Klasina Seinstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klasina Seinstra
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 26 maart 1968
Geboorteplaats Luxwoude
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Specialisatie(s) marathon
Actieve jaren 1994-1999
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Klasina Seinstra (Luxwoude, 26 maart 1968) is een Nederlandse langeafstandsschaatser en schaatscoach.

Biografie[bewerken]

Als 28-jarige wist zij in 1997 als eerste van de vrouwen binnen te komen bij de finish van de Vijftiende Elfstedentocht. Eerder had zij al de Nederlandse marathontitel op kunstijs gewonnen. In de laatste meters op de Bonkevaart wist zij de 20-jarige Gretha Smit uit Rouveen te verslaan. De wedstrijd had nog geen aparte categorie voor vrouwen en ze was dus geen winnares van de tocht, maar ze mocht toch naast winnaar Henk Angenent met de winnaarskrans op het podium staan. Achteraf bleek dat Klasina tijdens de tocht zwanger was.[1]

Na haar actieve schaatscarrière werd Seinstra ploegleider van marathonteams, de Frisia-ploeg en Zuidema-Kranen. In het seizoen 2006/2007 is Seinstra trainer van het Team Asics/ Right to Play, samen met Falko Zandstra. Tegenwoordig geeft ze schaatsles bij de Elfstedenhal.

Palmares

Seinstra heeft ook meegedaan aan de Fietselfstedentocht en in 2009 aan de Elfstedenwandeltocht.[bron?] Zij komt daardoor in aanmerking voor het Elfstedenbrevet dat aan een ieder wordt uitgereikt die de tocht minstens eenmaal schaatsend, fietsend en lopend heeft volbracht. Tot heden is aan ongeveer 1240 personen dit brevet uitgereikt. De uitreiking geschiedt door de commissaris van de Koning van Fryslân, meestal in april.

Externe link[bewerken]