Katlijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katlijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Katlijk (Friesland (hoofdbetekenis))
Katlijk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Heerenveen Heerenveen
Coördinaten 52° 57′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 590[1]
Overig
Postcode 8455
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2192
Belangrijke verkeersaders N380
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Thomaskerk in Katlijk
Thomaskerk in Katlijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Katlijk (Fries: Ketlik) is een dorp in de gemeente Heerenveen, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt middenin beschermde natuurgebieden ten oosten van de plaats Heerenveen.

In 2018 telde het dorp 590 inwoners. Het vormt met het naastgelegen Mildam een soort van tweelingdorp. Halverwege juni wordt jaarlijks het Zomerfeest Katlijk Mildam gehouden.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Katlijk gaat terug tot in de dertiende eeuw. Het is bekend dat er in 1254 een kapel stond waarbij geleidelijk aan een buurtschap ontstond. In 1525 kreeg de buurtschap een eigen kerk, de huidige Thomastsjerke, waardoor het een dorp werd. In de zestiende eeuw werd Katlijk een turfdorp, omdat een compagnie hier turf liet delven. Overigens bestond Katlijk lange tijd uit twee verschillende buurtschappen: Groot Katlijk en Klein Katlijk.

De naam van Katlijk stamt waarschijnlijk af van twee woorden: kat vanwege de arme grond, en leek omdat er vanuit de Tjonger door het gebied een leek stroomde.

In 2003 bestond Plaatselijk Belang Katlijk 75 jaar, wat reden was voor een boek over het Friese dorp. Verschillende Katlijkers hebben vijf jaar lang samengewerkt om het 192 pagina's tellende boekwerk tot stand te brengen. Geert Mak schreef het voorwoord; hij kent het dorp goed omdat hij er geregeld verblijft. Het boek kwam in 2004 uit.

Klokkenstoel met links het oorlogsmonument

Naast de Thomaskerk staat een van de Friese klokkenstoelen. Deze wordt onder andere gebruikt voor het Sint-Thomasluiden.

Bekende Katlijkers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]