Hoornsterzwaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hoornsterzwaag
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hoornsterzwaag
Hoornsterzwaag
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Heerenveen Heerenveen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 832
Overig
Postcode 8412
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders N380
Detailkaart
Locatie van Hoornsterzwaag in de gemeente
Locatie van Hoornsterzwaag in de gemeente
Foto's
Hoornsterzwaag
Hoornsterzwaag
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hoornsterzwaag (Fries: Hoarnstersweach) is een dorp in de Nederlandse gemeente Heerenveen, provincie Friesland. Het ligt ten westen van het dorp Donkerbroek aan de Schoterlandseweg en heeft ongeveer 832 inwoners (1 januari 2006).

Hoornsterzwaag werkt op vele terreinen samen met het nabijgelegen dorp Jubbega. Zo kennen de dorpen een vereniging Plaatselijk Belang Jubbega - Hoornsterzwaag, die is opgericht in 1900.

Dorpshuis[bewerken]

Aan de Aise Bruggenswei staat het dorpshuis van Hoornsterzwaag; "It Pipegaeltsje". Hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Eerder was de kleuterschool gevestigd in dit gebouw. In Hoornsterzwaag wordt eens in de twee jaar een dorpsfeest georganiseerd, dat plaatsvindt in de maand juni.

De Frije Wiken'


De naam van een streek ten oosten van Heerenveen met 14 dorpen waaronder Hoornsterzwaag. "De Frije Wiken"is een nog vrijwel onontdekt gebied dat verscholen ligt tussen de bekende toeristische gebieden zoals Bakkeveen, Oranjewoud, Beetsterzwaag en Appelscha. Een streek die in het Duits zo treffend als ‘Geheimtip’ bestempeld zou worden en die ook wel bekend is onder de naam “It lân fan it folk sûnder oeren”. Fries voor “Het land van het volk zonder uren”. Deze naam is afgeleid van het boek “Volk zonder Uren” van Evert Zandstra waarin hij het harde en armoedige bestaan van de bewoners in vroeger tijden in dit gebied beschreef. Een uniek kenmerk van het gebied is de wijkenstructuur. Het verstilde landschap wordt doorsneden door talloze vaarten en kanalen (wijken), die werden aangelegd om de turf te kunnen afvoeren. Na het afgraven van het veen werd het land stukje bij beetje in cultuur gebracht. Doordat er sprake was kleinschaligheid en een langzame ontwikkeling, kreeg tegelijkertijd de natuur gelegenheid om zich te herstellen

Kerk[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]