Westernijkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westernijkerk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Westernijkerk Wapen van Westernijkerk
Details (Details)
Westernijkerk (Friesland)
Westernijkerk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ 37″ NB, 5° 47′ 50″ OL
Overig
Postcode 9073
Woonplaats (BAG) Marrum
Foto's
Westernijkerk
Westernijkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westernijkerk (Fries: Westernijtsjerk) is een plaats in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

De plaats ligt aan de westkant van het dorp Marrum, waar het formeel onder valt, en wordt zowel een buurtschap als een dorp genoemd. Een dorp omdat het een eigen kerk heeft, maar vaker wordt het een buurtschap genoemd.[bron?]

De bebouwing aan de Westernijtsjerk en de Jepmaloane vormen de kern van de buurtschap. Een deel van de Hoge Herenweg vormt het buitengebied. De twee plaatsen kan men ook als een dubbeldorp beschouwen; ze hebben ook een gezamenlijk dorpswapen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam betekent letterlijk Westernieuwkerk, en verwijst naar de nieuwe kerk bij Marrum. Oorspronkelijk heette het dorp simpelweg Nijkerk; dit was ook de naam die de grietenij en de gemeente gebruikten. Om verwarring met Oosternijkerk (Easternijtsjerk) in Dongeradeel te voorkomen werd er Wester voor gezet. Vroeger was het een dorp. In 1744 had het dorp 98 inwoners.

Westernijkerk is in de middeleeuwen ontstaan op een kwelderoever, als gevolg van een conflict tussen twee geslachten, de Jeppema's en de Ponga's. Jeppema bezat grond ten noorden van de Hoge Herenweg en besloot toen zelf maar een dorp te stichten op het grondgebied van zijn stins Jeppema-state. Hij kreeg van de bisschop van Utrecht toestemming een kerk te bouwen.

De pastoor was waarschijnlijk de huiskapelaan van de Jeppema's. Toen de geestelijkheid zich in 1570 het bezit van Jeppema-state wilde toeëigenen moest de Leeuwarder bisschop Cunerus Petri bemiddelen. Als oplossing zou de gracht van Jeppema-state zijn verlegd, zodat de kerk en het kerkhof buiten Jeppema-state kwamen te liggen. Dit is nog te zien op een kaart van Wopke Eekhoff uit 1846.

Jeppema-state kwam na de Jeppema's in handen van de Roorda's en van de familie Van Grovestins. Rond 1800 kwam het bezit in handen van de familie Collet d'Escury uit Leiden. De stins was toen al afgebroken.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De romaanse kerk is in de 13e eeuw gebouwd (de toren dateert uit de 15e eeuw). Er staat een barokke preekstoel, een herenbank en kerkbanken met mooi houtsnijwerk.

Van Marrum, waar Westernijkerk sinds de Reformatie mee is samengevoegd, loopt de Tsjerkeloane (Kerklaan), een oud kerkpad dat weer in de oude staat is gebracht.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de kant van Westernijkerk staat de Kleilânsmole. Dit is een achtkante windmolen van het type grondzeiler, die werd gebouwd in 1865.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westernijtsjerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.