Beetgum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beetgum
Bitgum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Beetgum (Friesland (hoofdbetekenis))
Beetgum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 14′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 755
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Beetgum (Fries en officieel: Bitgum) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, provincie Friesland (Nederland). Het terpdorp ligt ten oosten van Berlikum en heeft 755 inwoners (2016).[1] Het nabijgelegen Beetgumermolen behoorde tot 1963 tot Beetgum. Tussen deze plaatsen stond tot 1879 de Martenastate (of Groot Terhorne), welke bewoond werd door het adellijke geslacht Thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg. Even buiten Beetgum stond in de buurtschap Dijksterhuizen de Aysma State, welke eeuwenlang door de belangrijke militaire familie Van Aysma werd bewoond.

De kerk van Beetgum, oorspronkelijk aan Sint-Martinus gewijd, is destijds op initiatief van deze familie gebouwd op de fundamenten van de in 1669 afgebroken kerk. In de kerk bevindt zich, onder het koor en gedekt door stergewelven, de grafkelder van de familie.

Tijdens de afgraving van een terp in Beetgum in 1888 werd een votiefsteen gevonden die dateert uit het begin van de jaartelling. De steen is gewijd aan de godin Hludana en wordt de Hludana-steen genoemd.

In aanloop naar de luchtmachtdagen op de Vliegbasis Leeuwarden stortte op 9 juni 2016 een straaljager neer nabij Beetgum. Het ging om een oefenvlucht van een Zwitserse F-5E Tiger van het team Patrouille de Suisse. De piloot bevrijdde zich met zijn schietstoel en landde op een kas. Hij kwam er met snijwonden en een enkelbreuk van af.[2]

Sport[bewerken]

  • VV Beetgum, voetbalvereniging
  • OKK (Oefening Kweekt Kunst), kaatsvereniging

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]