatgotische Grote Kerk en deze stamt uit de 16e-eeuw. De kerk heeft een 17e-eeuws interieur. De zadeldaktoren van de kerk werd in 1871 vervanging van door een kerktoren in neoclassicistische stijl.

De kerk is het enige rijksmonument van Ternaard. Op het kerkhof ligt er een erehof voor enkele gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens staat erbij de kerk een oorlogsmonument.

De doopsgezinde gemeente Ternaard is samengegaan met de doopsgezinde gemeente Holwerd-Blija in de nieuwe gemeente Holwerd-Blija en Ternaard. In oktober 2007 werd de laatste dienst gehouden in de doopsgezinde kerk van Ternaard, die uit 1850 dateert.

Dit kerkgebouw werd na de sluiting verkocht en werd omgebouwd tot een woning. De gereformeerde kerk van Ternaard dateert uit 1921. De rechtgesloten zaalkerk is een ontwerp van Ane Nauta. Verder zat er in verzorgingstehuis Spiker een kapel maar eind 2018 werd deze gesloten omdat het gebouw gesloopt zou worden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1904 bestaat de V.v.V (vereniging voor Volksvermaken) en sinds 1957 kent het dorp de kaatsvereniging It Moat Kinne en sinds 1971 de voetbalvereniging VV Ternaard. Verder kent de Tennisvereniging Westdongeradeel, de Sport Vereniging Ternaard (SVT) voor volleybal en gymnastiek, een ijsclub en een aantal kleinere sportverenigingen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een eigen dorpshuis, Tunawerth geheten. Verder kent het de muziekvereniging Euphonia en eigen dorpskrant.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

het dorp heeft een eigen basisschool, CBS it Harspit geheten.

Treinstation[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een treinstation gehad aan de voormalige spoorlijn Leeuwarden - Anjum. Het station Ternaard werd geopend op 2 oktober 1901 en gesloten in de laatste maand van 1940. Het stationsgebouw werd gespaard na de sluiting.

Geboren in Ternaard[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ternaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.