Blessum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blessum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blessum
Blessum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Menaldumadeel Menaldumadeel
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 97
Detailkaart
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Foto's
Blessum
Blessum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Blessum is een klein dorp in de gemeente Menaldumadeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt vlak bij Deinum en Boksum en heeft 97 inwoners (2005).

Geschiedenis[bewerken]

Blessum is een terpdorp dat in de vroege Middeleeuwen is ontstaan ten westen van de Middelzee. De Mariakerk is uit de 14e eeuw.

Het dorp is door de Blessumervaart naar het noorden ontsloten, richting Harlingertrekvaart (thans Van Harinxmakanaal). Over de weg kon en kan het dorp uitsluitend vanuit het oosten over de Blessumerdijk worden bereikt.

Bij Blessum hebben twee staten gestaan. Aan de zuidzijde de in de 18e eeuw gesloopte Wismastate waarvan de stinspoort tot 1809 nog bestond, en aan de westzijde de Riniastate, een state uit de 15e eeuw in de vorm van een representatieve boerderij die eveneens werd gesloopt. Op beide stateterreinen zijn nieuwe boerderijen verrezen. Op het terrein van Riniastate gebeurde dat in 1823. Aan de zijde van de Buorren is een oudere herinnering aan de state bewaard gebleven. Het zijn hekpijlers, ook wel homeipalen genoemd, uit de vroege 18e eeuw. De vierkante pijlers zijn gecanneleerd, gegroefd, en dragen gebeeldhouwde vazen in barokvormen. De Buorren hebben een omzoming van leilinden gekend. Deze zijn door andere bomen vervangen, maar rond het kerkhof staan nog wel leilinden.

Bereikbaarheid[bewerken]

In de moderne tijd is de geïsoleerde en dus rustige ligging van het dorp sterker geworden. In het noorden is in 1863 de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen gekomen en in het laatste kwart van de 20e eeuw de Westergoawei met verkeerspleinen, oostelijk van het dorp.

Ontwikkeling inwonertal[bewerken]

1958 2005
125 97

Zie ook[bewerken]