Boksum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boksum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Boksum
Boksum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 400
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Foto's
De Sint-Margaretakerk in Boksum
De Sint-Margaretakerk in Boksum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Boksum is een dorp in de gemeente Waadhoeke, provincie Friesland (Nederland). Het telt anno 2004 ongeveer 400 inwoners. Oudere spelling voor de plaats is Boxum.

Geschiedenis[bewerken]

Evenals de overige dorpen in Menaldumadeel is ook Boksum ontstaan aan de Middelzee. De oude Middelzeedijk is hier nog een stille getuige van. Het dorp ligt ongeveer 7 kilometer ten zuidwesten van Leeuwarden, dicht bij het dorp Jellum in Littenseradeel. Naast een basisschool, dorpshuis en een kerk zijn er verder geen noemenswaardige gebouwen in Boksum.

Van 1883 tot 1938 had Boksum, samen met het tweelingdorp Jellum, een station aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Stavoren, Jellum-Boxum genaamd.

Kerk[bewerken]

De Sint-Margaretakerk is gebouwd boven op een terp en is omgeven door een kerkhof. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en in de 13e eeuw vergroot. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wonnen de troepen van Filips II op 17 januari 1586 de Slag bij Boksum. Volgens de tekst op een gedenkbord in de Sint-Margaretakerk, zijn tijdens deze slag duizend doden gevallen.

Openbaar vervoer[bewerken]

Bekende (oud-)inwoners van Boksum[bewerken]

Zie ook[bewerken]