Nij Altoenae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nij Altoenae
Nij Altena
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Nij Altoenae Wapen van Nij Altoenae
Details Details
Nij Altoenae (Friesland (hoofdbetekenis))
Nij Altoenae
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 285
Overig
Postcode 9072
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente het Bildt
Locatie in de voormalige gemeente het Bildt
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nij Altoenae (Bildts, Fries: Nij Altena) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, provincie Friesland (Nederland). Dit voormalige buurtschap ligt aan de Oudebildtdijk, ca. 2 km ten noorden van Sint Annaparochie en telt ongeveer 285 inwoners (2012).

Dorpsstatus[bewerken]

Nij Altoenae kreeg pas in 1951 een eigen naam. In 1982 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken de dorpsstatus aan. Na een handtekeningenactie van tegenstanders werd het te nemen besluit opgeschort. In 1991 haalden de voorstanders in een referendum niet de vereiste tweederdemeerderheid. In 1999 verloren de voorstanders van de dorpsstatus een referendum omdat de opkomstdrempel net niet werd gehaald.

In 2005 vroeg de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken echter opnieuw de dorpsstatus aan. De gemeenteraad kende deze op 16 februari 2006 toe voor het gebied binnen de kom van het dorp. De bewoners van drie buitengebieden mochten zich in een referendum uitspreken over het uitbreiden van de dorpsstatus tot hun gebied; de meerderheid was tegen en wilde liever bij Sint Annaparochie blijven. Nij Altoenae kreeg per 1 oktober 2006 de dorpsstatus. Er was echter geen postcode meer beschikbaar dus het hoorde voor de post nog bij Sint Annaparochie. Eind 2007 kreeg Nij Altoenae één van de twee postcodes van Oude Leije. Deze postcode is per 1 mei 2008 voor Nij Altoenae operationeel geworden.

De naam Nij Altoenae[bewerken]

Nij Altoenae is een verwijzing naar het dorp Sint Annaparochie, dat oorspronkelijke Altoenae heette. Dit Altoenae verwijst weer naar de oorspronkelijke woonplaats van de bedijkers van het Bildt, die in 1505 (deels) uit het Land van Heusden en Altena kwamen.

Onze Lieve Vrouw van Nij Altoenae[bewerken]

Binnen de rooms-katholieke gemeenschap is Nij Altoenae bekend vanwege een aantal vermeende Mariaverschijningen in Sint Annaparochie.

Externe links[bewerken]