Nij Altoenae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nij Altoenae
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nij Altoenae (Friesland)
Nij Altoenae
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
325[1]
Overig
Postcode 9072
Woonplaatscode 3330
Detailkaart
Kaart van Nij Altoenae
Locatie in de voormalige gemeente het Bildt
Foto's
Nij Altoenae Waadhoeke.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nij Altoenae (Bildts en Fries: Nij Altena) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt niet ver van de Waddenzee, ten noordwesten van Leeuwarden en ten noordoosten van Franeker, tussen Sint Annaparochie en Zwarte Haan/Stad Niks. Langs het dorp stroomt de Oude Bildtdijkstervaart. In 2021 telde het dorp 325 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is ontstaan in het begin van de 19e eeuw als een kleine noordelijke nederzetting van Sint Annaparochie, op de kruising van de Schuringaweg en Oudebildtdijk in Het Bildt (wat tot 2018 een zelfstandige gemeente was). De plaats werd 't Wegje genoemd, naar de Schuringaweg die ook wel bekend staat als ut wechie, 'het weggetje' vertaald. Meer dan een paar boerderijen was het niet.

In 1903 werd er aan de Schuringaweg (toen nog Nieuweweg geheten) een schooltje geopend. Het had drie leslokalen en bij de school hoorde ook een onderwijzerswoning. In 1918 volgde er een kerk, een Gereformeerde kerk. Deze kerk gaat in 1928 dicht wanneer de nieuwe kerk van de plaats open gaat, de huidige PKN-Kerk, Kerk tussen de Dijken geheten. Langzaam groeide het daarna door.

In 1951 kreeg de buurtschap de huidige naam, Nij Altoenae. Nij Altoenae is een verwijzing naar het dorp Sint Annaparochie, dat oorspronkelijke Altoenae heette. Dit Altoenae verwijst weer naar de oorspronkelijke woonplaats van de bedijkers van het Bildt, die in 1505 (deels) uit het Land van Heusden en Altena kwamen.

Daarna groeide het dan dorpje verder uit, eind jaren 70 werd er een begin gemaakt met het aanleggen van de nieuwbouw door de aanleg van de eerste zijweg. Het werd zo echt een dorp maar het was dan nog altijd formeel een buurtschap van Sint Annaparochie.

Dorpsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken de dorpsstatus aan. Na een handtekeningenactie van tegenstanders werd het te nemen besluit opgeschort. In 1991 haalden de voorstanders in een referendum niet de vereiste twee derde meerderheid. In 1999 verloren de voorstanders van de dorpsstatus een referendum omdat de opkomstdrempel net niet werd gehaald.

In 2005 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken echter opnieuw de dorpsstatus aan. De gemeenteraad kende deze op 16 februari 2006 toe voor het gebied binnen de kom van het dorp. De bewoners van drie buitengebieden mochten zich in een referendum uitspreken over het uitbreiden van de dorpsstatus tot hun gebied; de meerderheid was tegen en wilde liever bij Sint Annaparochie blijven. Nij Altoenae kreeg per 1 oktober 2006 de dorpsstatus. Er was echter geen postcode meer beschikbaar dus het hoorde voor de post nog bij Sint Annaparochie. Eind 2007 kreeg Nij Altoenae een van de twee postcodes van Oude Leije. Deze postcode is per 1 mei 2008 voor Nij Altoenae operationeel geworden.

Het noordelijke buitengebied, Stad Niks geheten, waarvan de meeste tegenstemde is bij Sint Annaparochie gebleven en valt zo zonder een directe verbinding met dat dorp nog altijd onder Sint Annaparochie.

Onze Lieve Vrouw van Nij Altoenae[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de rooms-katholieke gemeenschap is Nij Altoenae bekend vanwege een aantal vermeende Mariaverschijningen in Sint Annaparochie.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent de Brassband Blaast de Bazuin en verder een eigen dorpshuis, De Utwyk en sinds 2000 opvolger van een sociëteit.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, De Noordster geheten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nij Altoenae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.