Paesens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paesens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Paesens Wapen van Paesens
Details Details
Paesens (Friesland (hoofdbetekenis))
Paesens
Paesens
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 260
Overig
Postcode 9136
Foto's
De laatromaanse Sint-Antoniuskerk van Paesens
De laatromaanse Sint-Antoniuskerk van Paesens
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Paesens (Fries: Peazens) is een oud vissersdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland (Nederland). Paesens telt ongeveer 260 inwoners.

Soms wordt Paesens samen met Moddergat als een kern gezien (zie Paesens-Moddergat). De reden is dat de dorpen dicht tegen elkaar zijn aangegroeid. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Paesens deel uit van de voormalige gemeente Oostdongeradeel. Moddergat lag in Westdongeradeel. De oude gemeentegrens is thans de grens tussen Paesens en Moddergat. De postcode van Paesens is 9136. De centrale straat van Paesens is De Buorren. Net buiten het dorp ligt de molen De Hond.

Geschiedenis[bewerken]

Paesens is vernoemd naar het riviertje Paesens, dat vanaf Dokkum naar het dorp stroomt.

De tweelingdorpen Paesens en Moddergat bezaten in de 19e eeuw een grote vissersvloot. In de nacht van 5 op 6 maart 1883 voltrok zich een ramp voor de gemeenschap. Tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen van Paesens en Moddergat om. Ter herdenking werd in 1958 op de zeedijk een monument opgericht. Ook tegenwoordig is in de dorpen de visserij een belangrijke bron van inkomsten. De schepen zijn nu gelegen in de haven van Lauwersoog.

Geboren in Paesens[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Molen de Hond