Blessum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blessum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blessum (Friesland)
Blessum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
80[1]
Overig
Postcode 9032
Woonplaatscode 2725
Detailkaart
Kaart van Blessum
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Foto's
Blessum
Blessum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Blessum is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Leeuwarden, tussen Deinum, Boksum en Hijlaard. Door het dorp stroomt de Blessumervaart en langs het dorpsgebied de Hijlaardervaart en Boksumerzool. Langs de oostelijke grens van het dorp loopt de N359.

Op 1 januari 2021 telde het dorp 80 inwoners.[1] Blessum werkt op veel vlakken samen met de naburige dorpen Boksum, Deinum en Ritsumazijl.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Mariakerk

Blessum is een terpdorp dat voor de Middeleeuwen is ontstaan ten westen van de Middelzee. De Mariakerk is uit de 14e eeuw.

De plaats werd in 1250-75 vermeld als Blesingum, in 1458 als Blessem en in 1482 als Blessum. De plaatsnaam zou mogelijk verwijzen naar het feit dat de woonplaats (heem/um) van of opgericht is door de familie Blessinga.

Anders dan de omliggende dorpen heeft het zich maar licht ontwikkeld en gegroeid vanaf de 18e eeuw waardoor het het relatief klein dorps is gebleven. De dorpskern is klein maar vrij dicht bebouwd, zo heeft het toch blauwe plaatsnaamborden.

Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Blessum hebben twee staten gestaan. Aan de zuidzijde de in de 18e eeuw gesloopte Wismastate waarvan de stinspoort tot 1809 nog bestond, en aan de westzijde de Riniastate, een state uit de 15e eeuw in de vorm van een representatieve boerderij die eveneens werd gesloopt. Op beide stateterreinen zijn nieuwe boerderijen verrezen.

Op het terrein van Riniastate gebeurde dat in 1823. Aan de zijde van de Buorren is een oudere herinnering aan de state bewaard gebleven. Het zijn hekpijlers, ook wel homeipalen genoemd, uit de vroege 18e eeuw. De vierkante pijlers zijn gecanneleerd, gegroefd, en dragen gebeeldhouwde vazen in barokvormen. De Buorren hebben een omzoming van leilinden gekend. Deze zijn door andere bomen vervangen, maar rond het kerkhof staan nog wel leilinden.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent samen met Boksum en Deinum de Fanfare Advendo. Ook is er een gezamenlijke dorpskrant. De kerk van het dorp fungeert als een dorpshuis, hierin zit ook een kleine bibliotheek, een zogeheten minibieb.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1916 kende het dorp een eigen basisschool.

Ontwikkeling inwonertal[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsontwikkeling
19582005201820192021
1259786/758580

Overleden in Blessum[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Blessum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.