Tzummarum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tzummarum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Tzummarum
Tzummarum
Tzummarum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Franekeradeel Franekeradeel
Coördinaten 53° 14′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 1.451
Overig
Postcode 8851
Belangrijke verkeersaders N393
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tzummarum (Fries: Tsjummearum) is een dorp in de gemeente Franekeradeel in de provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 behoorde Tzummarum tot de gemeente Barradeel, welke op die datum opgeheven is. Tzummarum is een dorp gelegen in een agrarisch gebied, op een steenworp van de Waddenzee in het noordwesten van Friesland. Tzummarum is een van de grootste dorpen in de gemeente Franekeradeel, met ruim 1451 inwoners. Het naburige dorpje Firdgum is op Tzummarum georiënteerd.

Beide dorpen zijn actieve, levendige dorpen waar gezelligheid en vermaak voorop staan. De meeste activiteiten vinden plaats in Tzummarum. Het dorp herbergt twee scholen, diverse winkels en bedrijven, een huisartsenpraktijk, een recreatiepark en een sporthal. Firdgum heeft naast een Archeologisch steunpunt, de Yeb Hettingaskoalle, een manege. Er zijn meer dan 30 verenigingen op de gebieden van sport, spel, toneel, muziek en plezier.

Jaarlijks worden er meerdere activiteiten georganiseerd door de verschillende verenigingen, waaronder het dorpsfeest, veemarkt met braderie, de toneeluitvoering en verschillende sportevenementen.

Het dorp Tzummarum is gesticht op de kwelderwal die van Sexbierum tot Minnertsga loopt. Het ontstaan van het dorp, door de aanleg van een terp op deze kwelderwal, zal ongeveer in de achtste eeuw hebben plaatsgevonden. De eerste bewoners kwamen hier wonen omdat de hoger gelegen gebieden bij het dorp vruchtbare zavelgronden hadden die goed waren te bewerken.

De landerijen ten noorden van het dorp werden eeuwenlang vooral gebruikt voor de landbouw, terwijl de lage landen ten zuiden van het dorp vaak als hooiland dienst deden. Naast de landbouw was ook lang de visserij een belangrijke bron van inkomen in het dorp. De Vissersvaart van Zeedijk naar het dorp werd speciaal gegraven om de vangst naar de klanten te kunnen brengen. Bij Koehool staat onderaan de dijk een monument van een haringvisser.

Zie ook[bewerken]

Foto's[bewerken]