Slappeterp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slappeterp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Slappeterp
Slappeterp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Menaldumadeel Menaldumadeel
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 85
Detailkaart
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Slappeterp is een terpdorp in de gemeente Menaldumadeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten westen van de hoofdplaats Menaldum en heeft 85 inwoners (1-1-2016 [1]).

Geschiedenis[bewerken]

Net als de naast gelegen Schingen bestond Slappeterp waarschijnlijk al rond het begin van de jaartelling en was i ontstaan op een lange kwelderwal. Anders dan Schingen heeft Slappeterp geen states gekend. Het werd voor het eerste genoemd in de 13e eeuw als Slepelterp, een andere spelling was Slepperdorp in 1469. Het bestond destijds uit een aantal boerderijen en arbeiderswoningen en daarmee een echte agrarische nederzetting. In de 19e eeuw was de eerste groei van het terpdorp buiten agrarische bewoning maar het werd daarna ook niet echt veel groter. Daarom is het anno 2016 nog altijd een klein dorp.

Aan de slappeterpsterdyk staat het gedeelde gemeentehuis, met het terpdorp Schingen.

Kerk[bewerken]

De kerk van Slappeterp was eind 18e eeuw in verval geraakt, en werd in 19e eeuw zelfs omschreven als ruinen. In 1826 werd het opgeknapt, waarschijnlijk grotendeels herbouwd. De huidige kerk werd echter opnieuw gebouwd in 1926.

Zie ook[bewerken]

  1. https://www.menameradiel.nl/over-de-gemeente/feiten-en-cijfers.html