Boer (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Boer (Friesland)
Boer
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
45[1]
Overig
Woonplaatscode 1371
Detailkaart
Kaart van Boer
Locatie in de voormalige gemeente Franekeradeel
Foto's
Uitzicht op Boer.
Uitzicht op Boer.
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Boer is een terpdorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van de stad Franeker, tussen Dongjum en Ried. Langs het dorpsgebied liggen de Dongjumervaart en de Ried.

Boer vormt met Dongjum het tweelingdorp Dongjum-Boer. De twee dorpen werken op veel vlakken samen en hebben sinds april 1969 de dorpsbelangenvereniging Dorpsbelang Dongjum-Boer. In 2021 telde het dorp Boer 45 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp die bij het dorpsgebied van Schalsum behoorde. Ook met de komst van een kerk op het einde van de 12e eeuw viel het onder Schalsum, en het was zo meer een buurtschap dan een echt dorp.

Pas toen het onder het kerkgebied van Dongjum[2] ging vallen werd het als zelfstandige plaats geduid. In 1402 werd het vermeld als Burstera Rede, in 1419 als thoe dae buere, in 1433 als Buur en in 1505 als Buer. De plaatsnaam zou duiden op het feit dat oorspronkelijk als huisterp is ontstaan; dat huis kan ook een boerenhoeve zijn geweest.

Het dorp vormt samen met Peins, Ried, Schalsum en Zweins wel de Franeker Vijfga. Anders dan de omliggende terpdorpen is het in 18e of 20ste eeuw niet verder gegroeid. De terp bestaat nog steeds uit enkele huizen, een grote boerderij en de kerk. Buiten de terp zijn slechts enkele boerderijen te vinden.

Kerk en andere gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige hervormde Mariakerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het is tegenwoordig een kunstenaarsatelier. De toegangsdeur wordt omlijst door de ingangspartij van de zo'n honderd jaar geleden afgebroken Elgersmastate, een stins uit 1664. In het dorp staat ook het oudste stenen woonhuis van Friesland. De voormalige pastorie van de kerk is net als de kerk een rijksmonument, zie ook Lijst van rijksmonumenten in Boer.

Mariakerk

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Boer, Waadhoeke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.