Nij Altoenae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nij Altoenae
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nij Altoenae (Friesland)
Nij Altoenae
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Waadhoeke
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,17[1] km²
- land 0,16[1] km²
- water 0,01[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
325[1]
(1.912 inw./km²)
Woningvoorraad 134 woningen[1]
Overig
Postcode 9072
Woonplaatscode 3330
Detailkaart
Kaart van Nij Altoenae
Locatie in de voormalige gemeente het Bildt
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nij Altoenae (Bildts en Fries: Nij Altena) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Nij Altoenae ligt tussen de Waddenzee en Sint Annaparochie aan de Oude Bildtdijkstervaart. In 2023 telde het dorp 325 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kerk tussen de Dijken

De plaats is ontstaan in het begin van de 19e eeuw op de kruising van de Schuringaweg en Oudebildtdijk in Het Bildt (wat tot 2018 een zelfstandige gemeente was). De plaats werd 't Wegje genoemd, naar de Schuringaweg (toen nog Nieuweweg geheten), die ook wel bekend staat als ut wechie, 'het weggetje'. Meer dan een paar boerderijen was het niet.

In 1903 werd er aan de Schuringaweg een schooltje geopend. Het had drie leslokalen en bij de school hoorde ook een onderwijzerswoning. In 1918 volgde er een kerk, een Gereformeerde kerk. Deze kerk gaat in 1928 dicht, wanneer de nieuwe kerk, de Kerk tussen de Dijken wordt geopend.

In 1951 kreeg de buurtschap de huidige naam, Nij Altoenae. Nij Altoenae is een verwijzing naar het dorp Sint Annaparochie, dat oorspronkelijke Altoenae heette. Altoenae verwijst naar de oorspronkelijke woonplaats van de bedijkers van het Bildt, die in 1505 (deels) uit het Land van Heusden en Altena kwamen.

Eind jaren 70 werd de plaats uitgebreid en kwam er aan een zijstraat enige nieuwbouw.

Dorpsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken de dorpsstatus aan. Na een handtekeningenactie van tegenstanders werd het te nemen besluit opgeschort. In 1991 haalden de voorstanders in een referendum niet de vereiste tweederdemeerderheid. In 1999 verloren de voorstanders van de dorpsstatus een referendum omdat de opkomstdrempel net niet werd gehaald.

In 2005 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken opnieuw de dorpsstatus aan. De gemeenteraad kende deze op 16 februari 2006 toe voor het gebied binnen de kom van het dorp. De bewoners van drie buitengebieden mochten zich in een referendum uitspreken over het uitbreiden van de dorpsstatus tot hun gebied; de meerderheid was tegen en wilde liever bij Sint Annaparochie blijven. Nij Altoenae kreeg per 1 oktober 2006 de dorpsstatus. Er was echter geen postcode meer beschikbaar dus het hoorde voor de post nog bij Sint Annaparochie. Eind 2007 kreeg Nij Altoenae een van de twee postcodes van Oude Leije. Deze postcode is per 1 mei 2008 voor Nij Altoenae operationeel geworden.

Het noordelijke buitengebied, Stad Niks, is bij Sint Annaparochie gebleven.

Onze Lieve Vrouw van Nij Altoenae[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de rooms-katholieke gemeenschap is Nij Altoenae bekend vanwege een aantal vermeende Mariaverschijningen in Sint Annaparochie.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Brassband Blaast de Bazuin is gevestigd in het dorp. Sinds 200 is er in Nij Altoenae een dorpshuis, De Utwyk.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, met de naam De Noordster.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nij Altoenae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.