Portaal:Schaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
bewerk 

Schaatsen

Een paar schaatsen

Het schaatsportaal gaat over vier vormen van wedstrijdschaatsen:

Het portaal heeft als doel een duidelijk en informatief overzicht te geven van alle onderwerpen die hieraan verwant zijn. Het portaal bestaat nog niet lang, dus aarzel niet om op Bewerk te klikken.

overzicht bewerk 

Uitgelicht artikel

De Internationale Schaatsunie (ISU; International Skating Union) is de internationale organisatie voor de schaatssport. De ISU organiseert sinds de oprichting in 1892 internationale wedstrijden in de verschillende schaatsdisciplines, zoals het kunstschaatsen, langebaanschaatsen en shorttrack. De ISU heeft zijn hoofdkantoor in het Zwitserse Lausanne en wordt momenteel (2007) voorgezeten door de Italiaan Ottavio Cinquanta.

«Lees verder»

overzicht bewerk 

Uitgelichte biografie

William Joseph (Joey) Cheek (22 juni 1979, Greensboro, North Carolina, Verenigde Staten) is een Amerikaans oud-schaatser. Hij kon naast de sprintafstanden ook goed op de 1500 meter uit de voeten. De doorbraak van Joey Cheek bij het internationale schaatsen waren de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Tijdens dat toernooi pakte de Amerikaan brons op de 1000 meter en miste hij op 0,08 seconde het podium op de 1500 meter. In 2003 behaalde Cheek bij de WK Afstanden in Berlijn een bronzen medaille op de 1000 en 1500 meter. Beide afstanden werden gewonnen door Erben Wennemars. In 2005 belandde Cheek voor het eerst op het podium bij een WK Sprint, ook ditmaal was Wennemars degene die op de hoogste trede stond. In 2006 behaalde de Amerikaan in Heerenveen eindelijk zijn ultieme doel: de Wereldtitel Sprint. Hij deed op de eerste dag al goede zaken door tweemaal tweede te worden. Op zondag stelde hij zijn titel zeker door met een groot verschil de 500 meter te winnen. Op de 1000 meter versloeg hij zijn belangrijkste opponent Dmitri Dorofejev. De tijd viel wat tegen, maar hij heeft aan de tiende plaats genoeg om toch de gouden medaille omgehangen te krijgen. Ook bij de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn haalde hij een grote triomf: hij won goud op de 500 meter. Hij reed als enige deelnemer tweemaal een tijd onder de 35 seconden. Dorofejev bleek opnieuw zijn grootste concurrent, maar Cheek versloeg hem en alle anderen met overmacht. Aan het einde van het seizoen 2005-2006 kondigde Cheek aan te stoppen met wedstrijdschaatsen. Cheek ambieert een loopbaan in de politiek en gaat zich daarop richten na zijn studie economie.

«lees verder»

bewerk 

Categorieën

bewerk 

Wat kan ik doen?

  • Maak een van de gewenste artikelen aan of vul de lijst met gewenste artikelen zelf aan met een artikel dat jij nog mist.
  • Breid een kort artikel uit of verbeter een van de artikelen van de Dit Kan Beter-categorie
  • Upload een plaatje om de kwaliteit van een artikel te verbeteren.
  • Breid dit portaal uit
overzicht bewerk 

Uitgelichte afbeelding

Sven Kramer, Wereldkampioen allround 2006
bewerk 

Schaatsers

Mannen - Lange baan

Simon KuipersHåvard BøkkoJan BolsJan BosKees BroekmanJoey CheekJaap EdenCoen de KoningDenny MorrisonShani DavisEnrico FabrisØystein GrødumHans van HeldenChad HedrickJorrit JorritsmaPiet KleineHarm KuipersBeorn NijenhuisRintje RitsmaLasse SætreSven KramerArd SchenkJochem UytdehaageHenk van der GriftGerard van VeldeKees VerkerkCarl VerheijenEddy VerheijenErben Wennemars

Vrouwen - Lange baan

Margot BoerWieteke CramerRenate GroenewoldMaren HaugliClara HughesAnni FriesingerAtje Keulen-DeelstraStien KaiserCindy KlassenCatriona LeMay-DoanClaudia PechsteinMartina SáblíkováAns SchutChiara SimionatoMarianne TimmerRenate GroenewoldPaulien van DeutekomIreen Wüst

Mannen - Shorttrack

Sjinkie KnegtFreek van der WartDaan BreeuwsmaAdwin SnellinkKoen HakkenbergItzak ter LaatMark Prinsen

Vrouwen - Shorttrack

Lara van RuijvenYara van KerkhofRianne de VriesJorien ter MorsRoza KooistraSuzanne Schulting

«Zie ook Lijst van schaatsers»

bewerk 

Artikelen

Gewenste artikelen (vul aan↓)
Langebaanschaatsers

Paul Dyrud - Choi Seung-yong - Margaret Crowley - Kamila Danaj - Kristine Holzer - Shilho Ishizawa - Valentina Jaksjina - Jia Ji - Marita Johansson - Kim You-rim - Andreea Lăzărescu - Eri Natori - Oana Opincariu - Natalja Rybakova - Amy Sannes - Kerry Simpson - Lidia Selichova - «Meer...»

Marathonschaatsers

Bas van Hest -

Shorttrackers

Guillaume BastilleMaxime ChataignierSimon ChoYuri ConfortolaFrançois DroletFrançois HamelinSándor Liu ShaolinRichard SluytenCharles VeldhovenTatjana BorodoelinaBernadett HeidumJessica HewittAlanna KrausPark Hye-wonSofia ProsvirnovaMartina Valcepina«Meer...»


Dit kan beter (vul aan↓)


Arjan Smit (schaatser) - Bert Jan van der Veen - Utah Olympic Oval - Nijhof-Wassink (schaatsploeg) opnemen in de navigatie voormalige int.schaatsploegen


Etalage

ShorttrackElfstedentocht

bewerk 

Subportalen Sport