Naar inhoud springen

Ritsumazijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ritsumazijl
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Ritsumazijl (Friesland)
Ritsumazijl
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Waadhoeke
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
67
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ritsumazijl (ook Ritzumazijl; Fries: Ritsumasyl) is een buurtschap in de gemeente Waadhoeke, provincie Friesland (Nederland), behorende bij het dorp Marssum. Het ligt tussen het dorp Deinum en de stad Leeuwarden en heeft 67 inwoners (2005).

Ritsumazijl is ontstaan bij de kruising van de weg de Hogedijk en de trekvaart het Zijlsterrak. Mede door de aanleg van de Harlinger trekvaart (later opgegaan in het Van Harinxmakanaal) was de draaibrug bij Ritsumazijl een belangrijke schakel in de scheepvaartverbinding tussen Leeuwarden en het noordwesten van Friesland. Het begrip zijl in de naam verwijst naar de sluis die hier vroeger lag in de dijk langs de Middelzee.

Door de uitbreiding van het Van Harinxmakanaal ten zuiden van Ritsumazijl (inclusief een nieuwe brug) werden de oude vaarroute en de draaibrug overbodig. Er is nu zelfs geen doorvaart naar Leeuwarden meer mogelijk. De rustige buurtschap staat nu vooral bekend als een knooppunt van wandel- en fietspaden. Langs de noordelijke oever van het Zijlsterrak, in de richting van Leeuwarden, liggen veel woonboten.