Portaal:Schaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
bewerk 

Schaatsen

Een paar schaatsen

Het schaatsportaal gaat over vier vormen van wedstrijdschaatsen:

Het portaal heeft als doel een duidelijk en informatief overzicht te geven van alle onderwerpen die hieraan verwant zijn. Het portaal bestaat nog niet lang, dus aarzel niet om op Bewerk te klikken.

overzicht bewerk 

Uitgelicht artikel

Een "Zamboni" is een automatische schoonmaakmachine voor het ijs van ijsbanen. Het voertuig is genoemd naar zijn uitvinder en ontwikkelaar, Frank Zamboni.

Zamboni's zijn nodig omdat schaatsbanen en ijsvloeren (bestemd voor ijshockey, langebaanschaatsen en kunstrijden op de schaats) slijten en beschadigd raken door gebruik. Er komen gaten, scheuren en sleuven in het ijs en het wordt dof, vuil en stroef.

«Lees verder»

overzicht bewerk 

Uitgelichte biografie

Egbert Rolf (Erben) Wennemars (Dalfsen, 1 november 1975) is een Nederlands schaatser. Hij is gespecialiseerd in de sprint- en middenafstanden 500, 1000 en 1500 meter. In zijn begintijd noemde hij zich soms Kees Roeiboot omdat mensen zijn naam moeilijk konden onthouden, maar toen hij later wat bekender werd is deze naam weer in onbruik geraakt.

Erben Wennemars was de eerste schaatser die de 1500 meter sneller schaatste dan 1.50,00. Zijn 1.49,89 in de zomer van 1997 werd echter niet als officieel wereldrecord erkend, omdat de wedstrijd niet aangemeld was bij de ISU.

Tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998, waarvoor Wennemars zich voor de 500, 1000 en 1500 meter had gekwalificeerd, werd hij op de tweede 500 meter voor de rest van het toernooi uitgeschakeld, doordat de Noor Grunde Njøs viel en Wennemars in zijn val meenam. De schouder van Wennemars raakte hierbij uit de kom.

«Lees verder»

bewerk 

Categorieën

bewerk 

Wat kan ik doen?

  • Maak een van de gewenste artikelen aan of vul de lijst met gewenste artikelen zelf aan met een artikel dat jij nog mist.
  • Breid een kort artikel uit of verbeter een van de artikelen van de Dit Kan Beter-categorie
  • Upload een plaatje om de kwaliteit van een artikel te verbeteren.
  • Breid dit portaal uit
overzicht bewerk 

Uitgelichte afbeelding

Het Vikingskipet, de schaatsbaan van Hamar
bewerk 

Schaatsers

Mannen - Lange baan

Simon KuipersHåvard BøkkoJan BolsJan BosKees BroekmanJoey CheekJaap EdenCoen de KoningDenny MorrisonShani DavisEnrico FabrisØystein GrødumHans van HeldenChad HedrickJorrit JorritsmaPiet KleineHarm KuipersBeorn NijenhuisRintje RitsmaLasse SætreSven KramerArd SchenkJochem UytdehaageHenk van der GriftGerard van VeldeKees VerkerkCarl VerheijenEddy VerheijenErben Wennemars

Vrouwen - Lange baan

Margot BoerWieteke CramerRenate GroenewoldMaren HaugliClara HughesAnni FriesingerAtje Keulen-DeelstraStien KaiserCindy KlassenCatriona LeMay-DoanClaudia PechsteinMartina SáblíkováAns SchutChiara SimionatoMarianne TimmerRenate GroenewoldPaulien van DeutekomIreen Wüst

Mannen - Shorttrack

Sjinkie KnegtFreek van der WartDaan BreeuwsmaAdwin SnellinkKoen HakkenbergItzak ter LaatMark Prinsen

Vrouwen - Shorttrack

Lara van RuijvenYara van KerkhofRianne de VriesJorien ter MorsRoza KooistraSuzanne Schulting

«Zie ook Lijst van schaatsers»

bewerk 

Artikelen

Gewenste artikelen (vul aan↓)
Langebaanschaatsers

Paul Dyrud - Choi Seung-yong - Margaret Crowley - Kamila Danaj - Kristine Holzer - Shilho Ishizawa - Valentina Jaksjina - Jia Ji - Marita Johansson - Kim You-rim - Andreea Lăzărescu - Eri Natori - Oana Opincariu - Natalja Rybakova - Amy Sannes - Kerry Simpson - Lidia Selichova - «Meer...»

Marathonschaatsers

Bas van Hest -

Shorttrackers

Guillaume BastilleMaxime ChataignierSimon ChoYuri ConfortolaFrançois DroletFrançois HamelinSándor Liu ShaolinRichard SluytenCharles VeldhovenTatjana BorodoelinaBernadett HeidumJessica HewittAlanna KrausPark Hye-wonSofia ProsvirnovaMartina Valcepina«Meer...»


Dit kan beter (vul aan↓)


Arjan Smit (schaatser) - Bert Jan van der Veen - Utah Olympic Oval - Nijhof-Wassink (schaatsploeg) opnemen in de navigatie voormalige int.schaatsploegen


Etalage

ShorttrackElfstedentocht

bewerk 

Subportalen Sport