Bonte Hond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bonte Hond
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bonte Hond (Friesland)
Bonte Hond
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 5′ OL
Overig
Postcode 9295 / 9296
Woonplaats (BAG) Westergeest / Triemen
Belangrijke verkeersaders N910
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bonte Hond (Fries: De Bûnte Hûn of Bûnte Hûn) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

De buurtschap ligt tussen Westergeest en Triemen, ten westen van Kollum. De buurtschap ligt bij de brug over de Stroobossertrekvaart, waar de wegen Eelke Meinertswei en De Triemen samenkomen. Het noordelijke deel aan de Simmerwei valt onder Westergeest en ligt aan de dorpsgrens van Oudwoude, waarvan de dorpskern wat verderop is gelegen. Het zuidelijk deel ligt aan de Trekwei en valt onder Triemen. Tot 1943 viel de hele buurtschap net als Triemen onder Westergeest. Ten oosten ligt de buurtschap Huis ter Noord.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bonte Hond kende een eigen herberg; deze was gelegen aan de Tregweg (Trekwei) en werd op 24 januari 1871 via een advertentie in de Leeuwarder Courant te koop aangeboden. In 1940 werd direct bij de brug aan de noordkant van de Trekvaart een grasdrogerij met de naam 'Bonte Hond' opgericht.[1] Later kwam hier een jachtwerf bij en ontstond er langzamerhand een industrieterrein.

In 2009 verkreeg de buurtschap nieuwe witte plaatsnaamborden. Tot dan kende het al wel een bruin plaatsnaambord met de naam Bûnte Hûn, terwijl de nieuwere witte borden de spelling De Bûnte Hûn gebruiken.