Vrouwbuurtstermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouwbuurstermolen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Vrouwbuurtstermolen (Friesland)
Vrouwbuurtstermolen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke / Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 17′ NB, 5° 43′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Vrouwenparochie / Stiens / Oude Leije
Belangrijke verkeersaders N393
Foto's
Zicht op de molen en de buurtschap
Zicht op de molen en de buurtschap
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Vrouwbuurtstermolen (soms gespeld als Vrouwbuurstermolen, Bildts: De Froubuurtstermoln, Fries: Froubuorstermûne of Buerstermûne) is een buurtschap in de gemeenten Waadhoeke en Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Stiens, ten oosten van Vrouwenparochie en ten zuiden van Oude Leije op de plek waar de Zuidbroekstervaart en Oude Rijd samenkomen. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Vrouwbuurtstermolen, de Leijester Hegedyk en de Stienzer Hegedyk. De bewoning valt grotendeels onder Vrouwenparochie.

Het noordelijke deel valt onder Oude Leije en het zuidelijke deel onder Stiens. De buurtschap begint eigenlijk boven de Slachtedijk, maar soms wordt het buurtje en een boerderij ten zuiden ervan bij de buurtschap gerekend. De buurtschap heeft een kleine aanleghaven, waar kleine bootjes tijdelijk kunnen aanmeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is genoemd naar de korenmolen die er staat, de Vrouwbuurstermolen. Deze is op zijn beurt vernoemd naar Froubuurt, de Bildtse naam van Vrouwenparochie. In eerste instantie heette de molen (die in 1555 al vermeld werd) Nye Molen, wat rond 1700 zo vermeld werd op een kaart. De buurtschap ontwikkelde zich daarna, en werd in 1853 vermeld als Vrouwbuurster korenmolen en in 1860 als Vrouwenbuurster Korenmolen. Intussen was de oorspronkelijk korenmolen in 1854 vervangen door de huidige molen.

Spoorwegstation[bewerken | brontekst bewerken]

Door de bestrating en de rood-witte palen is nog goed te zien waar vroeger de overweg en de spoorbomen waren

Bij Vrouwbuurtstermolen lag vroeger een halte aan de spoorlijn Stiens - Harlingen, een aftakking van het Dokkumer lokaaltje van de NFLS. De halte, geopend op 2 december 1902, lag op 4 kilometer van Stiens en had als afkorting Vbm. Op 1 december 1940 werd de halte opgeheven. Het stationsgebouw van station Vrouwbuurtstermolen bestaat nog steeds.

Elfstedenmonument[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap kent sinds september 2017 een Elfstedenmonument, een monument voor de Elfstedentocht, die hier langs gaat. Klasina Seinstra, die de tocht bij de vrouwen won in 1997, onthulde het monument dat bij de molen staat.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In voormalige fabiekshallen in de buurtschap zit de Kultuurfabriek Kooi-aap, waarin concerten worden gegeven en zich een galerij bevindt.

Zie de categorie Vrouwbuurtstermolen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.