Westhoek (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westhoek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Westhoek (Friesland)
Westhoek
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Waadhoeke
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
255[1]
Overig
Netnummer 0518
Woonplaatscode 3329
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westhoek (Bildts en Fries: De Westhoek) is een buurtschap, of dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Westhoek ligt tussen Sint Jacobiparochie en de Waddenzee als een lang lint aan de Oudebildtdijk. Aan de noordkant van de dijk staan vooral dijkhuisjes en aan de zuidkant staan vooral boerderijen. De Westervaart en de Holle Rij lopen door de buurtschap. In 2021 telde de plaats 255 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boerderij en huis in Westhoek
Boerderij en huis in Westhoek

Het dorp was tijdlang een buurtschap en is samen met Oosthoek ontstaan langs de Oudebildtdijk die in 1505 werd aangelegd. Aan de westelijke kant kwam er maar mondjesmaat bewoning. In de 19e eeuw spreekt men van twee buurtschappen, Oosthoek en Westhoek.

Zowel Westhoek als Oosthoek dreigden rond 1960 te verdwijnen als gevolg van een plan om de weg op e Oudebildtdijk grotendeels te laten vervallen. Dat werd mede ingegeven door het feit dat de huisjes van de buurtschappen in slechte staat waren. Dit was de reden voor het oprichten van een streekbelangenvereniging. Ook werd er reclame gemaakt voor de goedkope huizen, waardoor de weg en buurtschappen werden gered.

Westhoek kreeg per 1 januari 1991 de dorpsstatus, in tegenstelling tot Oosthoek. Beide plaatsen hebben een gezamenlijke dorp-/streekbelangenvereniging.

Tot 2018 lag de plaats in de gemeente het Bildt.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats had lang een eigen basisschool. Eind jaren 80 van de twintigste eeuw dreigde sluiting, maar mede dankzij de dorpsstatus vanaf 1991 wist de school behouden te blijven. In 2006 moest de school alsnog sluiten wegens te weinig leerlingen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de vereniging Kooitjetipelvereniging De Oosthoek is de Kaatsclub Oost- en Westhoek ontstaan.

Voorzieningen en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft maar weinig voorzieningen; er is één café. Voor het dorpshuis zijn de bewoners aangewezen op het buurthuis De Spitsroeden in Oosthoek.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westhoek, Friesland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.