Lichtaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lichtaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lichtaard (Friesland)
Lichtaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
90[1]
Overig
Postcode 9176
Netnummer 0519
Woonplaatscode 3207
Foto's
Plaatsnaambord, Lichtaard.JPG
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Lichtaard is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen Dokkum, tussen Raard en Reitsum. De dorpskern ligt voornamelijk aan de noordkant van Flieterpsterdyk en het maakt deel uit van de Vlieterpen. De andere dorpen ervan zijn Reitsum, Genum en Janum.

Het dorp kent de Holwerdervaart die op de Dokkumer Ee aansluit, evenals de Blijaërvaart en Raardervaart. Het dorp Lichtaard telde in 2021 90 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is op een terp ontstaan die al enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling bewoond werd.

In de 12e eeuw werd de plaats als Lihdanfurt vermeld in een kopie van een document uit 994. In 1449 werd de plaats vermeld als Lictauwert, in 1465 als Lichttauwert, in 1505 als Lichtaeuwerdt en in 1527 als Lichtewert.

Voor de betekenis van de plaatsnaam wordt gedacht aan dat het terp (wert) was van ene Lichta. Maar ook wordt gedacht dat de terp van oorsprong lichter of helder van kleur was dan de omliggende terpen.

Tot 2019 viel Lichtaard onder de toenmalige gemeente Ferwerderadeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp staat een Gotische kerk uit de 16e eeuw, de Petruskerk. In de kerktoren hangen twee klokken, een uit ongeveer 1300 en de andere uit 1404. De kerk heeft een kansel uit 1642 met Friese getoogde panelen. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Taizé[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1980 was een groep jongeren enthousiast teruggekomen van een bezoek aan de kloostergemeenschap in Taizé en wilde daar op een eigen manier een vervolg aan geven. Het kerkje werd gehuurd voor het houden van hun eigen vieringen.

Deze kenmerkten zich door het gebruik van stilte, symboliek en experimentele liturgieën. De doelstelling waarvoor Lichtaard werd opgericht was vanuit de Taizé-oecumenische gemeenschapsgedachte een bijdrage leveren aan de Friese kerkgemeenschap als geheel.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Reitsum kent het dorpshuis van de Vlieterpen, de Fjouwer geheten. Ook veel van de andere verenigingen zijn er voor de vier dorpen, zoals de toneelvereniging blau moandei en zangvereniging God is mijn lied.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Van het begin van de 17e eeuw tot eind 19e eeuw had Lichtaard een eigen school. In 1882 moest de school sluiten, omdat er te weinig leerlingen waren. Kinderen uit Lichtaard volgden het basisonderwijs tot de zomervakantie van 2019 aan de Flieterpen in het naburige dop Reitsum. In 2019 moest ook deze schoo, vanwege een dalend leerlingenaantal, de deuren sluiten. Kinderen uit Lichtaard en Reitsum zijn voor het basisonderwijs aangezen op een van de andere naburige dorpen.[2]

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

1999 2002 2004 2014 2018 2021
76 71 77 84 90 90

Bekende (ex-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De latere schrijver en journalist Reinder Brolsma had tot 1937 een eigen schildersbedrijf in het dorp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lichtaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.