Hallum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hallum (Friesland)
Hallum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.680[1]
Overig
Postcode 9074
Netnummer 0518
Woonplaatscode 3203
Belangrijke verkeersaders N357
Foto's
Dorpsbeeld van 1984
Dorpsbeeld van 1984
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hallum is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Leeuwarden, tussen Hijum en Marrum, nabij de Waddenzee. De dorpskern ligt aan de Hallumertrekvaart ten oosten van de N357.

In 2021 telde telde het dorp 2.680 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Hallumerhoek en Vijfhuizen.

Beschermd dorpsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Hallum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp verschillende rijksmonumenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hallum in de 18e eeuw van de atlas van Schoemaker

Het dorp is ontstaan op een terp die opgeworpen was op een kwelderrug. De terp met een radiale vorm werd enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling vast bewoond.

In 2007 werden in de terp van Hallum resten gevonden uit de 4e en 5e eeuw. De locatie kwam beschikbaar voor archeologische opgraving door de sloop van een oude koekfabriek, welke half in de terp gebouwd was.

In de middeleeuwen bevond zich in het zuiden van de buurtschap Hallumerhoek het Norbertijnenklooster Mariëngaarde. Verder heeft het dorp de offingastate gekend. Het is bekend dat deze al in de 13e eeuw bestond maar in 1738 werd het afgebroken.

De plaats werd in de 13e eeuw als Hallem vermeld, in de 16e eeuw komt deze naam nogmaals voor wanneer het vermeld wordt in een kopie van een document uit 1563. In 140e werd de plaats vermeld als Hallim en in 1491 als Hallum.

De plaatsnaam zou duiden op het feit dat een woonplaats (heem/um) was van of bewoond werd door Halle. Al wordt ook wel gedacht dat het mogelijk verwijst naar het woonplaats was in een hoek of bij hoek land.

Tot 2019 viel Hallum onder de toenmalige gemeente Ferwerderadeel.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een drietal kerken. De oudste is de hervormde kerk, de Grote of Sint-Maartenkerk. Het schip dateert van rond 1300 en vertoont kenmerken van de romanogotiek. De toren werd gebouwd na het instorten van de oorspronkelijke toren in 1804.

Op het kerkhof van de kerk, ligt er een erehof voor een aantal gesneuvelde van tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De gereformeerde kerk De Hoeksteen dateert uit 1912. Het kerkgebouw is een gebouw in rationalistische stijl naar ontwerp van Tjeerd Kuipers. Verder telt Hallum nog een doopsgezinde kerk, een zaalkerk uit 1910.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Molen Genezareth

Zo'n drie kilometer van het dorp staat aan de Hallumertrekvaart de uit 1850 daterende poldermolen Genezareth, die ook wel de Kloosterpoldermolen wordt genoemd.

Industrie en woningen[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp zijn enige voedingsmiddelenindustrieën gevestigd, waaronder de Hellema koekjesfabriek en de Van der Meulen beschuitfabriek.

In 2008 werd het wooncomplex Offingaburg gebouwd met 12 verzorgingswooneenheden, 14 seniorenappartementen en 6 eengezinswoningen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent de voetbalvereniging Wykels Hallum, de watersportvereniging W.S.V. Wetterfreonen, de volleybal/badminton vereniging sv Havot en de turnvereniging turnlust Hallum.

De start er finish van de Bartlehiemtocht is er ieder jaar op de derde zaterdag van augustus. Het is een internationale skeelerwedstrijd. Verder wordt ieder jaar wordt er op de laatste zaterdag van augustus de Autocross van Hallum verreden.

Volleybalvereniging S.V. Havot

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstwerk bij de dorpskern

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, het betreft het Multifunctioneel centrum Trefpunt. Verder kent het gemengde zangkoor Popkoor Mingeling.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een tweetal basisscholen, de CBS It Fundamint en OBS Op ‘e Dobbe

Geboren in Hallum[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hallum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.