Wier (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wier (Friesland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wier
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wier Wapen van Wier
Details Details
Wier (plaats) (Friesland (hoofdbetekenis))
Wier (plaats)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 15′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 210
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Foto's
Kerk van Wier
Kerk van Wier
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wier is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt aan de Hoge Dijk en heeft ongeveer 210 inwoners (2004).

Geschiedenis[bewerken]

De eerste bewoners waren boeren en vissers. Via de Wierster Zijl en Balkzijl konden de vissers gemakkelijk de Middelzee bereiken. Rond het jaar 1000 werden tussen Leeuwarden en Wier dijken aangelegd, via Beetgum en Berlikum.

In de tweede helft van de 12e eeuw werd de houten kerk vervangen door een stenen kerk. Schelte Lauta liet in 1192 een stins bouwen, de Lauta Stins. In 1634 werd een nieuwe stins gebouwd, die in 1748 is afgebrand. De straatnaam Lautawei verwijst nog naar de plaats waar de stins heeft gestaan.

Kerk[bewerken]

De (voormalig Nederlands Hervormde) kerk van Wier is gebouwd van kloostermoppen en stamt uit de 12e eeuw. In 1881 is de zadeldaktoren vervangen door de huidige torenspits. In datzelfde jaar treft men onder de toren een gotisch doopvont aan (dit bevindt zich nu in het Fries museum). Aan de zuidzijde van de toren bevindt zich sinds 1946 een astronomisch uurwerk, gemaakt en geschonken door onderduiker J.F.M. Bruijn, als dank voor de gastvrijheid en hulp. Het uurwerk is in 1964 geheel gerestaureerd.

De sterk vervallen kerk is sinds 1983 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt onder andere gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk nam in 2007 deel aan het tv-programma Restauratie om 1 miljoen euro te kunnen binnenhalen voor het herstel, maar eindigde op de derde plaats. Door actieve fondsenwerving kan in 2011 toch gestart worden met de werkzaamheden.

Bijzonderheden[bewerken]

Radarpost Noord Koninklijke Luchtmacht

Bij Wier bevindt zich Radarpost Noord van de Koninklijke Luchtmacht, een van de twee zogenaamde "Medium Power Radars" waarmee het Nederlandse luchtruim wordt bewaakt. De andere Nederlandse radarpost bevindt zich in Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) en is onderdeel van Air Operations Control Station Nieuw Milligen.

Geboren in Wier[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]