Dongjum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dongjum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Dongjum
Details
Dongjum
Dongjum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Franekeradeel Franekeradeel
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 310
Overig
Belangrijke verkeersaders A31 N393
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Gezien vanaf N384
Gezien vanaf N384
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Dongjum (Fries: Doanjum) is een dorp in de gemeente Franekeradeel, provincie Friesland (Nederland), ten noorden van de stad Franeker, in de streek de Bouwhoek. Het ligt aan de N 384 en telt 310 inwoners (2012).

Beschrijving[bewerken]

Dongjum bestaat uit een groep terpen op een oude kwelderwal. Het gebied is, getuige bodemvondsten, al in de Romeinse tijd bewoond geweest. Uit opgegraven aardewerk blijkt dat de toenmalige bewoners tamelijk welgesteld waren. Van het eind van de Romeinse tijd tot in de vijfde eeuw was het gebied waarschijnlijk onbewoond.

In het begin van de zeventiende eeuw werd hier de Goslinga State gebouwd, waar later de grietman en staatsman Sicco van Goslinga woonde die in 1731 overleed. In 1803 werd dit aanzienlijke gebouw afgebroken. In de Hervormde kerk van Dongjum (1777) bevindt zich nog het praalgraf van Sicco van Goslinga.

Dongjum kende vanaf 1 oktober 1903 een station aan de NFLS-spoorlijn van Franeker naar Tzummarum; de geografische afkorting was Dj. Bij graafwerkzaamheden ten behoeve van de spoorlijn werd in 1911 een bronzen beeldje uit de Romeinse tijd gevonden dat de Romeinse god Mars voorstelt. Op 8 oktober 1933 werd het station gesloten.

Samen met het nabijgelegen Boer heeft Dongjum sinds april 1969 de vereniging Dorpsbelang Dongjum/Boer.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]