Oosternijkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosternijkerk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oosternijkerk Wapen van Oosternijkerk
Details Details
Oosternijkerk (Friesland (hoofdbetekenis))
Oosternijkerk
Map NL Dongeradiel Easternijtsjerk.png
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 952
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oosternijkerk (Fries: Easternijtsjerk, of kortweg Nijtsjerk) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland (Nederland). Het telt 952 inwoners (2014) en is daarmee een van de grotere dorpen van de gemeente.

Geschiedenis[bewerken]

De naam geeft aan dat het een betrekkelijk jong dorp is. Om verwarring met de buurtschap Nijkerk bij Marrum in Ferwerderadeel te voorkomen werd het dorp Oosternijkerk genoemd. De buurtschap in Ferwerderadeel werd voortaan Westernijkerk genoemd.

Oosternijkerk heeft geen terp, maar is een streekdorp. Dit zou erop kunnen wijzen dat het pas in de 11e eeuw is ontstaan, nadat de dijken in het gebied al waren aangelegd. Bij het bedijken waren vooral kloosters betrokken. Zo valt te verklaren waarom veel grond in Oosternijkerk in het bezit van kloosters was. Alle belangrijke kloosters uit de buurt hadden hier grond.
De Cisterciënzers hadden de meeste grond in handen. De kloosters bewerkten hun grond zelf. Ze hadden ook een uithof, en de kerk werd bediend door de Norbertijnen.

Oosternijkerk wordt in de 13e eeuw voor het eerst genoemd. Het Dokkumer echtpaar Dodo en Siburgis schonk tussen 1165 en 1170 hun boerderij aan het klooster Mariëngaarde bij Hallum onder voorwaarde dat in het gebied een kerk wordt gebouwd. Vanuit hun nieuwe bezit stichtten de monniken het dorp en een aan Sint Cecilia gewijde kerk.

Kerken[bewerken]

De toren uit de 13e eeuw is het oudste deel van de kerk. Het is een zware toren van baksteen met een zadeldak, en nissen onder het zadeldak. Van de eigenlijke kerk is het koor het oudst. Het laatgotische schip is later gebouwd. Het koor zou een overblijfsel kunnen zijn van een eerdere kloosterkapel. In de kerk is aardig rococomeubilair te vinden.

De gereformeerde kerk dateert uit 1890.

Cultuur[bewerken]

Sport[bewerken]

Omgeving[bewerken]

Aan de zuidoostrand van het dorp staat een Amerikaanse windmotor. In eindje ten westen van het dorp ligt de buurtschap Bollingawier. De naam kan worden verklaard als 'de terp van Bolle' of naar een familienaam. Er staan een paar monumentale boerderijen.

Zie ook[bewerken]