Tresoar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tresoar
Tresoar
Tresoar
Opgericht 1 september 2002
Locatie Leeuwarden
Type Openbare bibliotheek, WSF-bibliotheek, archief
Personen
Directeur Bert Looper
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Tresoar (Fries voor "schat"), is het Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum ("Fries Historisch en Letterkundig Centrum") in de Nederlandse stad Leeuwarden.

Tresoar beheert een grote wetenschappelijke bibliotheek, een collectie archieven van en over Friesland en een grote verzameling documentatie en objecten over de Friese literatuur. De collectie kan in de studiezaal geraadpleegd worden en via de website kan gezocht worden in de catalogi en naamregisters. Naast de papieren collectie groeien ook de collecties foto’s, film en geluid, die eveneens via de website te raadplegen zijn.

Op 1 september 2002 is Tresoar ontstaan door een fusie van het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum (FLMD), de Provinciale en Buma-Bibliotheek (PBF) en het Ryksargyf Fryslân (RAF). Tresoar is gevestigd op de Boterhoek 1 te Leeuwarden.

Tresoar is een van de bibliotheken met een wetenschappelijke steunfunctie. Als archief vervult het de functie van Regionaal Historisch Centrum. Tresoar werkt samen met de NDC Mediagroep in de Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant (SDALC). In een online archief zijn sinds 24 oktober 2007 alle jaargangen sinds 1752 tot heden van de Leeuwarder Courant gedigitaliseerd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]