It Paradyske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
It Paradyske
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
It Paradyske (Friesland (hoofdbetekenis))
It Paradyske
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 8′ OL
Overig
Postcode 9291
Woonplaats (BAG) Kollum
Belangrijke verkeersaders N358
Foto's
It Paradyske - naambordje.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

It Paradyske is een streek en buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt precies tussen tussen Kollum en Buitenpost in, net ten noorden van de Zwadde en ten zuiden van de Stroobossertrekvaart.

De bewoning van de buurtschap ligt onder meer aan het Paradyske en de Tollingawei. Het ligt in het coulisselandschap van het Nationaal Landschap Noordelijke Friese Wouden. Het gebied werd vroeger ook Laagland genoemd. Sinds de tweede helft van de 19e eeuw strekte het gebied tot de Fogelsanghstate bij Veenklooster en ten zuiden van De Zwadde uit. Aan de kant van Buitenpost is een deel van het coulisselandschap verdwenen door de groei van die plaats, met onder meer groei van het aantal huizen, industrie en de sportvelden.

Ten oosten van die uitbreidingen en in de zuidoostkant van de streek, ten noorden van de Zwaddesloot ligt de buurtschap Laagland. De weg Paradyske heette eerst Leechlân, daarvoor Laagland. It Paradyske betekent letterlijk vertaald in het Nederlands Het Paradijsje, een Nederlandstalige benaming is anno 2019 nog niet gebruikelijk voor de streek en buurtschap. Bij de buurtschap werd in 1967 het gelijknamige zwembad It Paradyske gebouwd. Tevens ligt er de camping De Poelpleats.

Gebiedsontwikkelingsplannen en uitbreidingsplannen[bewerken]

De gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland en Nieuwkruisland hebben in de 20ste en begin 21ste eeuw verschillende mogelijkheden voor de recreatieve en toeristische ontwikkeling van het gebied onderzocht. In 1990 werd door de Grontmij een studie gedaan, maar tot ontwikkelingen kwam het niet.

Tussen 1994 en 1999 was er een asielzoekerscentrum gevestigd bij De Poelpleats. In 2007 kwamen de beide gemeenten met het plan 'Ranch Fryslân' om rijke westerlingen naar het gebied te halen. In 2010 werd het plan gelanceerd, dat voorzag in de bouw van een 50-tal huizen voor paardenliefhebbers. De bevolking van de buurtschap was hier echter op tegen. Eind 2011 werd het plan afgeblazen vanwege onvoldoende belangstelling.