Hantumerhoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hantumerhoek
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hantumerhoek (Friesland)
Hantumerhoek
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 22′ NB, 5° 59′ OL
Overig
Postcode 9147 / 9144 / 9146
Woonplaats (BAG) Hantum / Hantumhuizen / Hantumeruitburen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hantumerhoek (Fries: Hantumerhoeke) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

HHantumerhoek ligt noorden van Dokkum, tussen Hantum en Hantumhuizen. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de kruisingswegen die de plaatsen Hantum, Ternaard, Hantumhuizen, Hantumeruitburen en Tiltjeburen met elkaar verbinden. Het betreft de wegen Stasjonswei, Bangawei, Fennewei (met Portmawei) en Dokkumerwei.

De meeste bebouwing ligt verdeeld over Hantum en Hantumhuizen, een aantal huizen aan de Dokkumerwei vallen formeel onder Hantumeruitburen. Hier ligt ook de terp Rhoderterp en de Miedend. Soms worden deze, hoewel ze niet te bereiken zijn vanuit Hantumeruitburen zelf, bij het dorp zelf gerekend in plaats van bij de buurtschap Hantumerhoek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Men zou Hantumerhoek als een eigen dorp kunnen beschouwen, maar het wordt standaard een buurtschap genoemd. De buurtschap was oorspronkelijk een gebiedsduiding voor de plek waar twee scholen en een kerk stonden.

De Rhoderterp en Miedend werden nog als een eigen plaats gezien. In 1970 was dat ook nog het geval toen Hantumerhoek voor het eerst op het kadaster opdook als plaatsnaam. Uiteindelijk verdwenen de plaatsduidingen van Rhodertep en Miedend.

Tot 1984 behoorde Hantumerhoek tot gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2019 lag het in de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

Kerk en aangrenzende gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

In de buurtschap staat aan de Fennewei een voormalige kerk, de Gereformeerde Kerk in het dorpsgebied van Hantumhuizen. De kerk werd in 1890 gebouwd en werd als de Gereformeerde Kerk van Hantum geduid, ondanks de ligging in het dorpsgebied van Hantumhuizen. De laatste dienst was in 2007, waarna de kerk verkocht is. De kerk werd daarna omgebouwd tot een woning.

Ten westen van de kerk staat de voormalige pastorie. Ten oosten staan achtereenvolgens de vroegere kosterij, de schoolmeesterswoning en de gereformeerde school.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap heeft zelf geeft geen grote sportverenigingen, maar via de 4H-dorpen kent het toch de kaatsvereniging De Kletsers en korfbalvereniging DTL, die beide in Hantum zijn gevestigd.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorpshuis van de 4H-dorpen staat in Hantum en is d'Ald Skoalle geheten. In Hantum is er ook de toneelvereniging It Hantumer Ploechje en kent men het gezamenlijke zangkoor SOS Gelegenheidskoar Rûm Sop.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In de buurtschap staat de school van de 4H-dorpen. De basisschool de Fjouwerhoeke staat aan de kant van Hantumhuizen. Oorspronkelijk was er nog een tweede school, de ene school was een openbare school en de andere een christelijke. Uiteindelijk zijn de twee gefuseerd.

Treinstation[bewerken | brontekst bewerken]

In wat later de buurtschap Hantumerhoek is geworden stond vanaf 1901 op de grens van Hantum en Hantumhuizen een treinstation met de naam station Hantum. In 1940 stopte het reizigersvervoer en in 1960 werd het stationsgebouw afgebroken.