Oude Schouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oude Schouw
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oude Schouw
Oude Schouw
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Heerenveen Heerenveen
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 49′ OL
Overig
Postcode 8491
Netnummer 0566
Belangrijke verkeersaders A32, N392
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oude Schouw (Fries: Aldskou) is een buurtschap tussen Akkrum en Irnsum in de Friese gemeente Heerenveen. Tot 1 januari 2014 behoorde Oude Schouw tot de gemeente Boornsterhem (Boarnsterhim).

De buurtschap is gelegen op de driesprong van de Nieuwe Wetering (kanaal richting Sneekermeer en het riviertje de Boorne (Fries: Boarn) dat van oudsher water van de hoge gronden in de buurt van Bakkeveen via Irnsum naar de Middelzee afvoerde. Dit is eeuwenlang een belangrijk punt geweest. Rond 1950 werd de driesprong een kruising toen het gedeelte van het Prinses Margrietkanaal richting Grouw gereed kwam.

De Oude Schouw is een hotel-restaurant in deze buurtschap en is al sinds de 17e eeuw in gebruik. Lang was Oude Schouw een belangrijke ontmoetings- en pleisterplaats aan de rijksstraatweg van Leeuwarden naar Heerenveen. Reizigers van en naar Leeuwarden werden eerst op dit punt per boot overgezet, later was er een lage brug. Deze brug is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers vernield en door de Canadezen provisorisch hersteld. Met de aanleg van een hoge verkeersbrug in 1951 en de aanleg van Rijksweg 32 in 1963 werd Oude Schouw voortaan door het verkeer gepasseerd en nam het belang van de buurtschap en het hotel aanzienlijk af.

Externe links[bewerken]