Meeneemheftruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meeneemheftruck achter een vrachtauto
Meeneemheftruck
MOFFETT Meeneemheftruck

Een meeneemheftruck is een heftruck die achter een vrachtwagen kan worden bevestigd, zodat de vrachtwagen zijn eigen heftruck heeft om de lading te laden of te lossen. Kooiaap is in Nederland een eponiem, genoemd naar de uitvinder Hessel Kooi.

Door de vorken van de heftruck hiervoor in de carrosserie van de vrachtwagen aangebrachte kokers te schuiven, kan deze zichzelf achter de vrachtwagen omhoog brengen. De heftruck hangt dan achter de vrachtwagen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kooi had een bedrijf voor het wassen van bloembollen in het Friese Oude Leije. Voor het laden en lossen op locatie had hij vaak een heftruck nodig, maar het kostte dikwijls te veel tijd om ter plaatse een heftruck te regelen. Daarom fabriceerde Kooi in de jaren zeventig de eerste "Kooiaap" voor eigen gebruik. Collega's van Kooi uit de omgeving zagen deze heftruck en toonden interesse. Hierop besloot Kooi in zijn schuur in Oude Leije enkele exemplaren te bouwen.

Deze werkzaamheden leidden tot de oprichting van de Firma Kooi die in de volgende decennia uit zou groeien tot een zeer succesvolle onderneming met wereldwijde bekendheid. In 1994 besloot Kooi zijn onderneming te verkopen waarna het bedrijf in de navolgende jaren verschillende keren van eigenaar wisselde om uiteindelijk in handen te komen van de Finse multinational Cargotec.[1]

In 2004 fuseerde het bedrijf met het Ierse bedrijf Moffett, tot dat moment de grootste concurrent, en gingen samen verder onder de naam Moffett-Kooi. De verkoop verloopt via de kanalen van het eveneens tot de Cargotec groep behorende Hiab Leebur, gevestigd te Meppel. Na enkele jaren werd de naam Kooi uit de firmanaam geschrapt en ging het bedrijf verder onder de naam Moffett.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website