Klooster Anjum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klooster Anjum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Klooster Anjum (Friesland)
Klooster Anjum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 14′ NB, 5° 37′ OL
Woonplaats (BAG) Berlikum
Foto's
Wolkom yn Kleaster Anjum.JPG
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Klooster Anjum of kortweg Anjum (Fries: Kleaster Eanjum of Kleaster Anjum) is een buurtschap in de gemeente Waadhoeke in het noordwesten van de Nederlandse provincie Friesland. Het is vernoemd naar het klooster Mariënberg dat hier in de middeleeuwen heeft gestaan.

Het ligt ten zuiden van Minnertsga, tussen Ried en Berlikum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt verspreid in de Kloosterpolder. aan de Kleaster Eanjum en de Kleasterdyk, die naar het zuiden verder loopt naar Slappeterp.

Het klooster Mariënberg, van de augustijner koorheren kwam na de Reformatie in Friesland aan de provincie en werd toen afgebroken.

Klooster Anjum was lang een zelfstandig dorp, in 1275 werd het vermeld als Aninghum. In 1325 als Avinghnon, in 1338 als Gaemmynghum, in 1423 als Aninghen en in 1478 als Aneynum. De eigenlijke plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat het een woonplaats (heem/um) was van of gesticht door de familie Aninga.

In de 19e eeuw verschijnt de eerste keer de toevoeging 'Klooster', ter onderscheiding van het dorp Anjum. Er is dan al geen sprake meer van een echt dorp.

Zie de categorie Kleaster Anjum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.